„J.D. Power“ atliko tyrimą, susijusį su elektromobiliais ir jų potencialiais pirkėjais. Taip buvo bandoma išsiaiškinti, kodėl pirkėjai svarsto apie elektra varomo automobilio pirkimą, kodėl renkasi būtent tokį, ko iš jo tikisi ir pan.

Rinkos tyrimus atliekančios kompanijos „J.D. Power“ vienas vadovų Nealas Oddesas pabrėžė, kad dabartiniai elektromobilių naudotojai sprendimą pirkti tokią mašiną priėmė vadovaudamiesi emocijomis. 44 proc. jų pripažino, kad pirko elektromobilį dėl mažesnės jo taršos.

Vis dėlto tie, kurie ruošiasi ateityje pirkti elektra varomą automobilį, yra daugiau pragmatikai nei idealistai. Tik 11 proc. potencialių pirkėjų rinktųsi elektromobilį todėl, kad jis yra ekologiškas ir 45 proc. darytų tai todėl, kad jis padeda važiuoti ekonomiškiau.

N. Oddeso teigimu, tie, kurie išbandė ir svarstė pirkti elektromobilį, bet to nepadarė, dažniausiai šio sumanymo atsisakė dėl kainos.

„Vienintelis kelias sumažinti kainą yra pagerinti technologiją taip, kad ji taptų pigesnė. Tai yra svarbiausias uždavinys gamintojams“, – teigė N. Oddesas.

JAV atliktame tyrime dalyvavo 7,6 tūkst. žmonių, kurie pirko elektromobilį, svarsto tą padaryti arba išbandė jį, bet pirkti atsisakė.

Dabartiniai elektromobilių savininkai sako, kad naujas pirkinys jų mėnesines sąskaitas už elektrą padidino vidutiniškai 18 dolerių, o tai yra gerokai mažiau nei 147 doleriai, kuriuos jie vidutiniškai išleisdavo įprastiems degalams.

Vis dėlto tyrimas taip pat atskleidė, kad elektromobilių savininkai vidutiniškai automobilio pirkimui išleido 10 tūkst. dolerių daugiau vien todėl, kad pasirinko elektrinę mašiną.

Tad remiantis tuo, kiek per metus pavyksta sutaupyti degalams, elektromobiliai jų savininkams atsipirks vidutiniškai per 6,5 metų.

„J.D. Power“ atstovas N. Oddesas pažymėjo, kad visi elektromobilių savininkai JAV pasinaudojo valstybės suteikiama 7 tūkst. JAV dolerių parama. „Jeigu nebūtų paskatinimo, elektromobilių rinka būtų gerokai mažesnė“, – įsitikinęs jis.

Skaičiuojama, kad šiuo metu elektromobiliai sudaro apie 1 proc. visų JAV parduodamų naujų automobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)