Akciją su nedviprasmiška žinute surengė Kauno rajono ūkio technikos įmonė „East West Agro“ (EWA). „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, traktorius stovės tol, kol jo neįpareigos nutempti policija, nors teisinių prielaidų tai padaryti lyg ir nėra, nes bendrovė už technikos parkavimą apmokėjo. Išskyrus gal tik stiproką užrašą.

Paskatino Vilniuje atsiradęs karo trofėjus

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė EWA produktų grupės vadovas Vytautas Juozas Petkus, prie savivaldybės priparkuotu geltonai mėlynu traktoriumi nesiekiama pasiųsti žinutės išskirtinai miesto valdžiai, tai veikiau – atsakas sostinės Katedros aikštėje atsiradusiam rusų tankui.

„Pastebėjome, kad Vilnius turi savo tanką – karo trofėjų. Kadangi mes jau gana ilgai, daugiau nei pusę metų Ukrainą remiame kare, tai vieną iš savo traktorių esame apipavidalinę Ukrainos spalvomis, žinomomis frazėmis. Taip išreiškiame palaikymą. Tuo pačiu, Vilnius turi tanką, tad matome ir Kaunui poreikį kažką turėti. Traktorius nuo tankų neatsiejama dalis“, – kalbėjo V. Petkus.

Traktorius prie Kauno miesto savivaldybės / D. Biržiečio nuotr.

Jis pridūrė, kad šitaip specialiai pažymėtas traktorius Ukrainos palaikymo žinutę jau skleidė įvairiose parodose ir dar vienoje bus kovo mėnesio gale. Tai, ko gero, bus paskutinis jo žygis, tuomet įmonė traktorių parduos, nuklijuos lipdukus ir akcija pasibaigs.

„Mano žiniomis, esame stovėjimo aikštelėje, vietą išsipirkę, tai nematome problemų ir priežasčių kažkaip traktorių judinti. Atvažiavome, radome vietą, taip ir išėjo, kad čia pastatėme“, – paklaustas, ar ilgai tikisi išlaikyti ūkio mašiną prie savivaldybės, šyptelėjo V. Petkus.

Tiesa, nors įmonė nesiejo akcijos su politinėmis-komercinėmis aukščiausios Kauno valdžios aktualijomis, prie traktoriaus dar neišaušus fotosesiją jau darėsi vienas kandidatų į Kauno merus, tad jis operatyviai panaudotas kaip rinkiminės kampanijos instrumentas, įkandant dėl mero antradienio viražo.

Nuo tiesaus atsakymo išsisuko

Antradienį į Dariaus ir Girėno stadioną iš anksto balsuoti atvykusiam Visvaldui Matijošaičiui žurnalistai vėl pateikė kelis klausimus apie Rusijoje veikiantį verslą. Iš pradžių, teiravosi, kokioje stadijoje yra Kaliningrado fabriko pardavimas ir kada „Vičiūnų grupė“ pasitrauks iš agresorės rinkos (kaip pagarsinta vasarą, tuo pačiu siekiama parduoti ir Baltarusijoje esantį grupės verslo paketą).

„Nežinau, nėra lengvas procesas. Aš tikiuosi, kad negalvojate, kad už karą. Būčiau žinojęs, tai prieš 20 virš metų būčiau nėjęs į šalį, o dabar nėra lengva ir išeiti. Išeiname, procesas tikrai vyksta ir jau taip finišo tiesiojoje“, – po balsavimo sakė V. Matijošaitis.

Žurnalistams pasidomėjus, kodėl iš Rusijos jo verslas nesitraukė po to, kai ši šalis okupavo Krymą, trečios kadencijos siekiantis Kauno meras teigė: „Aš nesu politikas ir tokiais dalykais neužsiimu. <...> Žinau, kas yra aneksija, žinau 2014 metais ir taip toliau“.

Paklaustas, kam priklauso Krymas, V. Matijošaitis atsakė „tik ne man“.