Dieną be šiuolaikinio automobilio nusprendė praleisti su geltonu „VAZ 21063“ į darbą atvažiavęs Alytaus miesto savivaldybės Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjas, vyriausiasis architektas Mindaugas Matažinskas, šią transporto priemonę įsigijęs praėjusiais metais.

„Nors „žigulio“ su nauja transporto priemone nepalyginsi, bet visgi šis automobilis ir po 30 metų važiuoja puikiai“, - sakė M. Matažinskas. Pasak jo, išriedėjus su tokia transporto priemone į gatves, dėmesio susilaukiama ne mažiau negu vairuojant prabangų šiuolaikinį automobilį.

Žmonės klausinėja iš kur jį gavau, kodėl jis taip gražiai atrodo“, - teigė M. Matažinskas, pridūręs, kad „žigulio“ restauravimas kainavo brangiau nei pats automobilis.

M. Matažinską įsigyti tokį automobilį paskatino Dzūkijos senovinės technikos klubo nariai. Mindaugas yra automėgėjų klubo „Akula Racing“ narys.
VAZ 21063

Su senoviniu automobiliu „VAZ 2107“ trečiadienį išvažiavo ir šio klubo vadovas Svajūnas Rusinas, transporto priemonę taip pat įsigijęs praėjusiais metais. Vyras teigė, kad įsigyti tokį automobilį buvo jo svajonė. Toks automobilis jam priminė vaikystę.

„Automobilį pirkau geros būklės. Važiuoja gerai, ne prasčiau nei dabartiniai automobiliai. Kur nors sustojus, ypač vyresni žmonės, domisi, kiek dabar toks automobilis kainuoja. Matyt, jaučia nostalgiją“, - sakė S. Rusinas.

Miestelėnų žvilgsnius šiandien traukė gatvėje pasirodęs „Mokskvich 407“, su kuriuo į darbą vyko Dzūkijos senovinės technikos klubo narys Raimundas Žvinakevičius.

„Automobilį nusipirkau prieš 14 metų ir šiemet pirmą kartą su juo išvažiavau. Visus tuos metus automobilį tvarkiau ir ruošiau. Mano pirmasis asmeninis automobilis taip pat buvo tokio modelio. Taigi dabartinį, tokį patį, nusipirkau pirmojo garbei“, - pasakojo R. Žvinakevičius.

Su savo „Volga“ šiandien į darbą norėjo išvažiuoti ir kitas Dzūkijos senovinės technikos klubo narys Gediminas Glušokas, tačiau liko nieko nepešęs: „Volga“ taip ir nepajudėjo iš vietos, teko važiuoti su „Mercedes-Benz“.

„Siekiame, kad žmonės atkreiptų dėmesį į istoriją. Kiekvienas laikmetis turi savo technologijas, madas, ir ne kiekvienas šiuolaikinis žmogus apie jas žino. Šiandien – puiki galimybė su tuo susipažinti iš arčiau. Kai kuriems žmonėms senoviniai automobiliai kelia nostalgiją, prisiminimus. Norime atkreipti dėmesį ir į saugumą kelyje, vairavimo kultūrą. Juk tai, kad 40 metų senumo automobilis yra techniškai tvarkingas, kuo puikiausiai važiuoja, turėtų priversti susimąstyti tuos, kurie važinėja su naujais, bet neprižiūrėtais ir netvarkingais automobiliais“, - sakė dienos su senovine-istorine technika („Drive It Day“) minėjimą inicijavusio Dzūkijos senovinės technikos klubo prezidentas Saulius Mastauskas.