Labiausiai prie automobilių yra prisirišę Panevėžio (78 proc.), Telšių (77 proc.) ir Klaipėdos (76 proc.) apskričių gyventojai, o mažiausiai – gyvenantys Vilniaus (63 proc.), Marijampolės (67 proc.) ir Kauno (71 proc.) apskrityse.

Viešuoju transportu daugiausiai remiamasi Vilniaus (19 proc.), Kauno (14 proc.) ir Šiaulių (14 proc.) apskrityse. Pagal viešojo transporto naudojimą ypač išsiskiria Vilniaus miestas – ketvirtadalis vilniečių nurodė kasdien besinaudojantys autobusais ar troleibusais. Savo ruožtu Marijampolės apskrities gyventojai yra vaikščiojimo pėsčiomis lyderiai. Net 27 proc. jų jokiomis transporto priemonėmis nesinaudoja ir kasdien vaikšto pėsčiomis.

Automobilius kasdien naudojančių gyventojų dalis Lietuvoje yra didesnė tarp vyrų – be šios transporto priemonės nė dienos neišsiverčia 78 proc. jų. Palyginimui, kasdien automobiliu naudojasi 65 proc. moterų. Labiausiai automobiliu kasdieniam susisiekimui remiasi 30-39 metų (80 proc.) ir 40-49 metų (74 proc.) amžiaus gyventojai.

„Nepaisant to, kad Lietuvoje vis labiau populiarėja keliavimas dviračiais ir el. paspirtukais, o vis daugiau gyventojų tokias transporto priemones renkasi ne tik rekreacijai, bet ir susisiekimui, daugelis tautiečių savo kasdienybės vis dar neįsivaizduoja be automobilio. Daugeliu atveju tai vis dar yra patogiausia ir greičiausia susisiekimo priemonė, ypač turint omenyje, kad didelę dalį metų Lietuvoje klimatas nėra palankus keliavimui alternatyviomis transporto priemonėmis“, – sako bendrovės ERGO Verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius.

Apklausos duomenimis, po 1 proc. šalies gyventojų kasdien naudojasi pavežėjų ar taksi paslaugomis ir keliauja dviračiu. Paspirtukais kasdien naudojasi dar mažesnė gyventojų dalis.

R. Pocius pastebi, kad dviratis, paspirtukas, viešojo transporto ar pavežėjų paslaugos daugeliu atveju papildo, tačiau nepakeičia nuosavo automobilio gyventojams suteikiamų patogumų. Be to, pavyzdžiui, šeimoms su vaikais automobilis yra praktiškiausia susisiekimo priemonė, be kurios išsiversti gali būti išties sudėtinga.

„Kadangi automobilis daugelio lietuvių gyvenime vaidina svarbų vaidmenį, į jį dažnai nemažai investuojama, siekiama įsigyti naujesnius ir kokybiškesnius modelius. Be to, išties auga susidomėjimas elektromobiliais. Labai svarbu automobilius tinkamai prižiūrėti, kad jie būtų saugesni visiems eismo dalyviams. Tuo pačiu tai lemia poreikį apsisaugoti nuo rizikų ir apsidrausti ne tik privalomuoju transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės, tačiau ir kasko draudimu“, – sako R. Pocius.

Lietuvos gyventojų apklausą draudimo bendrovės ERGO iniciatyva tyrimų bendrovė „Norstat“ atliko šių metų kovo mėnesį. Visoje Lietuvoje apklausta tūkstantis 18-74 metų amžiaus gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją