Tačiau panašu, kad automobilių vagysčių bumo laikai sugrįžta: prie to prisideda siųstuvai, perimantys berakčių užvedimo sistemų signalus. Tai įrodo ir viena vagių gauja iš Kanados, šią vasarą iš tos pačios poros sugebėjusi pavogti ne vieną, ne du, o net tris „Lexus“ modelius, rašo thedrive.com.

Kaip dirba vagys

„CTV News“ praneša, kad Gail Downey ir jos vyras liko priblokšti, kai pirmadienio rytą pastebėjo, kad iš jų namo kiemo Otavoje dingo du naujo modelio automobiliai „Lexus“. Dvi tuščios stovėjimo vietos itin badė akis, nes vienas iš automobilių buvo pakeitęs trečiąjį „Lexus“, kuris birželio mėnesį buvo pavogtas lygiai tokiu pačiu būdu: pasitelkus signalų retransliavimo prietaisą, privertusį automobilius manyti, kad šalimais yra beraktės sistemos pultelis.

Vagims nesudėtinga pasinaudoti neapsaugotu beraktės užvedimo sistemos ryšiu tarp savininko pultelio ir automobilio smegenų. Kai bandoma atidaryti užrakintas automobilio su tokia sistema duris, automobilis siunčia signalą, ieškantį pultelio buvimo vietos. Vienas iš vagių stovi prie automobilio su specialiu siųstuvu, kuris pagauna šį signalą ir persiunčia jį bendrininkui, laikančiam antrąjį prietaisą. Pastarasis skenuoja namo priekį, kol pagauna pultelio signalą ir užbaigia ryšį. Tuomet belieka sėsti į užsivedusį automobilį ir nuvažiuoti.

Pamirškite 60 sekundžių – patyrę vagys mašiną gali nuvaryti vos per 30 sekundžių. Kai birželį G. Downey šeima pasigedo savo automobilio, tuščius kiemus išvydo ir keli jų kaimynai. Policija jiems sakė, kad tai buvo profesionalių vagių darbas, taigi pora stengėsi kiekvieną naktį laikyti pultelius specialiuose signalą blokuojančiuose įdėkluose. Tačiau šią savaitę sugrįžę vagys vis tiek kažkaip sugebėjo nuvaryti iš karto abu poros automobilius. Nuostoliai už visus tris „Lexus“ siekia daugiau kaip 150 tūkst. dolerių. Tiesa, automobiliai buvo apdrausti.

Lengvai pavagiami – bent 24 modeliai

Gail Downey televizijai CTV sakė nežinanti, ar dabar pirks dar vieną „Lexus“. Tačiau jei tai vėl bus „Lexus“, ji planuoja įsigyti ir specialų apsauginį vairo užraktą. Tai, kad žaibas trenkė tai pačiai šeimai tris kartus, yra neįtikėtinas įvykis, tačiau pora gali guostis bent tuo, kad jie nėra vieninteliai, nukentėję nuo automobilių vagių.

Per pastaruosius metus įvyko tikras vagysčių pasitelkiant signalų retransliavimo technologijas sprogimas: automobilių su beraktėmis užvedimo sistemomis vis daugėja, o siųstuvų technologijos pinga. Vienas 2016 metais atliktas Vokietijos automobilių saugos grupės ADAC tyrimas parodė, kad tokiu būdu galima nuvaryti ne mažiau kaip 24 automobilių modelius, ir vagysčių istorijos teberodo, kad gamintojai vis dar neranda tinkamo šios saugumo spragos sprendimo.

Kol kas savo pultelius galite laikyti tikroje Faradėjaus dėžėje. Teigiama, kad pultelių signalus nuo vagių gerai apsaugo ir mikrobangų krosnelė – tik nepamirškite iš jos ištraukti pultelio, kai ketinsite šildytis joje pusryčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)