JAV Nevados valstijos pareigūnai pirmieji pasaulyje leido elektroninių sistemų valdomam „Freightliner Inspiration“ važiuoti bendro naudojimo keliais. „Daimler“ kompanijos teigimu, tokias licencijas gavo ne mažiau kaip du „Freightliner Inspiration“, o „Highway Pilot“ sistemos valdomas sunkvežimis taps pirmuoju, kuriam oficialiai leista važiuoti keliais, kuriais juda ir įprasti, vairuotojų valdomi, automobiliai.

„Freightliner Inspiration“ gaminamas, modernizavus serijinį „Freightliner Cascadia“ modelį: papildomai montuojamas „autopilotas“, kurį sudaro priekyje esantis radaras ir stereo vaizdo kamera, be to, jame yra įvairių pagalbinių sistemų ir adaptyvus nustatyto greičio palaikymo įrenginys.

Kad būtų gauta licencija eksploatuoti šį sunkvežimį bendro naudojimo keliuose, visos sistemos buvo papildomai testuojamos ir bandomos. „Freightliner Inspiration“, naudodamas šias sistemas, įveikė maratoniniu vadinamą 16 tūkstančių kilometrų atstumą Vokietijos Panenburgo poligone – visą šį kelią sunkvežimis važiavo be vairuotojo.

Kai „Freightliner“ išvažiuoja į kelią, vairuotojui pateikiama užklausa, ar jis sutinka įjungti „autopiloto“ režimą. Jį įjungus, automobilis savarankiškai prisiderina prie bendro transporto priemonių srauto judėjimo greičio. „Highway Pilot” sistema reguliuoja automobilio greitį ir kryptį, naudodama vairą ir stabdžius. Automobilis gali savarankiškai važiuoti pačiomis sudėtingiausiomis kelio sąlygomis, jeigu sunkvežimis patenka į spūstį, įjungiama degalus taupanti „stop-and-go“ sistema.

„Autopilotas“ turi ir tam tikrų apribojimų – sunkvežimis negali lenkti kitų automobilių ir neatlieka persirikiavimo į kitą eismo juostą manevrų: šiuos veiksmus privalo atlikti vairuotojas. Sistema „bendrauja“ su vairuotoju pranešimais prietaisų skydelyje, o judėjimo korekcijas ir papildomas instrukcijas gali priimti bet kuriuo metu. Jeigu oro sąlygos neleidžia sistemai patikimai veikti, ji pasiūlo vairuotojui grįžti prie įprasto sunkvežimio valdymo.

2014 m. birželį „Daimler“ pristatė koncepcinį be vairuotojo važiuojantį „Mercedes-Benz Future Truck 2025“ – šis automobilis saugomame greitkelio A14 ruože netoli Vokietijos Magdeburgo miesto įveikė testinę atkarpą. „Freightliner Inspiration“ tapo naujesniu įgyvendintu šio projekto etapu, o „Highway Pilot“ sistema dabar jau yra serijinis gaminys.