„Miuncheno prokurorai skyrė 8,5 mln. eurų baudą dėl administracinio nusižengimo - aplaidumo užtikrinant kokybę“, – teigiama tyrėjų pranešime.

Teisėsaugos institucijos tyrė BMW nuo 2018-ųjų pradžios dėl įtarimų, kad bendrovė galėjo įdiegti netinkamą įrangą kai kuriuose dyzeliniuose automobiliuose. Tokios technologijos leidžia automobiliui sumažinti taršos emisijas testų metu, tačiau, tokiai transporto priemonei išriedėjus į gatves, aplinka yra teršiama gerokai labiau.

Prokurorų aptikti neatitikimai BMW automobiliuose yra nedažni – vos 8 tūkst. automobilių turėjo įdiegtą netinkamą įrangą. Konkurentų „Volkswagen“ ir „Daimler“ pažeidimų mastas kur kas didesnis –atitinkamai 11 mln. ir 700 tūkst. automobilių.

Pasak Vokietijos teisėsaugos, dėl BMW pažeidimų buvo kaltas „klaidingas išmetimo dujų valdymo programinės įrangos žymėjimas“. Išsamūs tyrimai atskleidė, kad BMW nesiekė tyčia įdiegti programinę įrangą ar sukčiauti, pridūrė prokurorai.

Jų teigimu, BMW tiesiog neužtikrino tinkamos kokybės kontrolės sistemos, kuri galėtų užkirsti kelią tokiai klaidai ar atskleisti ją po įvykio.

Tačiau investuotojų BMW skirta bauda neišgąsdino, o įmonės akcijų kainos Frankfurto biržoje 10.55 val. vietos laiku (11.55 val. Lietuvos laiku) ūgtelėjo 1,3 proc., iki 74,05 euro.

Paskutiniame finansinių duomenų pranešime BMW tikino trečią 2018 m. ketvirtį pasiekęs 1,4 mln. eurų grynąjį pelną. Palyginti su trečiu 2017-ųjų ketvirčiu, BMW pelnas krito 24 proc., daugiausia dėl naujai priimtų griežtų ES taršos emisijų testų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)