Atsižvelgus į gyventojų prašymus ir zonų užimtumą – dar gegužės mėnesį Vilniaus miesto Taryba patvirtino atnaujintas rinkliavos zonų ribas, o nuo liepos 1 d. prasideda įgyvendinimo darbai.

Koreguojamos vietinės rinkliavos esamų zonų ribos ten, kur susijungia aukštesnio ir žemesnio įkainio rinkliavos zonos, taip suteikiant daugiau laisvų vietų gyventojams.

Į geltonąją rinkliavos zoną nuo liepos 1 d. bus įtrauktos šios teritorijos: Rasų kolonijos teritorija, Šnipiškių teritorija, Tuskulėnų-Rinktinės-Šeimyniškių trikampis. O į žaliąją rinkliavos zoną įtraukiamos atskiros gatvės: Antakalnio, Žirmūnų, Minties, S. Žukausko, J. Kubiliaus, Žygio, Lakūnų, Pelesos.

Taip pat bus koreguojamos kelios rinkliavos zonos:

  • Iš žaliosios į geltonąją rinkliavos zoną keičiamos šios vietos: A. Vivulskio g., (teritorijoje, apribotoje Savanorių pr., Kedrų, T. Ševčenkos g.), Vingio parko teritorija, Šeimyniškių ir Sporto g.;
  • Iš žaliosios į raudonąją rinkliavos zoną: parkavimo vietos prie V. Kudirkos g., Malonioji g., Pušų g.;
  • Iš geltonosios į raudonąją rinkliavos zoną: Krokuvos g. (tarp Kalvarijų g. ir Rinktinės g., prie Registrų centro);
  • Slucko g. (dalis nuo Šeimyniškių link Krokuvos g.);
  • Iš geltonosios į mėlynąją rinkliavos zoną: Subačiaus, A. Strazdelio g., Šv. Dvasios.


Patogiausia už automobilio stovėjimą yra mokėti mobiliąja programėle pasirinkus automatinę vietos nustatymo funkciją. Vilniuje veikia net trys programėlės – „m.Parking“, „UniPark“ ir „Parkman“. Taip pat stovėjimą galima užsakyti ir SMS žinute, tačiau šiuo atveju taikomi papildomi operatorių mokesčiai, o atsiskaitant banko kortele per programėlę – papildomi mokesčiai taikomi nėra.

Neturintiems mobiliųjų programėlių, už automobilio stovėjimą galima atsiskaityti artimiausiame parkomate. Primenama, kad suvedus automobilio stovėjimo numerį, papildomai dėti parkomato kvito į automobilį – nereikia.

Atmintinė vairuotojams

Šie pakeitimai įsigalios nuo šių metų liepos 1 d. Gyventojams, turintiems galiojančius gyventojų leidimus, leidimai galios iki jų galiojimo pabaigos, atskirai kreiptis dėl leidimo galiojimo nereikės.

Numatoma, kad dalyje gatvių pokyčiai bus įvykdyti iki liepos 5 dienos. Primenama, kad rinkliavą reikia sumokėti pagal galiojančius ženklus, todėl prieš apmokant vairuotojai turi pasitikrinti, ar yra nustatę tinkamą rinkliavos zoną. Pavyzdžiui, jeigu gatvėje vis dar yra žaliąją rinkliavos zoną žymintys ženklai – mokėti pagal naujus įkainius nereikia. Nauja rinkliavos zona įsigalios tik tuomet, kai nurodytose vietos pasikeis kelio ženklai ir kita rinkliavos zoną įrodanti informacija.

Teritorijose, kuriose nebuvo rinkliavos zonų, apmokestinimo darbai užtruks ilgiau dėl papildomo jų paruošimo, pavyzdžiui, parkomatų įrengimo ir pan. Kai gatvės bus paruoštos ir jose bus visi reikiami ženklai – prasidės vairuotojų informavimas. Pereinamuoju laikotarpiu vairuotojai, pasistatę automobilius naujai apmokestintose zonose, bus įspėjami informaciniais pranešimais.

Gyventojai ilgalaikius parkavimo leidimus galės įsigyti tik tuomet, kai zonos bus visapusiškai paruoštos – jose bus pastatyti rinkliavos zoną žymintis kelio ženklai ir kt. Iki tol gyventojams jaudintis ir iš anksto leidimų užsakyti nereikia. Gyventojų leidimą paprasčiausia užsisakyti per elektroninius valdžios vartus, prašymas yra išnagrinėjamas ne ilgiau nei per 5 d.d. Daugiau informacijos www.judu.lt.

JUDU atsakinga už viešojo transporto paslaugų organizavimą, automobilių stovėjimo infrastruktūrą mieste ir darnių keliavimo būdų skatinimą. Įmonė taip pat užtikrina saugų miesto eismo organizavimą ir kartu su Vilniaus miesto savivaldybe diegia inovatyvius sprendimus, kuriančius vaikštomą miestą Vilnių.