„Vyriausybės pasitarime buvo pritarta dviems rezoliucijoms, tai yra dėl dalyvavimo ES Teisingumo teisme nagrinėjamojoje byloje Lietuva gins savo poziciją ir kartu pritarta rezoliucijai, kad Lietuva dalyvautų procese ES teisme prieš Lenkiją. Abiem šiais atvejais mes palaikome poziciją, kad automobiliai su dešinėje pusėje esančiais vairais Lietuvoje nebūtų registruojami“, - sakė R. Vaštakas.

Pasak jo, žmonių saugumo klausimai yra svarbesni nei ekonominė nauda. Esą paskaičiuota, kad su vairu dešinėje pusėje rizika pakliūti į avariją ir žūti padidėja 32 procentais.

„Kitose ES yra leidžiama registruoti automobilius (su vairu dešinėje pusėje -aut. past.), tačiau susiklostė praktika dėl draudimo sistemos, dėl techninių apžiūrų, kuri pristabdo tokių automobilių įsigijimo galimybes“, - sako jis.

Pasak jo, keista, kad Lietuvoje reikalaujama leisti registruoti lengvuosius automobilius, bet ne sunkvežimius ir autobusus, ir R. Vaštako nuomone, keliamas klausimas, ar tai nėra politinis reikalavimas, nes Jungtinė Karalystė per krizę kompensavo automobilių įsigijimo išlaidas vairuotojams ir dešimtys tūkstančių automobilių tebėra sukaupti pardavimui, kurie būtų paklausūs Lietuvos ir Lenkijos rinkose.

„Didžiosios Vakarų Europos šalys – Vokietija, Prancūzija – kur važinėjama pakankamai naujais automobiliais ir veikia draudimo ir techninių apžiūrų sistemos pagal šiek tiek kitas taisykles, tų automobilių nepirks, tuo tarpu Lenkijoje arba Lietuvoje tokie automobiliai būtų populiarūs, jau vien dėl to, kad jie, na sakykime, pigesni. O eismo saugumas mums šiandien – pagrindinė užduotis“, - dėsto R. Vaštakas.

Prognozuojama, kad ginčas su ES Teisingumo teismu gali trukti iki poros metų.

Susisiekimo ministerijos pozicijai dar bus paprašyta pritarimo Seime.

Šiuo metu Lietuvoje automobiliu su dešinėje pusėje esančiu vairu leidžiama važinėti laikinai - 90 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)