Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad vykdant projektą „Grynieji kasoje“ atliko operatyvų patikrinimą vienoje Kauno apskrities naudotų automobilių prekyba besiverčiančioje bendrovėje. Įtariama, kad sulaukusi mokesčių inspektorių vizito įmonė tik patikrinimo metu įformino anksčiau parduotų daugiau kaip 200 automobilių pardavimą, į buhalterinę apskaitą įtraukdama per 2 mln. litų pajamų. Dėl galimo dokumentų klastojimo patikrinimo medžiaga perduota teisėsaugos institucijoms.

Mokesčių inspektoriams pradėjus įmonės patikrinimą, nustatytas 300 pardavimui skirtų automobilių įmonėje likutis. Įmonė pateikė tik maždaug trečdalio neparduotų transporto priemonių techninius pasus bei pirkimo sąskaitas, o likusių daugiau kaip 200 automobilių pirkimo – pardavimo sutartys išrašytos jau vykusio patikrinimo laikotarpiu. Visus juos per tris savaites nuo patikrinimo pradžios įmonė sugebėjo „parduoti“ už daugiau kaip 2 mln. litų.

Įmonės darbuotojai „tvarkydami popierius“ sukosi kaip išmanydami. Patikrinimo metu pajamų apskaitymui pradėti naudoti pinigų priėmimo kvitai, tačiau iš jų neaišku, kam automobiliai parduoti, pardavimo kaina vienuose dokumentuose nurodyta litais, kituose – jau eurais. Tuo laikotarpiu fiksuotas ir didelis grynųjų pinigų judėjimas įmonėje: iš kasos atskaitingiems darbuotojams neva ūkio reikmėms išduotos šimtatūkstantinės sumos litais ir eurais. Taip pat dirbta ir savaitgalį, tik pirkėjams neišduoti jokie pinigų apskaitymo dokumentai, o kasos aparatas net nebuvo įjungtas.

„Patikrinimo ir transporto priemonių pardavimo laikotarpio sutapimas bei itin didelės atskaitingiems asmenims iš kasos išduotos sumos sustiprina įtarimus, jog tokios įspūdingos trijų savaičių pardavimų apimtys tėra pastangos fiktyviai įforminti realiai anksčiau vykusius sandorius. Tuo labiau, jog praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu įmonės pardavimai buvo net 6 kartus mažesni. Preliminariai vertinant, įmonė per 200 automobilių pardavė gerokai anksčiau bei neapskaitė gautų pajamų, siekdama išvengti apie 40 tūkst. litų mokesčių. Ir tik mokesčių inspekcijai pradėjus „lipti ant kulnų“, patikrinimo metu bendrovė įformino jų pardavimą. Sulyginus „šviežiai“ parduotų automobilių pardavimo dokumentus su VMI valdomais duomenimis kilo įtarimų ir dėl dalies dokumentų galimo klastojimo“, - patikrinimo rezultatus komentuoja Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Pagal patikrinimo metu surinktą informaciją Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos Kauno apygardos valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurį kuruoja Kauno apygardos prokuratūra.

VMI primena, kad gyventojai apie neapskaitomas pajamas, „vokeliuose“ mokamus atlyginimus ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)