1991 m. lapkričio 20 d. Lietuvos Respublika ratifikavo 1968 m. Vienos konvenciją dėl kelių eismo, bet neratifikavo Ženevos konvencijos. Dėl šios priežasties Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas negalioja (arba gali negalioti priklausomai nuo valstybės nacionalinio reglamentavimo) šalyse, kurios ratifikavo Ženevos konvenciją, bet neratifikavo Vienos konvencijos (Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Naujojoje Zelandijoje, Tailande).

Tokių šalių, teigiama Susisiekimo ministerijos išplatintame pranešime žiniasklaidai, yra daugiau nei 50. Dėl teisinių skirtumų keliauti pamėgę lietuviai susidurdavo su kliūtimis nuomodamiesi automobilius, bandydami keliauti savarankiškai ir pan.

„Labai stipriai auga srautas lietuvių, keliaujančių užsienyje ir vairuojančių automobilius. Pirmiausia, mes bandėme siekti dvišalių susitarimų, pavyzdžiui, su Japonija. Bijau dabar suklysti, bet, berods, 10 metų jau yra dirbama dėl teisių įteisinimo, kol japonai galiausiai pasakė, gal bus paprasčiau, jūs ratifikuokite Ženevos konvenciją ir baigsis visi tie klausimai“, – sakė R. Masiulis.

Projektui po pateikimo vieningai pritarė 107 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Užsienio reikalų komitetas.

Seimo posėdyje projektą numatoma svarstyti rugsėjo 27 d. Jei projektui bus pritarta, teisinius dokumentus numatoma sutvarkyti iki šių metų pabaigos, o įstatymas įsigaliotų nuo ateinančių metų sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)