Didėjant avarijų, susijusių su telefonais ir dviračiais, skaičiui, vyriausybė ketina uždrausti važiuojant dviračiu naudotis telefonu, išskyrus atvejus, kai naudojama „laisvų rankų“ įranga.

„Draudžiama naudotis mobiliaisiais elektroniniais prietaisais vairuojant bet kokią transporto priemonę (įskaitant dviratį)“, – sakoma įstatymo projekte, kurį antradienį vakare paskelbė transporto ministrė Cora van Nieuwenhuizen.

Įstatymas įsigalios kitų metų liepą.

Lengvųjų automobilių ir sunkvežimių vairuotojams jau draudžiama prie vairo naudotis mobiliaisiais telefonais, nebent jie būtų su įjungta „laisvų rankų“ įranga. Numatyta maksimali bauda – 230 eurų.

Tačiau naujajame įstatyme konkrečiai minimi dviratininkai. Jiems bauda tikriausiai bus tokia pati, bet vyriausybė dar laukia viešų konsultacijų rezultatų, sakė ministrė.

„Tai lygiai taip pat pavojinga ant dviračio ... kaip ir automobilyje. Faktas, kad kai esi kelyje, turi visą dėmesį skirti (jam), o ne siuntinėti žinutes ar kažką kita daryti telefonu“, – pridūrė ji.

Michaelis Kulkensas, kuris už draudimą agituoja nuo 2015 metų, kai jo 13-metis sūnus Tommy-Boy žiūrėdamas į telefoną žuvo per dviračio avariją, sveikino įstatymo pakeitimą.

„Turėjau sustabdyti automobilį kelkraštyje, kai per radiją išgirdau, kad draudimas bus įvestas. Ašaros plūdo man iš akių ... Pasakiau sau: „Mums pavyko, Tommy, mums pavyko“, – sakė jis.

Nyderlanduose dviračiai yra gyvenimo būdas; šių transporto priemonių šalyje yra daugiau nei gyventojų: 23 mln. dviračių ir maždaug 17 mln. žmonių.

Šalyje puikiai išvystyta dviratininkams skirta infrastruktūra, bet vis didesnį pavojų kelia mobiliųjų telefonų naudojimas. Kas penkta jaunuolių vairuojamų dviračių avarija būna susijusi su išmaniuoju telefonu, nurodo kelių eismo saugumo organizacija.

Eismo nelaimių aukų asociacijos prezidentė Nelly Vollebregt, kuri ir pati sėdi neįgaliojo vežimėlyje po dviračio avarijos, sukeltos į telefoną žiūrėjusio automobilininko, sakė, kad 25 proc. iš 613 pernai Nyderlandų keliuose žuvusių žmonių žuvo dėl nedėmesingumo.

Pernai Olandijos miestas Bodegravenas ėmėsi bandyti kelio dangoje įmontuotus šviesoforus pėstiesiems, kad šie, įbedę akis į telefonus, nelaiku neišeitų į gatves ar dviračių takus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją