Galiūnas prieš automobilį kovos virvės traukimo rungtyje. Ž. Savickas su mašina bus surištas virve ir bandys į savo pusę patraukti priešinga kryptimi važiuojančią galingą transporto priemonę.

Tokio tipo išbandymas – pirmas

Lietuvos galiūnui tokio tipo išbandymas – pirmas. „Iki šiol nesu traukęs priešinga kryptimi važiuojančio automobilio“, – sakė Ž. Savickas, savo jėgas išbandęs tempdamas ir lėktuvą, ir vilkstinę lengvųjų automobilių. 2008-aisiais vykusiose varžybose stipruolis 16 tonų svorio lėktuvą pajudino ir 15 metrų nutempė per 25,12 sekundės.

Praėjusių metų gruodį vykusiuose Lietuvos Metų automobilio 2014 rinkimuose Ž. Savickas pasižymėjo ir Guinnesso rekordu. Dvylika standžia jungtimi sukabintų „Nissan Note“ buvo pajudinti ir nutempti 5 metrus – toks yra rekordo normatyvas. Kiekvienas automobilis svėrė apie 1100 kg, tad bendras vilkstinės svoris sudarė kiek daugiau nei trylika tonų.

Tokio tipo rungtyje „Arena motor show“ renginyje stipruolis dalyvaus pirmą kartą, tačiau principas čia panašus kaip ir kitose jėgos reikalaujančiose varžybose, tad bendros fizinės formos palaikymas būtinas. „Jokio specialaus treniruočių plano neturiu“, – pasakojo penkiskart pasaulio galiūnų čempionas.

Ž. Savickas nespėliojo atsakydamas į klausimą, ar gali laimėti prieš 700 AG išvystantį automobilį. Jo manymu, šioje rungtyje pergalę gali lemti vairuotojas. „Pažiūrėsime“, – nedaugžodžiavo jis.

Stipriausias planetoje

Norint išvardyti ir aprašyti lietuvio pasiekimus galiūnų sporte, prireiktų storos knygos. Per du dešimtmečius trunkančią karjerą jis yra pagerinęs daugiau nei 50 pasaulio rekordų, devyniolika Ž. Savickui priklauso ir šiandien.

Jis yra vienintelis žmogus pasaulyje, nugalėjęs visose prestižiškiausiose galiūnų varžybose: Ž. Savickas triskart nugalėjo Stipriausio pasaulio žmogaus („World‘s Strongest Man“) ir Stipriausio Europos žmogaus („Europe‘s Strongest Man“) kovose, septynis kartus (2003-2008 ir 2014 m.) laimėjo Arnoldo Schwarzeneggerio organizuojamose „Arnold Stongman Classic“ varžybose, po kelis kartus lipo ant aukščiausio podiumo laiptelio „ISFA Strongman World Championships“, „Strongman Champions League“, „World Log Lift Championship“ bei kartą – „Fortissimus“ varžybose.

Būdamas vos 23-ejų metų amžiaus Ž. Savickas pirmą kartą tapo Lietuvos čempionu, o vėliau šį pasiekimą pakartojo dar dvylika kartų. 2005-aisiais jis žurnalo „Sportas“ buvo pripažintas populiariausiu Lietuvos sportininku, o 2006, 2008 ir 2009 metais Lietuvos neolimpinis komitetas galiūną išrinko geriausiu Lietuvos sportininku.

Automobilis ruošiamas renginiui

Ž. Savicką įveikti bandysiantis T. Simniška – vienas labiausiai patyrusių „drifterių“ Lietuvoje, 2008-aisiais pripažintas „Drifto Karaliumi“. Padaręs poros metų pertrauką sporte, 2013-aisiais jis sugrįžo į „Autoplius Lietuvos drifto čempionato“ varžybas ir savo pergalėmis gadino nervus lyderiams.

Jo automobiliui „Lexus SC“ tai bus pirmasis išbandymas šiame sezone. „Automobilis ruošiamas šiai kovai – perrenkamas variklis, uždėta nauja turbina, su kuria nesunkiai pasieksime 700 AG ribą“, – pasakojo „Drifter.lt“ komandai atstovaujantis T. Simniška.

Kalbėdamas apie būsimą kovą, sportininkas išskyrė vieną dalyką: „Svarbiausia – švelniai pajudėti iš vietos. Kiekvienas automobilininkas žino, kad staigiai startuojant galima padvigubinti smūgio jėgą. O mes norime sąžiningos kovos“, – šyptelėjo patyręs „drifteris“.