Apie tai, kad Lietuvos automobilių ralio čempionate reikia dviejų žiemos etapų, buvo kalbama jau senokai. Tačiau tik 2012 metais ši idėja turėtų tapti realybe: sausio pabaigoje vyks lenktynės Utenos apylinkėse, o vasarį sportininkai bus pakviesti pasivaržyti Rietavo savivaldybės, Plungės ir Telšių rajonų keliais, kur vyks antrasis Lietuvos čempionato etapas.

„Slikas“ jau keletą metų rengia „Saulės“ ralius, šis automobilių sporto klubas drauge su kolegomis iš Latvijos prieš keletą metų organizavo dviejų šalių keliais vykusį Kurzemės - Žemaitijos ralį, o vasarį „Slikas“ kviečia sportininkus į sniegu ir ledu padengtas (tikėkimės, kad gamtos sąlygos bus palankios) trasas.

Vasario 17 d. varžybų dalyviai iki 17:30 val. turės galimybę susipažinti su trasa. Nuo 18:00 iki 20:00 val. pageidaujantys išbandyti savo automobilius - po tris kartus pravažiuos bandomąjį ruožą.

Varžybos prasidės šeštadienį, vasario 18 dieną, Žemaitijos automoto sporto komplekse. Šioje trasoje vyko Europos automobilių kroso čempionato etapai, o dabar būtent šioje trasoje startuos ralio dalyviai. Tiesa, po iškilmingo atidarymo vidudienį ekipažai iš Plungės išvažiuos, kad įveiktų du pirmuosius šeštadienio greičio ruožus (7,2 ir 9,35 km), o nuo 14 valandos kroso trasoje prasidės trečiasis ralio greičio ruožas: du automobiliai startuos 20 sek. intervalu ir turės įveikti po 4 ratus - iš viso 3,6 km.

Beje, analogiška tvarka ekipažai nuo 15.50 val. įveiks ir penktąjį greičio ruožą kroso trasoje. Iki tol sportininkai pakartos 9,35 km atkarpą.

Organizatoriai siekia, kad lenktynės vyktų šviesiu paros metu, tačiau žiemos raliuose tradiciškai būna ir pasivažinėjimo tamsoje. Todėl sportininkų šeštadienio vakarą, nuo 18.30 val. Rietave, kuris taps ralio centru, lauks specialus greičio ruožas. 1 km ilgio „Super stage“ atkarpa bus neįskaitinė, tačiau tikimasi, kad savotiškos persekiojimo lenktynės Rietavo Laisvės aikštėje sutrauks gausybę žiūrovų - vienu metu priešingose trasos pusėse startuos po du automobilius, kurie važiuos po keturis ratus. Ekipažas, laimėjęs šią rungtį bus apdovanotas Rietavo mero taure.

Iš viso šeštadienį ekipažai turės įveikti 33,1 km įskaitinių greičio ruožų.

Kur kas daugiau veiksmo ekipažų lauks sekmadienį. Nuo 10 valandos ryto lenktynininkų lauks 5,4 ir 16,5 km atkarpos, kurios bus įveiktos po du sykius. O ralio nugalėtojus lems ilgiausias lenktynių greičio ruožas - 21,8 km ruožą ekipažai irgi turės važiuoti du kartus. Iš viso lenktynėse sportininkams teks įveikti 374 km, iš jų - 121,5 km - greičio ruožai.

Ralio prizininkų apdovanojimai vyks Rietavo Laisvės aikštėje vasario 19-ąją 17:30 val.

Pasak būsimų varžybų organizatorių, naujos lenktynės vyks beveik nepažįstamose trasose. Maždaug prieš dešimtmetį kai kurios lenktynių trasos atkarpos buvo įtrauktos į tada vykusių ralių maršrutinę kortelę, tačiau galima teigti, kad šis ralis - bus pažintis su visai nauju (arba išties gerokai primirštu) regionu.

Ši aplinkybė, be abejo, padidins intrigą, nes ekipažų galimybės tikrai bus lygios. Tikimasi, kad į ralį Rietavo apylinkėse atvyks visi pajėgiausi Lietuvos ralio meistrai, šias lenktynes turėtų aplankyti ir svečiai iš kaimyninių valstybių - Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos.

Iki šiol Žemaitija garsėjo kaip automobilių kroso gerbėjų kraštas, todėl nieko stebėtino, kad varžybose pamatysime ir FIA „Metų atradimo„ titulą pelniusį kroso trasose ne vieną pergalę iškovojusį Martyną Padgurskį - jaunasis lenktynininkas planuoja važiuoti „nulinukų“ įskaitoje, tai jam bus pažintis su raliu.

ASK „Slikas“ 2012 metais rengs ir ketvirtąjį Lietuvos automobilių ralio čempionato etapą, lenktynės vyks birželio 16-17 dienomis.

O kol kas laukime gero įšalo, žiemiškų kelių ir planuokime kelionę į Žemaitiją, kur vasario 18-19 dienomis vyks naujos ralio lenktynės. Beje, žiūrovams, atvyksiantiems pažiūrėti ralio, reikės pirkti bilietus - bet tai žiemiškų lenktynių mėgėjams tikrai nėra naujiena.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją