Prieš šimtą ir daugiau metų automobilis buvo prabangos, turtingumo ir naujovių mylėtojo požymis. Praėjus vos dešimčiai metų nuo išradimo jis tapo vagių interesų objektu. Pirma automobilio vagystė užregistruota 1896 metais Prancūzijoje. Tada buvo pavogtas automobilis „Peugeot“.

1935 metai. Vilnius. Miesto gatvėmis važinėja 153 lengvieji automobiliai, 186 motociklai, 50 taksi automobilių ir net 570 vežikų. Europos sostinėse tuo metu automobilių vagystės buvo priskiriamos kasdieniškiausioms ir labiausiai paplitusioms vagystėms.

Laikraštis „Kurjer Wilenski“ 1935 m. Nr. 269 rašė:

„Mūsuose automobilis yra ypatingas pasididžiavimas ir prabanga, o mūsų miesto policijos kronika iki šiol dar neužregistravo jokių piktadariškų kėslų į tokį pretenzingą objektą.

Tačiau nesenai Vilniuje įregistruotas klastingos automobilio vagystės atsitikimas. Šio mūsuose negirdėto įvykio didvyriu tapo bedarbis šoferis Antoni Rakonski.

Viskas vyko sekančiomis aplinkybėmis:

Alfons Jurgielevič, gyvenantis Jogailos g. 11, turintis nuosavą automobilį, nusprendė su pas jį viešinčiais svečiais pasivažinėti iki Nemenčinės. Tuo tikslu pasamdė bedarbį šoferį Rakonski, pasirūpino reikalingu kiekiu benzino ir su kompanija išvažiavo į pavasarinę „gegužinę“. Atvykus į Nemenčinę, Jurgielevič kartu su svečiais nusprendė pavakarieniauti viename iš vietinių restoranų. Tuo metu šoferis slapčia apsukęs automobilį nurūko link miesto. Sustojo tik pasiekęs namą Nr. 11 Jogailos gatvėje, uždusęs įgriuvo į Jurgielevič butą ir sutikęs jo žmoną, pakvietė:

- Ponia, jūsų vyras yra sulaikytas „Pod Červonym Mlynkiem“ knaipėje Trakų gatvėje už sąskaitos neapmokėjimą. Ponia privalo jį išgelbėti.

Ponia Jurgielevič šiek tiek nustebusi, tačiau neįtardama kląstos, su šoferiu skubiai išėjo į gatvę ir liepė ją vežti į „Červony Mlyniek“. Gatvėje šoferis pareiškė, kad kuro bake nėra benzino. Automobilis sustojo, ponia Jurgielevič davė 5 zlotus benzinui, tada prisipylęs benzino automobilis nurūko į Trakų gatvę.

Ponia Jurgielevič įėjo į restoraną, o automobilis tuo metu nurūko toliau. Restorane Jurgelievič sužinojo esanti apgauta. Labai nustebo gatvėje neberadusi šoferio ir iš karto negalėjo suvokti kas įvyko. Tuo pat metu ponas Jurgielevič Nemenčinėje taip pat stipriai nervavosi. Nematydamas kitos išeities svečius į Vilnių parvežė su taksi. Grįžęs namo iš žmonos pirmiausia sužinojęs apie šoferio poelgį, suprato, kad Rakonski pinigus iš ponios išviliojo tam, kad iki kažkur galėtų davažiuoti.

Nukentėjęs apie automobilio vagystę pranešė policijai. Buvo paskelbta paieška. Vakar paryčiais policijai pranešta, kad klastingai pavogtas automobilis rastas kelyje netoli Riešės. Nustatyta, kad kuro bake nėra nei lašo benzino, kas ir privertė šoferį nutraukti tolimesnę kelionę. Automobilis grąžintas nuketėjusiam, Rakonskis slapstosi.“

Kol kas nepavyko rasti duomenų, kokį automobilį bedarbis šoferis bandė pavogti ir kur planavo jį dėti, kai Vilniuje buvo „net“ 153 lengvieji automobiliai. Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis tikėjosi nuvaryti automobilį į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)