Žvelgiant į kelių pastarųjų metų tendencijas matyti, jog pirmą kartą įregistruojamų naujų ir naudotų lengvųjų automobilių Lietuvoje kasmet daugėja, teigiama pranešime žiniasklaidai. Palyginus su 2017 m., pernai šis skaičius išaugo apie 10,5 proc. O štai pirmą kartą įregistruojamų naujų automobilių skaičius augo daugiau nei penktadaliu. Tačiau nepaisant to, vis dar egzistuoja didelis atotrūkis tarp naudotų ir naujų automobilių. 2018 m. pirmą kartą įregistruotų automobilių proporcija atrodė taip: apie 84 proc. – sudarė naudoti ir beveik 16 proc. – nauji.

Taigi Lietuvoje dar stipriai dominuoja naudotos transporto priemonės. Vis dėlto lengvųjų automobilių parkas, nors ir neženkliai, po truputį jaunėja ir 2018 m. vidutinis jų amžius siekė 14,4 metus.

Remiantis „Regitros“ duomenimis, didžiausią lengvųjų automobilių parko dalį sudaro 11-15 metų amžiaus automobiliai, antroji didesnė grupė – nuo 16 iki 20 m., o trečioji – nuo 6 iki 10 m.

Pilka – spalva lyderė

Lietuviai dažniausiai renkasi praktiškos – pilkos ar sidabrinės – spalvos automobilius. Tai yra absoliuti spalva lyderė, kuri sudarė apie 40 proc. visų 2018 m. pirmą kartą įregistruojamų lengvųjų automobilių. Antroje vietoje pagal populiarumą yra juoda spalva, o trečioje – mėlyna. Į populiariausių spalvų penketą papuola ir balta bei raudona.

Mažiau lietuviai linkę rinktis ryškios spalvos transporto priemones. Pernai metais mažiausiai registruota geltonų, oranžinių ir violetinių lengvųjų automobilių.

Trečdalių daugėjo elektromobilių

Dyzeliniai ir benzininiai automobiliai Lietuvoje vis dar ženkliai pirmauja. Štai, pavyzdžiui, dyzeliniai sudaro apie 68 proc. viso lengvųjų automobilių parko. Tačiau džiugina kitos tendencijos – jau keletą metų auga ekologiškesnių transporto priemonių skaičius.

Daugėja tik elektra varomų lengvųjų automobilių, kurių praėjusiais metais įregistruota beveik 36 proc. daugiau. Šių metų sausio 1 d. duomenimis, jų Lietuvoje registruota netoli tūkstančio. Kaip ir galima buvo tikėtis, daugiausia elektromobilių važinėja didžiųjų miestų gatvėmis. Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse – 567, Kauno – 146, o Klaipėdos – 64.

Ženkliai auga ir hibridinių lengvųjų automobilių populiarumas – jų registruota beveik 40 proc. daugiau nei 2017 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)