„Pernai vidutinė žala siekė 2,5 tūkst. eurų, o šiemet ji augo 20 proc. ir pasiekė 3 tūkst. eurų ribą. Apvagiami naujesni automobiliai, pavagiamos brangios detalės, kurios yra automobilio viduje: nuo vairo iki elektronikos“, – situaciją analizuoja „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Vagystės žala priklauso ne tik nuo to, ką pavyksta pavogti, bet ir nuo to, kad norėdami pasisavinti tai, kas vertingiausia, vagys pažeidžia ir kitas automobilio dalis.

„Pavyzdžiui, norėdami patekti į automobilio vidų, jie išdaužia langą. Arba, norėdami pavogti žibintus ar veidrodėlius, išpjauna priekinius sparnus, apgadina kitas kėbulo ar tvirtinimo detales. Automobilio dalis vagys lupa be gailesčio, suniokoja ir prietaisų skydelį, saloną“, – „Lietuvos draudimo“ pranešime cituojamas ekspertas.

Iš labiausiai vagiamų dalių sąrašo negalima išbraukti ir priekinių bamperių. Ši automobilio dalis traukia vagių dėmesį, nes ją galima gana greitai ir lengvai nuimti, nesunku realizuoti.

„Šiemet daugiausiai automobilių buvo apvogta Vilniuje. Fiksuota daugiau nei 200 atvejų. Iš kitų miestų išsiskiria ir Klaipėda. Nors žalų čia registruota nedaug, vidutinė išmoka vairuotojams siekia net beveik 8 tūkst. eurų“, – sako A. Juodeikis.

Įtakos šiems duomenims padarė faktas, kad šiemet uostamiestyje apvogti net 7 prabangūs automobiliai. Iš transporto priemonių pavogti modernūs vairai su oro pagalvėmis, elektronikos dalys, žibintai. Bendra padarytų nuostolių suma viršija 135,5 tūkst. eurų.

„Vagių dėmesį labiausiai traukia brangios detalės ir tie automobiliai, kurių šalyje registruota daugiausiai – jų detalės yra itin paklausios“, – nurodo A. Juodeikis.

Eksperto teigimu, apsisaugoti nuo automobilio dalių vagysčių gali padėti jų žymėjimas. Kitas žingsnis – sekimo sistemos.

Pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su pernai, kone pusantro karto išaugo ir pavogtų automobilių skaičius. Kaip pažymima „Lietuvos draudimo“ pranešime, vagiami vis naujesni ir prabangesni automobiliai.

„Analizuojant vagysčių statistiką, ypač išsiskiria nauji automobiliai, kurių amžius nesiekia trejų metų. Auga vidutinė žala, atlyginama už pavogtus automobilius: 2016 metais vidutinė išmoka už pavogtą automobilį siekė 9 tūkstančius eurų, pernai ji buvo apie 11 tūkst. eurų, o šiais metais vidutinė vienos vagystės žala perkopė 16 tūkst. eurų“, – vardija A. Juodeikis.

Todėl jis ragina nepamiršti rekomendacijų, kurios gali sumažinti vagystės tikimybę, ir pasirūpinti kasko draudimu, kuris apsaugos nuo finansinių nuostolių radus apvogtą arba net pavogtą transporto priemonę.

Lietuvos draudimas“ yra didžiausia draudimo bendrovė šalyje, savo paslaugas teikianti daugiau nei 582 tūkstančiams privačių ir verslo klientų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)