DeLorean DMC-12 (Atgal į ateitį)

Ko gero nei vienas automobilis taip nesiasocijuoja su kelionėmis laiku, kaip „DeLorean DMC-12“. Pastarasis buvo naudojamas, kaip laiko mašina „Atgal į ateitį“ trilogijoje. Į viršų atsidarančios modelio durys ir kėbulas, pagamintas iš nerūdijančio plieno, padarė jį vienu iš geriausiai atpažįstamų modelių kino istorijoje. Tiesa, realybėje modelis nebuvo toks sėkmingas. John DeLorean, kuris anksčiau dirbo „General Motors“, dar 8 dešimtmetyje paskelbė apie planus kurti naują, kitokį automobilį. Tačiau panašu, kad „kitoks“ jis buvo gerokai per daug, nes vos pradėjus automobilio gamybą 1981 metais, 1982 metais kompanija „DeLorean Motor Company“ paskelbė bankrotą, o jos įkūrėjas John DeLorean buvo suimtas už narkotikų gabenimą. Automobilis buvo brangus ir nepatikimas. Tai didžiaja dalimi ir lėmė šio gamintojo nesėkmę.

Shelby GT500 (Dingti per 60 sekundžių)

Jeigu reikėtų išsirinkti patį svarbiausią „Dingti per 60 sekundžių“ filmo elementą, beveik nėra abejonių, kad dauguma pasakytų, jog tai – 1967 metų gamybos „Ford Mustang Shelby GT500“. Nuostabaus grožio, elegantiškas ir galingas automobilis su 5.7l darbinio tūrio benzinine V8 formos širdimi šiame filme padėjo sukurti vieną iš garsiausių pabėgimo nuo teisėsaugos scenų kino industrijos istorijoje. Nuo to momento „Eleonora“ tapo daugybės automobilio mylėtojų svajone. Originalus „Shelby GT500“, kuris ir pasirodė žymiajame filme, 2013 metais buvo parduotas už 1 milijoną dolerių.

Chevrolet Camaro (Transformeriai)

Vienas iš šiuolaikiškiausių šio sąrašo automobilių – „Chevrolet Camaro“. Jis pasirodė ne viename „Transformerių“ franšizės filme. Jei galvotume apie visas šio filmo dalis, jose matėme ir 1977 metais pagamintą „Camaro“ ir ir 1967 metais pagamintą „Camaro SS“. Tačiau 2018 metais išleistoje „Bumblebee“ dalyje matomas „Chevrolet Camaro“ yra pagamintas 2016 metais. Visgi nesvarbu, kuri dalis jums įsiminė labiausiai, išgirdus žodžius „Transformeriai“ ar „Bumblebee“ dažniausiai vistiek pagalvosite apie geltoną „Camaro“ su juodomis juostomis per vidurį.

Filmuose išgarsėję automobiliai

KITT (Ratuotas riteris)

Dauguma mūsų iš vaikystės puikiai prisimename kalbantį automobilį KITT, kurį lietuviškai tiesiog vadindavome „Kitas“. O tas „Kitas”, tai modifikuotas 1982 metų gamybos „Pontiac Trans Am“. Serialas “KITT” JAV televizijos ekranuose pasirodė 1982 metais ir turėjo 4 sezonus. Tuo tarpu mūsų šalies ekranuose jis pasirodė tik apie 2000 metus. Tačiau jau nuo pat pradžių prie ekrano pritraukė ypač daug žiūrovų. Serialo populiarumą kėlė ir tuomet jau pasaulinio garso aktoriumi tapęs David Hasselhoff, kuris vaidino “KITT” vairuotoją. O automobilis po serialo pasirodymo, 9 dešimtmetyje, JAV tapo pop kultūros ikona.

Betmobilis (Betmenas)

Bėgant metams „Betmeno“ filmuose keitėsi daug dalykų. Keitėsi pagrindiniai aktoriai, įvairios scenos ir siužeto linijos. Tačiau vienas dalykas nesikeitė niekada. Pagrindinis lyrinio subjekto keliavimo į naktinius iškvietimus būdas – „Betmobilis“. Nors šios transporto priemonės formos, bėgant metams, stipriai keitėsi, o iš kokių automobilių perdarytas „Betmobilis“ matomas paskutinėse dalyse pasakyti sunku, pirmasis, ikoniškasis „Betmeno“ automobilis buvo 1955 metais pagamintas „Lincoln Futura“. Šis modelis, ko gero, jums nėra girdėtas. Mat tai – konceptinis modelis, kurio serijinei gamybai žalia šviesa taip ir nebuvo uždegta.

Aston Martin DB5 (007)

Elegantiškiausias pasaulio agentas, Džeimsas Bondas, per 25 išleistas filmų dalis vairavo daug įvairių automobilių. Dažniausiai matoma markė „Aston Martin“, o bene daugiausiai kartų matytas šio gamintojo modelis – „DB5“. Būtent šio modelio vaizdinys atsiranda daugumos mūsų galvose, kai pradedame kalbėti apie agentui 007 priskirtą transporto priemonę. Pirmą kartą modelis buvo parodytas 1964 metais išleistoje dalyje, pavadinimu „Auksapirštis“, tačiau bėgant metams „DB5“ pasirodė ne viename Džeimso Bondo filme, įskaitant paskutinį – „Mirtis palauks“, pasirodžiusį 2021 metais.

GMC Vandura (A Komanda)

Jei matėte nors vieną „A komanda“ serialo seriją, o galbūt ir filmą, tikrai atsiminsite, kaip atrodo komandos furgonas, kurį vairuoja pikčiurna „Mr.T“. Tai – 1983 metais pagamintas „GMC Vandura“. Sidabrinės ir juodos spalvų kėbulas, juodi ratai ir raudona juosta ant kėbulo byloja, kad teisingumo vykdyti atvažiuoja ne standartiniai teisėtvarkos sargai. „GMC Vandura“ buvo gaminamas nuo 1964 iki 1996 metų. Jis buvo toks ikoniškas, kad modelis bėgant metams beveik nesikeitė. Per 32 gamybos metus buvo atlikti vos keli pakeitimai tik tam, kad automobilis atitiktų kintančius saugumo standartus.

Cadillac Miller Meteor a.k.a Ecto-1 (Vaiduoklių medžiotojai)

„Ecto-1“ – dar kitaip vadinamas „Cadillac Miller Meteor“. Tai – ypač retas „Cadillac“ modelis, kurį išgarsino ne kas kitas, o populiarioji filmų franšizė „Ghostbusters“. Daugumoje šaltinių teigiama, kad 1959 metais šių „Cadillac“ modelių buvo pagaminta vos 25 vnt. Ir tik 2 iš 25 buvo panaudoti filmams. Vienas – pirmai „Vaiduoklių medžiotojų“ daliai, antras – antrai. Kiek šių modelių likę šiandien ir kokia būtų vieno jų kaina pasakyti sunku. Tačiau vien šio modelio replika 2021 metais, Las Vegase buvo parduota už daugiau nei 220 tūkst. dolerių.

Mini Cooper (Itališkas apiplėšimas)

Mini Cooper“ – Didžiosios Britanijos klasika. Automobilis tiek stipriai įsirėžęs į pasaulio istoriją, kad net „amžiaus automobilio“ rinkimuose jis užėmė antrąją vieto po „Ford Model T“. Dėl to, turbūt nė kiek nenuostabu, kad šis modelis pasirodydavo ir filmuose. Nuo „Pono Byno“ kelionių ar Ostino Powerso kovų su piktadariais iki įspūdingų pabėgimų nuo policijos. Vienas garsiausių tokių pabėgimų vyko su 3 skirtingų spalvų „Mini Cooper“ filme „Itališkas apiplėšimas“. Originaliai pavadintas „The Italian Job“ filmas turi dvi versijas. Viena jų pasirodė 1969 metais ir pabėgimo scenoje dalyvavo senieji mini, o antra versija pasirodė 2003 metais, todėl šiame filme pagrindiniai herojai buvo po 2000 metų gaminti „Mini Cooper“ modeliai.

Dodge Charger a.k.a Generolas Ly (Hazardo ketvertukas)

1969 metais pagamintas oranžinis „Dodge Charger“ su konfederatų vėliava ant stogo, dar žinomas, kaip „Generolas Ly“, yra vienas ikoniškiausių „amerikietiškų raumenų“ stiliaus automobilių kino istorijoje. Automobilis buvo vienas pagrindinių herojų 1979 – 1985 metais rodytame „The Dukes of Hazzard“ seriale bei tokiu pat pavadinimu 2005 metais išleistame filme. Ryškiaspalvis ir galingas automobilis puikiai tiko į porą maištaujančiam ir jaunam kunigaikščių palikuoniui.

Tokių į istoriją įsirašiusių automobilių yra ir dar daugiau. Tai transporto priemonės, kurios bėgant dešimtmečiams tapo kultūrų, filmų ir realių žmonių gyvenimo ikonomis. Jie įkvėpė automobilių entuziastus, kolekcininkus ir kino mėgėjus. Tai automobiliai, kurie tapo simboliais filmų, kuriuose pasirodė. Jie gilino mūsų vaizduotę, vedė į jaudinančius pasivažinėjimus ir tapo tokie pat svarbūs, kaip kiti filmų veikėjai.

Todėl kai kitą kartą žiūrėsite vieną iš panašių filmų, skirkite šiek tiek laiko įvertinti automobilį, kuris padeda filmą padaryti nepamirštamu. Kas žino, galbūt jis įkvėps ir jus pasivažinėti vienu iš šių ikoniškų automobilių ar įveikti filme matomą kelią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją