Techninio reglamento įsigaliojimas – vienas sutarties dėl Eurazijos ekonominės sąjungos vykdymo elementų. Rusijos Dūmoje ši sutartis buvo ratifikuota rugsėjo 26-ąją. Tikslas lyg ir kilnus – vieninga prekių ir paslaugų rinka, vieninga ekonominė Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano politika. Tačiau praktika rodo, jog norint nebūti pralaimėtoju, net ir kelyje į bendrą tikslą reikia „kovoti už kiekvieną žemės pėdą“.

Iki tol, kol 2015 m. sausio 1 d. įsigalios Techninis reglamentas, transporto priemonių sertifikavimą atliks atitinkamos nacionalinės kiekvienos iš trijų Muitų sąjungos šalių institucijos.

Baltarusijoje automobilių, planuojamų parduoti šalies viduje, sertifikavimą atlieka trys įmonės – „Академ-серт“ (įstaiga, pavaldi Baltarusijos Mokslų akademijos Mašinos gamybos institutui), „Политех-серт“ (įstaiga, pavaldi Baltarusijos technikos universiteto transporto priemonių mokslinių tyrimų laboratorijai) bei „Центромаш“. Atlikus bandymus bet kurioje iš nurodytų įmonių ir gavus sertifikatus, automobilių gamintojas ar jo atstovas (importuotojas) įgyja teisę disponuoti savo prekėmis rinkoje (jas įvežti ir parduoti).

Tokia pati procedūra vietiniams gamintojams ar importuotojams taikoma Rusijoje bei Kazachstane.

Europos Sąjungos valstybėse kreiptis dėl transporto priemonės sertifikavimo gali tik vienas pareiškėjas – automobilių gamintojas (jei jis tuo pat metu yra Europos Sąjungos rezidentas), arba jo vietinis įgaliotas atstovas (jei pats gamintojas nėra Europos Sąjungos rezidentas). Gautas transporto priemonės tipo patvirtinimas galioja visiems Europos Sąjungoje esantiems pardavėjams.

Būtent ES teisės aktai tapo Muitų sąjungos Techninio reglamento pagrindu. Paruošę projektą, jo iniciatoriai ėmėsi aptarinėti tam tikrus niuansus su Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano autoverslo atstovais. Tačiau, tikina baltarusių ekspertai, buvo atsižvelgta tik į vienos šalies interesus. Apie neigiamas tokių veiksmų pasekmes, kurios išryškės po 2015 m. sausio 1 d., kuomet įsigalios įstatymas, Baltarusijos automobilių asociacija (BAA) informavo šalies vadovybę.

Automobilių versle dirbantiems rinkos dalyviams nerimą kelia sertifikavimo „išskirtinumas“, įtvirtintas Muitų sąjungos Techniniame reglamente. Reglamento 25-ame punkte nurodoma, jog vieninteliu pareiškėju, kuriam suteikta teisė kreiptis dėl transporto priemonės, pagamintos MS, tipo patvirtinimo, gali būti tik Rusijos, Baltarusijos ar Kazachstano gamintojas. Bet kurios kitos šalies gamintojas savo produktų sertifikavimui turi paskirti atstovą – kiekvienai MS valstybei po vieną įmonę-rezidentę.

Tačiau 28-ame Reglamento punkte teigiama, jog transporto priemonės tipo patvirtinimui gali būti pateikta tik viena paraiška, ir ji pateikiama tik vienai sertifikavimo įmonei.

Kitaip tariant, vieno prekės ženklo modelių serijos sertifikavimą atliks tik viena bet kurios MS valstybės sertifikavimo įstaiga, ir tik vieno-vienintelio ūkio subjekto – gamintojo arba importuotojo – prašymu. Jo kolegoms, o jeigu tiksliau – konkurentams, realizuojantiems to paties prekės ženklo automobilius kitų MS valstybių teritorijose, transporto priemonės tipo patvirtinimą teks nusipirkti.

„Naujuoju Techniniu reglamentu mėginama „prastumti“ monopolį teisei į serijinės produkcijos sertifikato nuosavybę“, – teigė dienraščiui „Ежедневник“ Baltarusijos automobilių sąjungos vadovas Sergejus Michnevičius. „Nepaisant to, kad pareiškėjas nėra aiškiai įvardijamas, akivaizdu, kad užsienio gamintojas apsistos ties pačia didžiausia – Rusijos – rinka. De jure ir de facto sertifikatų monopolis bus sukoncentruotas Maskvoje“.

Aleksandras Sidorevičius, BAA vadovo pavaduotojas ir importuojamų transporto priemonių sertifikavimo „Автосерт“ krypties vadovas, sutinka su savo kolega. „Visi supranta, kad institucija, su kuria viskas susieta monopoliniais ryšiais, yra „САТР-фонд“. Tai yra Rusijos sertifikavimo įstaiga, priklausanti Centrinio automobilių ir motorinių transporto priemonių mokslinių tyrimų instituto (НАМИ), esančio Maskvoje, sistemai”, – paaiškino specialistas dienraščiui „Ежедневник“.

S. Michnevičius net neabejoja, kad už transporto priemonės tipo patvirtinimą, kurį sertifikato forma turės konkurentas, teks mokėti. Tačiau tai tik pusė bėdos.

„Galvodamas tik apie savo pelną, pareiškėjas sertifikuos tik tuos automobilių modelius, kurie įdomūs jam. Tai reiškia, kad kitų šalių importuotojai bus apriboti ne jų, o kažkieno kito pasirinkimo. Nori praplėsti modelių skalę – eik nulenkęs galvą pas Rusijos automobilių rinkos žaidėją ir nuolankiai prašyk sertifikuoti tai, kas reikalinga tau. Ar konkurentas įvykdys šį prašymą – didelis klausimas“.

Nevienodos rinkos sąlygos, kuriose atsidurs iš pažiūros lygiateisiai automobilių rinkos dalyviai, taps rinkos perdalijimo priežastimi.

„Niekas nesutrukdys sertifikato savininkui, Rusijos ūkio subjektui, sustabdyti jo galiojimą tada, jei sertifikuotame automobilyje bus aptikti net patys mažiausi trūkumai. Niekas nesugebės įrodyti, ar tie trūkumai tikri, ar menami. Tokiu atveju teisė įsivežti ir parduoti šio prekės ženklo automobilius Baltarusijoje ir Kazachstane bus automatiškai panaikinta“, – aiškina S. Michnevičius.

Svarbus pastebėjimas: šiuo metu Rusijos automobilių rinka smunka, gamintojai ir importuotojai patiria nuostolius. Kovoje dėl rinkos dalies kai kurie automobilių rinkos žaidėjai mažina automobilių pardavimo Rusijoje kainas. Tačiau pardavimai „į minusą“ negali tęstis amžinai. Sprendimas – labiau apsimoka stabdyti konvejerį, nei gaminti automobilius kaimyninių šalių rinkoms. „Mes galime susidurti su tokia situacija, kai transporto priemonės tipo patvirtinimo sertifikato tam tikriems prekių ženklams mums neparduos už jokius pinigus. Mes neturėsime net teisės įsivežti analogišką Europos gamintojo automobilį, nes pagal įstatymą Muitų sąjungos šalyse jo nebus galima sertifikuoti!“, – apibendrina S. Michnevičius.

Ši, panaši į patą šachmatuose, situacija visiškai nejaudina kai kurių automobilių pardavėjų, išdidžiai vadinančių save „distributoriais Baltarusijos teritorijoje“. Kalbant atvirai, šios baltarusių įmonės iš tiesų yra Rusijos pardavėjai, dėl vienokių ar kitokių priežasčių pasiprašę Rusijos struktūrų „globos“. Niekam nėra paslaptis, iš kur šiandien į demonstracines sales Baltarusijoje patenka tokie prekių ženklai, kaip Nissan, Toyota ir Land Rover. Akivaizdu, jog transporto priemonių, kurių pardavimo kainoraščiai susieti su Rusijos rubliu, atitikties sertifikato įsigijimas niekada nebus problema.

Problemų šaknys glūdi kitur. Būdami priklausomi nuo Rusijos rublio, šie baltarusių pardavėjai anksčiau nei kiti susidurs su nuostoliais – būtent taip šiuo metu klostosi situacija Rusijoje. Pakanka pasiimti kalkuliatorių, įvesti „senąjį“ ir „naująjį“ Rusijos rublio ir JAV dolerio kursus (atitinkamai 34,6 ir 39,5 rublio už 1 dolerį), ir bus aiški rublio devalvacija – 14,5%.

Tam, kad būtų galima bent kažkiek išgelbėti jau išleistus automobilių įsigijimui pinigus, jų pardavimo kainas reikia padidinti 15%. Tačiau tai įmanoma tik su sąlyga, jei tokių pačių veiksmų imsis Rusijos importuotojas. Parodysi bent kiek savarankiškumo – tavo klientas iškeliaus į kaimyninės šalies demonstracinę salę.

„Vykdydami Muitų sąjungos Techninio reglamento reikalavimus, Baltarusijos importuotojai taps Rusijos pardavėjais. Kartu su savarankiškumo praradimu maždaug dvigubai sumažės jų pajamos. Ištuštės ne tik automobilių centrų kasos, bet ir visos šalies biudžetas“, – reziumuoja S. Michnevičius.

Dar viena priežastis, dėl kurios Baltarusijos biudžetas patirs nuostolių – automobilių sertifikavimas Rusijos institucijose. Greitai į jų sąskaitas pradės plaukti Baltarusijos importuotojų pinigai.

Rugsėjo 29-ąją, kalbėdamas Baltarusijos nacionalinėje asamblėjoje, šalies prezidentas taip pat priminė Baltarusijos interesus.

Turėdamas omeny tai, jog nuo 2015 metų Baltarusijos ekonomika „funkcionuos Eurazijos ekonominės sąjungos sąlygomis“, Aleksandras Lukašenka pabrėžė: „Jūsų užduotis – panaudojant visus parlamentinius instrumentus, skatinti teisinės Sąjungos bazės formavimą. Siekiant šio tikslo, būtina apsaugoti mūsų šalies interesus“.

Belieka tik apgailestauti dėl to, kad šios prezidento kalbos metus MS Techninis reglamentas jau buvo pasirašytas.