Renkant greičiausią automobilį pasaulyje, reikėtų atskirti dvi kategorijas: serijinės gamybos automobiliai ir lenktyniniai automobiliai, kuriems neleidžiama važinėti įprastomis gatvėmis.

Bugatti Veyron 16.4 Super Sport
Tarp serijinės gamybos automobilių, greičiausias yra „Bugatti Veyron 16.4 Super Sport“. Guinnesso rekordų knyga nurodo, kad 2010 m. šis modelis skriejo 431 km/val. greičiu. Rekordas užfiksuotas „Volkswagen“ bandymų centre, netoli Wolfsburgo, Vokietijoje. Be to, tai yra ir automobilis, galintis sparčiausiai pasiekti 100 km/val. ribą (per 2,5 sek.).

Nors tai ir serijinės gamybos automobilis, jis nėra plačiai prieinamas. Šio modelio gamyba apribota iki 30 vnt., iš kurių tik 5 yra pavadinti „Super Sport World Record Edition“, galintys pasiekti 431 km/val. greitį. Kiti 25 yra „paprastos“ „Super Sport“ versijos ir jų greitis yra maždaug 30 km/val. mažesnis. Pradinė šio modelio kaina siekia 2,4 mln. dolerių (6,3 mln. Lt).

Thrust SSC
Vis dėlto greičio rekordas priklauso „ThrustSSC“ modeliui. Tiesa, jis nėra skirtas važinėjimui įprastais keliais ir buvo sukurtas specialiai greičio rekordams gerinti. 1997-aisias Andy Greenas Nevadoje šiuo automobiliu skriejo 1228 km/val. greičiu. „ThrustSSC“ buvo sumontuoti du turbininiai „Rolls-Royce“ varikliai, kurių galia siekė 110 000 AG.

Šiuo metu ruošiamas „Bloodhound SSC“ projektas, kurio tikslas – specialiai parengtu automobiliu perkopti 1000 mylių per valandą (apie 1600 km/val.) greitį.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)