Kaip prieš kurį laiką DELFI pasakojo moteris, ji nedelsdama kreipėsi į pažymėjimą išdavusią nedidelio miestelio įstaigą ir pareikalavo klaidą ištaisyti. Nepaisant to, jai buvo atšauta, kad klaidos nėra, mat tuomet, kai Inga gimė, Sovietų Sąjunga egzistavo.

Moteris neslėpė, kad pokalbiui pasikvietė ir įstaigos vadovą, taip pat – parašė skundą, o vairuotojo pažymėjimą išdavusios įstaigos atstovai pažadėjo, kad paskambins.

„Bet žinant, kokiais čia tempais visi dirba, to skambučio galima sulaukti po metų, o gal net ir niekada“, – tąkart akcentavo pašnekovė.

Pasak jos, kelios bičiulės vairuotojo pažymėjimus keitėsi Lisabonoje, Portugalijos sostinėje, tačiau joms rūpesčių nekilo – gimimo šaliai skirtoje eilutėje buvo įrašyta Lietuva. Tačiau, neslėpė sarkazmo lietuvė, mažesnių miestelių informacija apie tai, kad Lietuva nebėra Sovietų Sąjungos sudėtyje, dar nepasiekė.

Įsikišo Užsienio reikalų ministerija

Po šios publikacijos DELFI sulaukė Užsienio reikalų ministerijos laiško, kuriuo buvo pranešta, kad Inga pavyko gauti teisingą vairuotojo pažymėjimą. Šįsyk gimimo vietai įrašyti skirtoje eilutėje buvo įrašas, kad moteris gimė Lietuvoje.

„Lietuvos atstovybės reaguoja į kiekvieną tokį, vis dar pasitaikantį, atvejį ir reaguos visada. Tačiau tikimės, kad tokia situacija daugiau nepasikartos“, – DELFI sakė Rasa Jakilaitienė, Užsienio reikalų ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais.

Sprendžia nuo 2015 m.

Užsienio reikalų ministerijos atstovai pabrėžė, kad problemą dėl gimimo vietos įrašo Portugalijoje išduodamuose vairuotojo pažymėjimuose iki 1990 m. gimusiems Lietuvos pilietiams imta spręsti dar prieš ketverius metus – 2015-aisiais.

„Paaiškėjus atvejams, kad minėtuose dokumentuose gimimo vieta įrašoma „USSR“, Portugalijai akredituota Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje 2015 m. kreipėsi į atsakingas Portugalijos institucijas, atkreipdama dėmesį į šią nepriimtiną praktiką“, – sakome DELFI gautame laiške.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos atstovų, dar šių metų pradžioje Portugalijos institucijos Lietuvą patikino, kad problema išspręsta: iki 1990 m. gimusiems lietuviams išduodamuose portugališkuose vairuotojo pažymėjimuose kaip gimimo vieta turi būti nurodyta Lietuva.

„Jei atvejai, kai Portugalijoje išduotame dokumente įrašomas nebeegzistuojančios valstybės pavadinimas, prašome apie tai informuoti Lietuvos ambasadą Londone el. paštu amb.uk@urm.lt“, – patarė Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)