Europos Komisija naujausioje antimonopolinėje byloje prieš automobilių dalių tiekėjus abiem saugos diržų, oro pagalvių ir vairų gamintojams skyrė 368 milijonų eurų baudą.

„TRW Automotive“, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Mičigane, sumokės 189 milijonus eurų, o Švedijos sostinėje Stokholme įsikūrusi „Autoliv“ – 179 milijonus eurų.

Paaiškėjo, kad abu gamintojai, kartu su trečiu tiekėju, Japonijos bendrove „Takata“, susitarė dėl saugumo įrangos tiekimo Vokietijos automobilių milžinėms „Volkswagen“ ir „BMW“. Susitarimas galiojo nuo 2007 iki 2011 metų.

„Takata“ nebus nubausta, nors iš pradžių komisija jai numatė 195 milijonų eurų baudą, nes ši bendrovė ir pranešė apie kartelinį susitarimą.

Visos trys kompanijos pripažino dalyvavusios karteliniuose susitarimuose. Kadangi bendrovės sutiko bendradarbiauti, sprendžiant bylą baudos „TRW Automotive“ ir „Autoliv“ buvo sumažintos.

Pažeista konkurencija

„Šie karteliniai susitarimai galiausiai pakenkė Europos vartotojams ir neigiamai paveikė Europos automobilių sektoriaus konkurencingumą“, – sakė ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

Šis kainų koordinavimas, kuriuo buvo siekiama padidinti pelną, vyko „susitikimuose tiekėjų verslo patalpose, taip pat restoranuose ir viešbučiuose, taip pat telefonu ir elektroniniu paštu“, teigiama komisijos pranešime.

„Autoliv“ sakė, kad ketvirtame ketvirtyje numatė 210 milijonų dolerių šiai baudai sumokėti, tai bendrovė turi padaryti per 90 dienų.

Tai yra naujausios komisijos skirtos baudos automobilių dalių tiekėjams, kurių bendra suma nuo 2013 metų siekia 2,15 milijardo eurų. Taip pat tai antras kartas, kai buvo nubaustos bendrovės „Autoliv“ ir „TRW Automotive“.

Komisija, kontroliuojanti konkurenciją Europos Sąjungoje, teigia, kad bet kuris asmuo ar kompanija, kuriuos paveikė kartelinius susitarimus sudariusiųjų veiksmai, gali kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)