Teisinis „Land Rover“ bylinėjimasis su Kinijos automobilių gamintoju „Jiangling Motors“ prasidėjo 2016 metais, kai britų įmonė pareiškė ieškinį dėl galimo autorių teisių pažeidimo. Nuo „Range Rover Evoque“ beveik nesiskiriančią SUV tipo transporto priemonę, kurios pavadinimas – „LandWind X7“, Kinijos teisėsaugos organai pripažino netinkama parduoti.

Pekino Čaojangas rajono teismas nustatė, kad „LandWind X7“ panašumas į „Range Rover Evoque“ gerokai suklaidino pirkėjus, be to, nurodė net penkis esminius dizaino sprendimus, kuriuos kinai nuplagijavo nuo britų gamintojo. Buvo paminėtos tokios detalės kaip bendras siluetas, stogo linija, žibintai ir bemaž identiški šoniniai korpuso įlinkiai, rašoma portale „Auto Express“.

Dėl pripažinto autorių teisių pažeidimo „Jiangling“ privalės pašalinti iš rinkos visus „LandWind X7“ modelius, be to, sumokėti bendrovei „Jaguar Land Rover“ (JLR) tam tikro dydžio kompensaciją. Keithas Benjaminas, JLR teisės skyriaus direktorius, komentuodamas bylos baigtį akcentavo, kad palankiai vertina Kinijos teismo sprendimą, paskatinsiantį teigiamai apsispręsti dėl investicijų Kinijoje.

„Sprendimas labai aiškiai byloja, kad įstatymai taikomi siekiant apginti vartotojus ir jų teises bei neleisti jų suklaidinti ar apgauti, be to, gerbiant įmonių investicijas į dizainą ir inovacijas“, – pareiškė K. Benjaminas.

„Land Rover“ pretenzijos dėl šio parazitinio kopijavimo atvejo pirmą kartą buvo pareikštos 2016 metais. Pristatydamas 2018 metų „Range Rover“ modelį, įmonės dizaino padalinio vadovas Gerry McGovernas užsiminė, kad dėl tokių incidentų atskleisti naujas koncepcijas darosi gana nesaugu.

G. McGovernas išreiškė būgštavimus, kad kokio nors būsimo automobilio dizainas gali būti nukopijuotas nuo pavyzdinės versijos anksčiau nei „Land Rover“ bus pasirengusi pradėti masinę gamybą. Netrukus po naujo „Range Rover“ modelio pristatymo britų įmonė užregistravo atnaujintas „Evoque“ dizainą ginančias autorių teises ir pareiškė skundą „Jiangling Motors“ dėl nesąžiningos konkurencijos.

„Jaguar Land Rover“ sėkmę iš dalies lemia unikalūs dizaino ir inžineriniai sprendimai, kuriuos, mūsų įsitikinimu, būtina ginti visų šalių rinkose“, – sakė JLR atstovas spaudai.

„Land Rover“ nėra vienintelė įmonė, tapusi neteisėto piktybinio dizaino kopijavimo auka. Už „Porsche Macan“, „Volkswagen Tiguan“ ir „Smart ForTwo“ modelių kopijavimą nešlovę yra užsitraukęs ir Kinijos gamintojas „Zotye“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)