Dviejų šalių ralio kalendoriuose šios varžybos pažymėtos ketvirtu numeriu, tačiau nepalanki šių metų žiema gerokai pakoregavo sportininkų ir organizatorių planus, tad realiai tai bus pirmas tokio masto renginys, kuriame turėtų dalyvauti pajėgiausi dviejų šalių ralio ekipažai, tęsiantys kovą dėl vis brangesnių taškų.

O smagiausia, kad Kelmės apylinkėse vyksiančias lenktynes į savo programą įtraukė ir pajėgūs svečiai iš užsienio.

Paankstintas pirmos dienos startas

Ralį organizuojančio Kelmės ASK prezidentas Tomas Savickas pripažįsta, kad šių metų renginio kartelė iškelta išties aukštai.

„Pernai vykusios lenktynės buvo neblogai įvertintos. Šiemet renginys – ir Latvijos čempionato etapas, tad tikrai norime, kad varžybomis būtų patenkinti ir išties gausus dalyvių būrys, o ir žiūrovų laukiame kur kas daugiau. Jau galima patvirtinti, kad publika be greičiausių Baltijos regiono sportininkų kovos galės ir smagiai atsipūsti. Penktadienio vakarą Kražiuose, kur vyks lenktynių pertrauka, publika pamatys ir prieš metus ralyje „Žemaitija“ puikią nuotaiką sukūrusią grupę „Studentės“.

O iki pirmos dienos tarpinio finišo sportininkų lauks du greičio ruožai, kurių ilgis – daugiau nei 35 kilometrai.

„Kadangi lenktynės vyks beveik per patį vidurvasarį, o 2015 metų patirtis leidžia daryti tam tikras išvadas ir prognozes, nusprendėme atsisakyti naktinio greičio ruožo. Ralis prasidės penktadienio vakarą, tačiau tam, kad sausais žvyrkeliais važiuojančių automobilių sukeltos dulkės netrukdytų sportininkams ir važiavimo tamsoje nepaverstų ypač pavojingu, nusprendėme lenktynes kiek paankstinti. Varžybos baigsis gana vėlai vakare, tačiau juk ralis vyks pačiomis ilgiausiomis metų dienomis. Todėl sportininkai tamsos tikrai išvengs, o žiūrovams gerų emocijų dėl to tikrai neturėtų sumažėti“, - logišką organizatorių sprendimą aiškina T. Savickas.

Intriga – antrą varžybų dieną

Pajėgiausi ne tik dviejų šalių lenktynininkai nugalėtojus išsiaiškins šeštadienį, kai bus įveikti dar 7 greičio ruožai. Jų ilgis – daugiau nei 85 km. Iš viso per dvi dienas sportininkams teks nuvažiuoti 313 km, greičio ruožų ilgis – 122 km.

„Trasos tikrai bus įdomios. Manau, kad jos patiks ir dalyviams, ir žiūrovai turės daug galimybių išvysti efektingų momentų“, - intriguoja ralio organizatorius.

Beje, dviejų dienų ralio bilietas žiūrovui kainuos 7 eurus, o nemokama organizatorių dovana – ne tik jau minėtas „Studenčių“ koncertas penktadienio vakarą Kražiuose, bet ir grupės „Hiperbolė Tribute“ pasirodymas šeštadienio vakarą Kelmės centre.

Dalyvaus ne tik pajėgiausi Lietuvos ralio meistrai

Dėl netradicinės žiemos spėję pasiilgti lenktynių sportininkai jau išmėgino jėgas Latvijoje. Gegužės mėnesį vykęs trečias Lietuvos ir Latvijos čempionatų etapas buvo pirmas rimtas jėgų išmėginimas. Jame varžovams jokių šansų nepaliko Martyno Samsono ir Mindaugo Varžos ekipažas. Analogų neturinčiu BMW M3X automobiliu važiavęs ekipažas sugebėjo aplenkti visus varžovus, nors teisėjai jiems skyrė 1 minutės baudą.

Martynas ir 2015 metais puikiomis pergalėmis pradėjo sezoną, tačiau po to trasose gerbėjai jo nebeišvydo. Sugrįžimas šiemet kol kas atrodo išties įspūdingai – greičiu jam Talsių ralyje neprilygo niekas. Tad Lietuvoje sukonstruotas BMW M3X neabejotinai bus vienas „Žemaitijos“ ralio favoritų.

Talsių ralyje lietuviai rimčiausiai kovojo su kylančios ralio žvaigždutės iš Suomijos Kalle Rovanperos ekipažu, važiavusiu „Škoda Fabia S2000“. „Žemaitijos“ ralyje publika išvys „Škoda Fabia R5“ automobilį, kuris dalyvauja WRC lenktynėse. Ir ne tik išvys – juo į lenktynes Lietuvoje atvyksta švedas Pontus Tidemandas su šturmanu Jonu Andersonu.

25-erių metų sportininkas, kurį globoja garsusis Tonis Gardemeisteris, yra 2013 metų „Junior WRC“ įskaitos pasaulio čempionas. Šiemet jis jaunųjų vairuotojų įskaitoje užėmė antrą vietą Švedijos ralyje, o Portugalijos etape tapo nugalėtoju – kol kas WRC2 suvestinėje svečias žengia trečias.

Beje, tai labai universalus sportininkas – jis 2014 metais dar spėjo dalyvauti ir FIA ralio kroso pasaulio čempionate ir užėmė galutinę 8-ą vietą.

Kol kas ralio „Žemaitija 2016“ dalyvių sąraše – sportininkai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Švedijos. Tačiau sąrašas kasdien ilgėja. O tai reiškia, kad artėjantis birželio vidurio savaitgalis Kelmės apylinkėse bus išties karštas. Visomis prasmėmis.

„Neslėpsiu, norime surengti geriausias šių metų ralio lenktynes Lietuvoje. Dalyvių būrys, jų lygis ir stipri organizatorių komanda leidžia tikėtis, kad tai bus puiki greičio šventė visiems – ir lenktynininkams, ir žiūrovams“, - kviečia į renginį Kelmės ASK vadovas T. Savickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)