Finišo ceremonijoje, stebint šimtams vilniečių ir nugalėtojų garbei aidint fanfaroms, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė taurę įteikė per tris dienas pirmiesiems su „Mitsubishi Colt“ kirtusiems daugiau nei 800 kilometrų maršruto finišo liniją sporto meistrams, kauniečiams Egidijui Paulauskui ir Eduardui Jakui.

Šis ekipažas lyderiais tapo jau po pirmųjų septynių greičio rungčių arba prologo varžybų, vykusių penktadienį Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje ir jos prieigose, asfalto ir žvyro keliais. Pajutę kovos dvasią ir važiuodami kruopščiai parengtu šioms varžyboms automobiliu jie jau nebeišleido iniciatyvos, teigiama varžybų organizatorių pranešime.

Šiltai pasveikinusi nugalėtojus šalies prezidentė palinkėjo sėkmės visiems 105 ekipažams, pradėjusiems šį ralį ir išreiškė viltį susitikti su jais ir kitąmet, kai bus minimas šio ralio garbingas 80-ties metų jubiliejus.

„Džiaugiuosi, kad tokios populiarios sporto šakos, neatsiejamos nuo technikos pažangos, entuziastų Lietuvoje vis daugėja. Daugėja ir mūsų sportininkų, vis drąsiau ir reikšmingiau pasirodančių tarptautinėse varžybose ir užsienyje garsinančių šalies vardą“, - ralio finišo ceremonijos metu kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Esu pelnęs daugybę apdovanojimų šalies ir užsienio trasose, tačiau apie Prezidentės taurę ilgai galėjau tik pasvajoti. Džiaugiuosi ir esu labai laimingas, jog kažkada svajonės ima ir išsipildo“, - laikydamas rankose pagrindinį varžybų trofėjų kalbėjo E. Jakas.

Nugalėtojams pralaimėjęs 30,1 sek., antrąją bendrosios įskaitos vietą užėmė šeimyninis irgi kauniečių Vinco ir Gyčio Gerdžiūnų ekipažas, ralio „Aplink Lietuvą 2010“ trasose tramdęs „Subaru Impreza STI“ automobilį.

Antriesiems prizininkams LASF taurę įteikė šios organizacijos prezidentas Gintaras Furmanavičius, o birželį 14-ąjį gimtadienį atšventusiam Gyčiui Lietuvos automobilių klubo garbės prezidentas, tituluočiausias visų laikų Lietuvos lenktynininkas Stasys Brundza įteikė savo įsteigtą taurę, kuria kasmet apdovanojamas jauniausias šių varžybų dalyvis.

Beje, V. Gerdžiūnas anksčiau su skirtingais šturmanais – Virginijumi Simanavičiumi ir Arvydu Šinkūnu – yra laimėjęs net du ralius „Aplink Lietuvą“ ir savo sportininių trofėjų kolekcijoje saugo dvi Prezidento taures.

Trečioji bendrosios įskaitos vieta atiteko šiauliečiams Giedriui Kriptavičiui ir Ričardui Abelkiui, vairavusiems „Honda Civic Type-R“ ir nuo nugalėtojų atsilikusiems 53,3 sek. Juos savo taure apdovanojo Lietuvos automobilininkų sąjungos prezidentas Rimvydas Anusauskas.

Į bendrosios įskaitos pirmajį prizininkų šešetuką dar pateko atitinkamai ketvirtąją-šeštąją vietas užėmę Gintautas Šlepikas su Jonu Pipiru („Volkswagen Golf“), Vytis Pauliukonis su Audroniumi Gulbinu („Honda Civic“) ir Mantas Gudžiauskas su Žalvyriu Polensa („BMW 325i“).

Iš viso ralyje dalyvavę 105 ekipažai iš 11 šalių (šių varžybų rekordai) varžėsi šešiose įskaitose. Masiškiausioje sporto meistrų ir sporto teisėjų veteranų grupėje pergalę šventė pernykščiai Prezidentės taurės laimėtojai Algirdas Rymonis su Sauliumi Praninsku, vairavę „Volga GAZ 21“ automobilį.

Juos su šia aukštuma S. Daukanto aikštėje šiltai pasveikino ir savo taurę įteikė Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Rytas Vaiginas departamento taurę įteikė greičiausiam dailiosios lyties atstovių ekipažui. Apdovanojimas atiteko „Renault Clio“ vairavusiai Joanai Survilaitei, kuriai šįsyk talkino ralyje debiutavusi jos mama Vesta Survilienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko taurę ministerijos kancleris Valdas Rupšys įteikė sportininkų su negalia įskaitos laimėtojams Algimantui Kojui ir Vygantui Šuminskui.

Kartu vykusias „LAS taurės“ ketvirtojo etapo varžybas laimėjo bendrosios įskaitos nugalėtojai E. Paulauskas su E. Jaku, pranokę G. Šlepiką su J. Pipiru bei trečiuosius šios įskaitos prizininkus V. Pauliukonį su A. Gulbinu.

Ant nugalėtojų pakylos aukščiausiojo laiptelio užkopė ir kelių žymiųjų Dakaro maratonų dalyvis Arūnas Lekavičius, kuriam šiame ralyje talkino sūnus Aurimas. Šeimyninis Lekavičių ekipažas su „Mitsubishi Pajero“ tapo visureigių vairuotojų įskaitos nugalėtojais, o viceministras Rimas Jonaitis jiems įteikė Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės taurę.

Net du Dakaro maratono dalyviai užėmė motociklininkų įskaitos pirmąsias prizines vietas. Motociklų sporto federacijos prezidentas Virginijus Visockis šiltai pasveikino nugalėtoju tapusį Mindaugą Slapšį, kuris šiemet pirmasis iš šalies motociklininkų sėkmingai pasiekė ir Dakaro maratono finišą.

Antras tarp motociklininkų ralio „Aplink Lietuvą 2010“ finišo liniją kirto Balys Bardauskas, o trečias – Gintautas Igoris. Nemažiau žiūrovų aplodismentų nei prizininkai susilaukė ir dviratėmis transporto priemonėmis šį ralį įveikę Gytis Kazilūnas, Mindaugas Šimėnas bei Rūta Čiutelytė.

Garsių lenktynininkų Vidmanto Čiutelės, beje, irgi dalyvavusio šiame ralyje dukra, o Dovilo sesuo, Rūta į ralio metraštį įrašė dar vieną naują eilutę. Ji tapo pirmąja dailiosios lyties atstove, dalyvavusia ir finišavusia ralyje „Aplink Lietuvą“.

Beje, motociklininkų įskaitoje Rūtai atiteko ne paskutinioji vieta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją