Maratone startavo į keturias klases suskirstyti ekipažai. Viena – sportinių motociklų, o visureigių buvo trys: „Sport“, „Extreme“ ir „Tourism“. Pirmųjų dviejų klasių dalyviai varžėsi greičio ruožuose, „Extreme“ – orientaciniuose etapuose ir greičio ruožuose, o standartinių visureigių „Tourism“ – tik orientaciniuose.

Nors „4x4 Perimetras“ yra varžybos ir tikslas maratone – aplenkti varžovus, pergale daugelis dalyvių vadino vien finišą, o pasibaigus greičio ruožams sportininkai tarpusavyje dalijosi ne tik įspūdžiais, bet ir patarimais. Kiekvienas jų buvo apdovanotas atminimo medaliu, kuris tarsi nuotrauka ant kalno viršūnės primins apie įveiktą iššūkį.

Motociklų įskaitoje – atkakli kova

„Bendras įspūdis – puikus, labai tiksliai paruoštos kelio knygos, puikios trasos. Tai maratonas, trunkantis apie 7 valandas, tačiau skirtumai tarp prizininkų skaičiuojami sekundėmis – tai rodo labai aukštą varžybų lygį“, – pasakojo motociklininkų klasėje nugalėjęs Irmantas Bražiūnas.

Jis pridūrė, kad maratone gerai pasirodyti greičio ruožuose neužtenka – didelis iššūkis yra ir pervažiavimai. Be to, svarbus ir komandinis darbas, nes dalyvių stovykloje motociklą reikia apžiūrėti, įvertinti jo būklę ir pakeisti pagrindines detales.

Procesas, kuriam tenka skirti mažiausiai laiko – miegas. I. Bražiūnas teigė, kad naktimis ilsėjosi po 3–5 valandas ir tai – toli gražu ne išimtis. Daugelis dalyvių teigė visas tris maratono paras poilsiui laiko skyrę ne ką ilgiau.

Intriga motociklų įskaitoje buvo iki pat paskutinio greičio ruožo finišo: prieš jį keturi vairuotojai buvo rimti pretendentai į pirmąją vietą. Iš viso aštuoniuose greičio ruožuose I. Bražiūnas užtruko 6 val. 55 min. 14 sek., o antroje vietoje likęs Andrius Guzaitis atsiliko vos 20 sek. Mindaugas Jarmalavičius atsiliko dar 33 sek., o ketvirtoje likęs Vytautas Radzevičius – dar kiek daugiau nei minutę.

2 000 km maratonas „4x4 Perimetras“ tuo pačiu yra ir antras Lietuvos bekelės lenktynių serijos etapas. I. Bražiūnas po pergalės tapo 2018 m. šios įskaitos lyderiu.

Lyderis pozicijų neužleido

Visureigių ekipažų nariai neslėpė, kad šių metų „4x4 Perimetro“ varžybose nustebino itin ilgi greičio ruožai – sportininkams jų teko įveikti per 400 km. Tai pirmosios „rally-raid“ tipo varžybos Lietuvoje su tiek daug greičio ruožų.

Vienas greičiausių ekipažų Lietuvos bekelėje – Vaidoto Paškevičiaus ir Dariaus Leskausko. Nugalėję pirmame „Lietuvos bekelės lenktynių čempionato“ etape, pergalę jie šventė ir didžiajame „4x4 Perimetre“. Visuose greičio ruožuose jie užtruko 5 val. 43 min. 44 sek. ir didele persvara atitolo nuo antroje vietoje likusių Virginijaus Narausko su Gyčiu Jackūnu (5 val. 57 min. 12 sek.). Treti liko Merkys Saukevičius su Mindaugu Vasiliausku, užtrukę 6 val. 18 min. 37 sek.

„Extreme“ klasėje dalyviai varžosi tiek greičio, tiek orientaciniuose ruožuose, tad rezultatai juose pritaikius koeficientus paverčiami taškais. Joje greičiausi buvo Agnius Abraškevičius su Argintu Berlinsku, surinkę 372 taškus. Šis ekipažas įrodė, kad 2017 m. pasiekta pergalė nebuvo atsitiktinė – apginti titulą čia pavyksta itin retai.

Antri liko Egidijus ir Andrius Puidokai (370 tašk.), treti – Raimondas Greičius su Vitalijumi Trakšeliu (352 tašk.).

Pačioje gausiausioje „Tourism“ klasėje, kur entuziastai dalyvauja standartiniais visureigiais ir varžosi tik orientacinėse rungtyse, didelė intriga išliko iki pat paskutiniųjų maratono kilometrų. Čia greičiausias buvo Nerijaus Liutkausko ekipažas, surinkęs 511 taškų bei aplenkęs antroje vietoje likusį „Stihl“ ekipažą – Darių Kasakaitį su Kęstučiu Juškevičiumi (493 tašk.). Treti liko Dimitrijus Chlynovas su Pauliumi Radžiūnu (326 tašk.).

Trečias „Lietuvos bekelės lenktynių čempionato“ etapas vyks rugsėjo 7–8 dienomis Tauragėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją