LMSF rašte, kurį išsiuntė šalies Prezidentei Daliai Grybauskaitei, premjerui Algirdui Butkevičiui, Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei ir Vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui „Nemuno žiedo“ vadovus bei įmonę valdančio Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovybę kaltina galimu bendrininkavimu švaistant sportui skirtas lėšas bei tyčiniu siekiu bankrutuoti, nuslepiant padarytą žalą.

„Esame priversti prašyti aukščiausių valstybės vadovų įsitraukimo, nes manome, kad tai, kas vyksta su „Nemuno žiedu“, yra gerai apgalvota schema, leidžianti tam tikrai asmenų grupei siekti asmeninių tikslų. Šie žmonės savo asmeninius interesus iškelia prieš viso profesionalaus motociklų sporto interesus”, – sako Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidentas Virginijus Visockis.

Anot jo, tokias mintis sustiprina tai, kad šiuo metu bankrutuojančio „Nemuno žiedo“, kuris valstybei skolingas 3,47 mln. eurų, problemą KKSD planuoja spręsti tiesiog įsteigdama naują viešąją įstaigą ir perleisdama šiai įmonės turtą, bet ne įsiskolinimus.

„Mūsų tvirtu įsitikinimu, tokios užmačios yra tiesiog KKSD vadovo Edžio Urbonavičiaus siekis toliau vykdyti galimai neskaidrią veiklą per naują, KKSD pavaldų juridinį asmenį, nuslepiant tai, kas vyko anksčiau“, – mano V. Visockis.

Rašte nurodoma, kad šiuo metu bankrutuojantis VšĮ „Nemuno žiedas“ galimai ne tik nuolat neefektyviai bei neskaidriai naudojo pinigus, bet ir kenkė šalies automobilių ir motociklų sportui. Įstaigos vadovu tapus Arūnui Samochinui, profesionalioms federacijoms sumažėjo galimybės rengti varžybas, treniruotis, kelti Lietuvos motociklų bei automobilių sporto meistrų įgūdžius. Vietoje to „Nemuno žiede” pradėti organizuoti savavališki renginiai, kurių metu dėl saugumo standartų nesilaikymo kyla pavojus dalyvių bei žiūrovų sveikatai ir gyvybei.

„Nesaugiose, su automobilių ir motociklų sporto federacijomis nesuderintose varžybose nedalyvavo licencijuoti varžybų teisėjai, buvo nesilaikoma saugumo reglamentų. Nustūmus federacijas į užribį, ši veikla sėkmingai vykdoma iki šios dienos. Tuo tarpu profesionaliam sportui atstovaujančios ir trasą norinčios išsinuomoti organizacijos buvo verčiamos mokėti už paslaugas, kurios ne visada būdavo suteikiamos, pavyzdžiui, trasa suteikiama nevalyta, išrašoma sąskaita už neveikiantį interneto ryšį, o kaina, kurią tekdavo mokėti – diskriminacinė. Ir tai vyko nepaisant to, kad trasa buvo įkurta būtent siekiant remti profesionalų Lietuvos automobilių bei motociklų sportą“, – teigiama rašte šalies vadovams.

Automobilių bei motociklų sporto federacijos ne kartą vykdė trasos apžiūras ir reiškė pastabas dėl saugumo, bet į tai nebuvo reaguojama. Pavyzdžiui, prieš 2013 m. gegužę vykusias varžybas Lietuvos automobilių sporto federacijos Saugaus varžybų organizavimo komitetas patikrino „Nemuno žiedo“ trasą, surašė protokolą ir įpareigojo įstaigos vadovą atlikti būtiniausius darbus, bet šis jų piktybiškai neįvykdė. Nesilaikant saugumo reikalavimų, dėl varžybų metu patirtų skaudžių avarijų nukentėjo ne vienas sportininkas.

LMSF apie susiklosčiusią situaciją vienintelės tokio lygio motociklų bei automobilių sporto trasos Lietuvoje valdyme bei priežiūroje ne kartą bandė informuoti KKSD vadovą Edį Urbanavičių, tačiau nesulaukė jokios reakcijos.

„Mums ypač gaila, kad vietoje bendro tikslo, sietino su profesionaliu sportu bei jo rezultatais, prasideda užkulisiniai žaidimai, nukreipti prieš profesionalus. „Nemuno žiedas“ visuomet garsėjo kaip savotiška motociklų bei automobilių sporto meka, bet dabar ji virto asmeniniu kelių žmonių pasipinigavimo šaltiniu“, – sako federacijos vadovas.

Jis pažymi, kad A. Samochinas konkursą tapti „Nemuno žiedo“ vadovu laimėjo tik į jo nuostatus įtraukus reikalavimą turėti būtent tam tikros srities aukštąjį išsilavinimą, bet žinių apie sportą jam trūksta. A. Samochinui tapus vadovu buvo atleisti visi įstaigos darbuotojai ir priimti nauji, kurie, pasak V. Visockio, neturi jokio supratimo apie automobilių ir motociklų sportą.

2013 m. trasai dėl būtiniausių saugos reikalavimų neatitikimo nebuvo išduota licencija, privaloma varžybų vykdymui. Lietuvos motociklų sporto ir automobilių sporto federacijos liko be objekto, kuriame turėjo vykti Lietuvos čempionatai. Dėl netvarkomos trasos ir nebendradarbiavimo su federacijomis Lietuvos automobilių žiedinių lenktynių čempionatai persikėlė į Latviją, Estiją, o Lietuvos motociklų žiedinių lenktynių čempionatai – į Čekiją, Lenkiją, Latviją , Estiją ir kitas kaimynines šalis.

2012-2015 m. trasoje kasmet įvykdavo tik po keletą su federacijomis suderintų ir atitinkančių saugumo reikalavimus lenktynių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)