Turbūt perskaičius antraštę pirmoji mintis iš karto nuneša į aukščiau paminėtas trečiojo pasaulio šalis. Tačiau nustebsite sužinoję, kad šalyse, kurias kai kurie iš mūsų laiko „svajonių vieta gyventi“ taip pat yra užmirštų ir į paraštes nustumtų kelių eismo taisyklių. Viena tokių šalių – Jungtinės Amerikos Valstijos.

JAV

Glendeile, Arizonos Valstijoje galioja draudimas važiuoti atbulomis. Oficialūs miestelio šaltiniai teigia, kad žmonės nėra baudžiami už tai, kad atbulomis išvažiuoja iš savo kiemo, tačiau šiuo įstatymu valdžia bando motyvuoti vairuotojus važiuoti atbulomis kuo trumpesnį atstumą. Motyvacija aiški, tačiau ar tikrai reikalingas negaliojantis įstatymas?

Dar vienas keistai skambantis įstatymas galioja Alabamos valstijoje, JAV. Vairuotojams draudžiama vairuoti automobilį, ant akių užsirišus nepermatomą raištį. Įstatymas atrodo lyg ir logiškas, tačiau ar tai neturėtų būti suprantama savaime?

Oklahomos valstijos valdžia taip pat yra sugalvojusi ganėtinai specifinių įstatymų. Vienas jų skamba taip: „Oklahomos valstijoje draudžiama vairuojant skaityti komiksus“. Atrodytų, kad taškas turėtų būti padėtas po žodžio „skaityti“, tačiau įstatyme kalbama būtent apie komiksus. Galima skaityti romaną ar publicistiką, tačiau komiksus – šiukštu.

Milfordo mieste, Masačiuseco valstijoje galioja draudimas žvalgytis pro svetimų automobilių langus. Tiesa, palyginus su aukščiau aprašytais įstatymais, šis dar atrodo pakankamai logiškas, mat vietinė valdžia tiki, kad tai padės sumažinti momentinių įsilaužimų į automobilius kiekį.

Tuo tarpu Kalifornijoje galioja tik moterims pritaikytas įstatymas. Vakarų Amerikos valstijoje moterims draudžiama vairuoti apsirengus chalatą. Įstatyme sakoma, kad moteris visų pirma turėtų apsirengti kažką „tinkamo“ ir tik tada važiuoti. Kitu atveju gresia bauda. Pakankamai ekstremalus įstatymas net tokiai valstijai, kaip Kalifornija.

Vienas keisčiausiai skambančių draudimų, galiojančių JAV, yra priimtas Aliaskos valstijoje. Čia draudžiama vežti šunis pririštus prie automobilio stogo. Įstatymas puikus. Džiugu, kad valdžia rūpinasi ne tik žmonėmis, bet ir gyvūnais. Tačiau perkaičius jį automatiškai kyla klausimas – o kas norėtų taip daryti?

Džordžijos valstijoje įstatymu priimta tai, kad spjauti per langą yra draudžiama, jei važiuojate automobiliu ar autobusu. Viskas atrodytų logiška, tačiau įstatymas nedraudžia spjaudyti per krovininio transporto langus. Įdomu – kuo tai skiriasi?

Indianos valstijoje sekmadieniais draudžiama pardavinėti automobilius. Jei vairuotojas nori savo transporto priemonę parduoti būtent sekmadienį, tam reikalingas specialus leidimas pagal šios valstijos kodeksą.

Tuo metu Vakarų Virdžinijos valstijos kodeksas draudžia ant kelio partrenktus gyvūnus vežti namo ir juos valgyti. Ar pamatę automobilio partrenktą katiną kada susimąstėte apie jo gabenimą namo?

Ir tai tik nedidelė dalis anapus Atlanto vis dar galiojančių įstatymų, keliančių keistokus jausmus. Švelniai tariant. Tačiau jei galvojate, kad Europoje panašių įstatymų nėra – labai klystate. Mūsų kaimynai taip pat turi taisyklių, kurios tikrai sukels šypseną.

Europa

Autoplius.lt visų pirma keliasi į Šveicariją. Šioje šalyje gyventojai taip mėgaujasi savo ramybe, kad valstybė net priėmė įstatymą, kuriuo draudžiama po 22 valandos vakaro trankyti savo automobilio duris. Už tai galima gauti ir nemažą baudą.

Tai, kad šalies gyventojai mėgsta ramybę įrodo ir dar vienas įstatymas. Šveicarijoje draudžiama sekmadieniais rankomis plauti savo automobilį. Šalies valdžia sekmadienį laiko poilsio diena, todėl automobilio plovimas yra nelegalus.

Tuo metu Kipre, kur dienomis temperatūra dažnai pasiekia net daugiau nei 40 laipsnių pagal Celsijų, automobilyje draudžiama gerti. Ir negalvokite, kad kalba eina apie alkoholį. Draudžiama gerti net vandenį. Įstatyme sakoma, kad norint gerti ar valgyti vairuotojas privalo sustoti. Kitu atveju gresia 150 eurų bauda.

Eismas

Lietuvoje draudžiama vairuoti, jei viršutinė vairuotojo kūno dalis yra nuoga. Ir visiškai nesvarbu vairuotojas vyras ar moteris – nuoga viršutinė kūno dalis gali atkreipti kito vairuotojo dėmesį. Taip mano mūsų įstatymų leidėjai. Tačiau vokiečiai su mumis nesutinka. Vokietijos valdžia automobilį laiko privačia erdve. O savo privačioje erdvėje žmogus gali būti tiek apsirengęs, tiek nuogas. Tad jei kada svajojote pavairuoti nuogi – Vokietija tam puikiai tinka. Svarbu nepamiršti apsirengti prieš išlipant iš automobilio. Mat už jo ribų jau būsite viešoje vietoje.

Danija taip pat turi transporto priemonėms skirtų įstatymų, kurie kelia klausimų. Šios šalies piliečiai pagal kelių eismo taisykles prieš važiuodami privalo pažiūrėti po savo automobiliu. Įstatyme akcentuojami vaikai, kurie tuo metu gali „miegoti ar slėptis“ po transporto priemone.

Pasaulis

Visgi nei Europa, nei JAV nėra „pirmūnės“ įstatymų leidybos klausimais. Ypač neįprastų kelių eismo taisyklių galima rasti kone visame pasaulyje. Pavyzdžiui Rusijoje, kur kvailų įstatymų ir taip gausu, draudžiama važiuoti purvinu automobiliu. Įstatyme sakoma, kad automobilis visuomet turi būti švarus. Tačiau tame pačiame įstatyme nėra nurodyta kas yra „švarus automobilis“, todėl tai sprendžia vairuotoją sustabdęs policininkas.

Pietų Afrikos valstybėje galioja įstatymas, kuris nurodo, kad pirmumo teisę kelyje prieš automobilį turi kelią kertantis gyvūnas. Vairuotojas privalo sustoti ir palaukti, kol gyvūnas kirs važiuojamąją zoną.

Filipinuose galioja įstatymas, kuris nurodo, kad transporto priemonėms, kurių valstybiniai numeriai baigiasi skaičiais 1,3,5 ir 7 draudžiama daugeliu pagrindinių Manilos miesto kelių judėti antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Tuo metu automobiliams, kurių valstybiniai numeriai baigiasi skaičiais 0,2,4,6 ir 8 draudžiama važiuoti pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Sekmadieniais ir švenčių dienomis ribojimai nėra taikomi. Taip šalis kovoja su milžiniškais automobilių srautais ir spūstimis.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose kupranugariai jau nuo ypač senų laikų turi labai svarbų statusą. Pagarba šiam gyvūnui yra tiek įsisenėjusi, kad šioje šalyje kupranugaris visuomet kelyje turi pirmumo teisę. Net magistraliniuose keliuose. Gyventojų meilę kupranugariams įrodo ir tai, kad šis įstatymas nėra įrašytas oficialiai, tačiau gyventojai vis tiek jo laikosi.

Nors nuo 2018 metų birželio mėnesio moterims Saudo Arabijoje jau nebėra uždrausta vairuoti ir šis įstatymas nebeatrodo toks nelogiškas, dar iki 2018 paskelbto įstatymo šios šalies moterys negalėjo vairuoti, tačiau turėti automobilį joms nebuvo uždrausta. Įdomu kodėl? Gal valdžia bent jau norėjo, kad moterys galėtų grožėtis garaže pastatytomis transporto priemonėmis?

Pasaulis – įdomus ir nenuspėjamas. Ir tai įrodo daugybė dalykų aplink mus. Įskaitant ir visiškai skirtingas kelių eismo taisykles. O šiuo nuotaikingu straipsniu Autoplius.lt nori jums priminti, kad artėjant atostogų sezonui pasidomėtumėte ne tik galutiniu savo planuojamos kelionės tikslu, bet ir tos šalies eismo taisyklėmis. Ypač – jei šalis tolima ir egzotinė. Mat baudą galite gauti net už tai, kad tiesiog vairuodami geriate vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją