Socialdemokratas Arvydas Mockus Seime įregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, pagal kurią įmonės ir įstaigos pirkdamos naujus automobilius iki 121 tūkstančio litų galėtų susigrąžinti visą sumokėtą pridėtinės vertės mokestį. Tokia lengvata galiojo iki 2002-ųjų.

Projekto teikimą esą paskatino ženkliai mažėjanti prekyba naujais automobiliais, taip pat kaimyninėse šalyse – Latvijoje ir Estijoje taikomos PVM mokesčio lengvatos. Taip esą siekiama užtikrinti tinkamą lengvųjų automobilių apmokestinimo taikymą ir sumažinti mokestinę naštą verslui, o ypač smulkiam ir vidutiniam. Taip pat, suaktyvinti naujų automobilių prekybą Lietuvoje.

Ministras Pirmininkas A. Butkevičius tokiems siūlymams nepritartų.

„Vyriausybė, kaip žinote, yra sudariusi darbo grupę peržiūrėt mokesčių sistemą. Ši darbo grupė jau baigia savo darbą ir pateiks savo pasiūlymus. Manau, viskas turi būti svarstoma kompleksiškai, o ne atskirai pateikiant vieną ar kitą įstatymo projektą“, – komentavo premjeras.

Pastaraisiais metais ypač išryškėjo Lietuvos atotrūkis nuo kaimyninių valstybių naudotų automobilių rinkoje ir vis didėja atsilikimas naujų transporto priemonių srityje.

Pernai Estijoje ir Latvijoje naujų automobilių pardavimai augo, o Lietuvoje mažėjo beveik 9 proc. Pernai Lietuvoje parduota apie 14 tūkst. naujų automobilių, tai daugiau nei tūkstančiu mažiau nei 2011-aisiais.

Nors Estija mažiausia iš trijų Baltijos šalių kaimynių, ji vienareikšmiška naujų automobilių įsigijimo lyderė. Estijoje pernai parduota 22,2 tūkst. naujų automobilių, t.y. beveik 14 proc. daugiau nei 2011-aisiais. Estijoje naujų automobilių nuperkama beveik tiek pat, kiek bendrai Lietuvoje ir Latvijoje.