Į kovą su savo automobilius paliekančiaisiais ant vejos jau antrus metus stoja Panevėžio miesto savivaldybės, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Panevėžio regiono gamtos apsaugos departamento atstovai.

Pasak Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus laikinai einančios vedėjos pareigas Rositos Baltutytės, pavasarį Savivaldybė sulaukia daugiau gyventojų skundų dėl vairuotojų savivalės.

„Kol žiema, yra sniego, nelabai matyti, kur veja, o kur – aikštelė, borteliai, todėl skundų daug nebūna. Pavasarį, kai ima tirpti sniegas, pasirodo, kad kai kurie automobiliai stovi kone vidury vejos. Po atlydžio žemė būna įmirkusi, todėl mašinos išmala purvynus, pievelė tampa dumblynu. Dažniausiai tokių atvejų pasitaiko daugiabučių kiemuose“, – kalbėjo R.Baltutytė.

Ji teigė, kad kol kas tikrinama tik pagal gyventojų skundus, tačiau jau nuo balandžio mėnesio bus rengiama daugiau reidų – bus gaudomi viešosios tvarkos pažeidėjai.

Nemenka bauda

Kovo 15–20 d. Statybininkų g. užfiksavus pažeidimą dėl ant šaligatvio palikto automobilio, jo savininkui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas, jį svarstys Administracinė komisija prie Panevėžio miesto tarybos.

R.Baltutytė „Sekundę“ informavo, kad praėjusiais metais per pirmąsias reido dienas kasdien įkliūdavo keliolika pažeidėjų. Daugiausia jų pričiumpama apie 7 val.

Savivaldybės darbuotojai nepajėgūs sudrausminti visų automobilių savininkų, pažeidinėjančių aplinkos apsaugos ir Kelių eismo taisyklių reikalavimus, todėl į pagalbą pasitelkia policijos pareigūnus, aplinkosaugininkus.

Neretai ir patys gyventojai pažeidėjų automobilius nufotografuoja, užsirašo duomenis ir informaciją nusiunčia policijai.

Mašinos savininkui parankesnis Savivaldybės atstovų išrašytas protokolas, nes tada pažeidėjas dažniausiai atsiperka įspėjimu, nors pagal Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros taisykles bauda gali būti skirta iki 2000 litų.

Praneša gyventojai

Policijos pareigūnai Kelių eismo taisyklių nesilaikančiuosius taip pat baudžia piniginėmis baudomis. Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininko Virginijaus Mačėno, pareigūnai nuolat rengia reidus.

V.Mačėno teigimu, policijos darbą lengvina gyventojų pranešimai ar atsiunčiamos nuotraukos, kuriose užfiksuoti nedrausmingi vairuotojai, automobilius paliekantys ant šaligatvių.

Baudą nustato ir Gamtos apsaugos departamento atstovai – neleistinoje vietoje palikusiajam mašiną baudą tenka sumokėti už vejų ar gėlynų žalojimą arba naikinimą, be to, reikia atlyginti atitinkamai apskaičiuojamą gamtai padarytą žalą.

Panevėžio miesto agentūros vedėjas Giedrius Motiejauskas „Sekundei“ sakė, kad kol kas tokių pažeidėjų nepastebėjo. Praėjusiais metais sulaukė tik vieno miestiečio skundo, neva daugiabučio gyventojo automobilis stovi ant vejos.

„Mano nuomone, žmonės patys supranta, kad reikia išsaugoti žaliuosius plotus“, – gyventojų sąžiningumu įsitikinęs vedėjas.