Sakykite, kas paskatino steigti šį prizą ir kas į jį gali pretenduoti?

– Lenktynėse, kaip ir gyvenime, yra viena svarbi taisyklė – tai tarpusavio pagarba ir supratimas.

– Puikiai žinome, jog net ir menkas kliudymas lenktynių trasoje gali konkurentą pašalinti iš varžybų arba stipriai sugadinti lenktyninį bolidą. Manau, kad varžantis automobilių lenktynėse atsiskleidžia ne tik vairuotojo profesionalumas, bet ir tikrosios žmogaus charakterio savybės, ypač – sugebėjimas kritiniu momentu pasielgti kilniai ir atsakingai, pirmiau pagalvojant apie kitus, o ne apie save.

Susisiekimo ministerija, steigdama specialųjį prizą „Lenktynių džentelmenas“, nori įprasminti bei visokeriopai skatinti kultūringą vairuotojų elgesį ne tik lenktynių trasoje, bet ir užmiesčio keliuose bei miestų gatvėse.

Taigi, šis prizas laukia būtent to lenktynių dalyvio, kuris varžysis garbingiausiai, nesukels avarinių situacijų kitiems eismo dalyviams, o jei kažkam prireiks pagalbos – nepabūgs paaukoti galimybės tapti nugalėtoju.

– Susisiekimo ministerija šiemet pristatė visuomenei Lietuvos saugaus eismo strategiją iki 2030 m. – „Viziją 0“. Kaip sekasi ją vykdyti, kokius poslinkius šiemet pastebite saugaus eismo srityje?

– „Vizija 0“ – Lietuvos saugaus eismo strategija iki 2030 m. – patvirtina iš tiesų ambicingą siekį, kad šalies keliuose ir gatvėse nežūtų nė vienas žmogus.

Šios strategijos prioritetai – saugesnė eismo dalyvių elgsena, saugesni keliai ir gatvės, saugesnės transporto priemonės ir efektyvesnė pagalba po eismo įvykių. Tokiems prioritetams šių metų kovo mėnesį pritarė Valstybinė eismo saugumo komisija. Šiuo metu dar tobulinamą strategiją ir jos įgyvendinimo priemonių planą iki metų pabaigos turėtų patvirtinti Vyriausybė.

Laikotarpis iki 2030 m. – tai pirmasis etapas, kurio metu kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis siekiame žūčių keliuose skaičių sumažinti perpus. Svarbiausias tikslas – iki 2050-ųjų šį skaičių sumažinti iki nulio.

Pirmąsias „Vizijos 0“ priemones įgyvendiname jau dabar. Prevenciniu režimu valstybinės reikšmės keliuose šiemet pradėjo veikti vidutinio greičio matuokliai, kurie neabejotinai pagerins eismo saugą avaringuose ruožuose. Taip pat šiais metais aktyviai vykdoma saugaus eismo švietėjiška veikla, tobulinama kelių infrastruktūra.

Naujų idėjų, inovatyvių eismo saugos priemonių galimybių paieškai birželio mėnesį surengėme „Vizijos 0“ kūrybines dirbtuves, į kurias sukvietėme nevyriausybinių organizacijų narius, transporto srities asociacijų atstovus.

Statistika rodo, kad netekčių Lietuvos keliuose skaičių pastaraisiais metais pavyko stabilizuoti, tačiau tendencijai pakreipti į gerąją pusę dar būtinos didelės bendros mūsų visų – valstybės institucijų, mokslo bei verslo atstovų ir visuomenės – pastangos.

Būtent todėl „Vizija 0“ labiausiai akcentuoja saugesnę eismo dalyvių elgseną – tą pačią vertybę, kurią puikiai demonstruoja ir „PromoEvents“ rengiamų ilgų nuotolių lenktynių dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją