Tokias liberalizacijos pasekmes pirmiausia įvardijo Lietuvoje viešėjusio stambiausio Suomijos techninės apžiūros susivienijimo „Autokatsastus“ atstovai. Jie pasiguodė negalintys savo klientams garantuoti vienodai nuosaikių kainų dėl šalyje įsiplieskusios aršios konkurencijos tarp įmonių, vykdančių techninę apžiūrą.

„Jeigu didmiesčiuose ar tankiau apgyvendintuose regionuose, kur gausiau įmonių, įmanoma atlikti techninę apžiūrą vidutiniškai už 45 eurus, tai atokesnėse vietose už tai tenka pakloti iki 105 eurų, – teigia „Autokatsastus“ vadovas Tuomo Vikstedtas. – Net ir sukoręs ilgą kelią iki miesto ne visada ten atliksi techninę apžiūrą už pačią mažiausią kainą, bet tik tuomet, jeigu kuri nors įmonė bus paskelbusi nuolaidų akciją.“

Tokia padėtis susiklostė, kai politikai pasiekė, kad šalyje būtų liberalizuota techninės apžiūros sistema, kuri iki tol buvo kontroliuojama valstybės.

Šiuo metu Suomijoje, turinčioje apie 2,3 mln. automobilių, technines apžiūras vykdo per 500 įmonių. „Kad išgyventų aršios konkurencijos sąlygomis, jos, kaip prekybos centrai, klientus vilioja, „puponautais“, kava ir spurgomis, – sako T. Vikstedtas. – Nekalbant jau apie estetinę techninės apžiūros punktų išvaizdą, nė iš tolo neprilygstančią Lietuvos techninės apžiūros centrams, kurie pranoksta netgi Vokietijoje matytas TA stotis“.

Anot T. Vikstedto, Suomijos techninės apžiūros priverstos glaustis kuo pigesnėse patalpose, kartais netgi pašiūrėse, į kai kurias klientams netgi nepatiklu užsukti.

Tuo tarpu Lietuvos TA įmonės, įgyvendinamos ES direktyvos reikalavimus, vien nuo 2013 m. į tikrinimo technologijas, IT ir kitą įrangą, gamybinių statinių infrastruktūrą bei jos gerinimą jau investavusios per 6,7 mln. eurų.

Lietuvoje TA stotys, išdėstytos 30 km viena nuo kitos tinklu, dirba ir tokiose vietose, į kurias per dieną atvykstančios transporto priemonės skaičiuojamos vienetais. Nepaisant tokių TA punktų nuostolingumo, jos išlaikomos didžiuosiuose miestuose veikiančių TA centrų lėšomis.

Transeksta“ nurodo, kad Susisiekimo ministerijos nustatyta TA kaina lengviesiems automobiliams Lietuvoje ir toliau išlieka mažiausia Europoje. Latvijoje techninė apžiūra lengvajam automobiliui kainuoja apie 23, Estijoje – 35, Lenkijoje – 24, Vokietijoje – 61 eurų.

DELFI primena, kad neseniai ir Lietuvoje buvo eilinį kartą paskelbtą apie planus liberalizuoti technines apžiūras, t.y. leisti jas atlikti reikalavimus atitinkantiems servisams. Šį sumanymą dabar siekia įgyvendinti Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“ kalbanti apie tai, kad šalyje trūksta techninės apžiūros centrų, o šiuo metu veikiantys esą sudaro monopolį.

Jau porą dešimtmečių vykdyti technines apžiūras Lietuvoje yra patikėta dešimčiai įmonių, kurias vienija Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“. Ji nurodo, kad kasmet atliekama apie 720 tūkstančių pirminių ir 300 tūkst. pakartotinų techninių apžiūrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)