„Pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis, pajūrio lankomumas labiausiai išauga liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai čia apsilanko net 26,5 procento turistų skaičiuojant nuo metinio užsienio turistų skaičiaus, o rugsėjį svečių lankomumas šiame regione tesiekia vos 9,2 procento, - sako Palangos miesto tarybos narys, Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis. – Tačiau patį turistų lankomumo piką palangiškiai jau kelis metus itin ryškiai pajunta būtent automobilių žiedinių lenktynių savaitę“.

Svečių antplūdis pajūryje – tai ne vien pilnos kavinės ir gatvės žmonių, užimtos automobilių stovėjimo aikštelės, apgulti paplūdimiai, bet ir turistų šiame regione už įvairias paslaugas palikti pinigai.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis bei išanalizavus Lietuvos turizmo departamento ir Lietuvos banko duomenis, paskaičiuota, kad vienas Lietuvos turistas, apsilankęs lenktynėse, per dieną vidutiniškai išleidžia 75 Lt. (į šia sumą neįskaičiuoti nakvynės kaštai), o užsienio turistas per tą patį laikotarpį - vidutiniškai 769 Lt. (į šią sumą įskaičiuoti ir apgyvendinimo kaštai).

Lenktynes aptarnaujančių saugos tarnybų duomenimis kasmet specialiai stebėti varžybų atvyksta ne mažiau kaip po 10 tūkstančių žiūrovų. Taigi, nesunku suskaičiuoti, jog vien per tris lenktynių dienas, neskaitant nakvynės kaštų, Palangoje jie palieka 2 250 000 litų.

Pačio renginio dalyviai – sportininkai, komandų vadovai, mechanikai, jų antrosios pusės – sudaro dar apie 1050 žmonių.

Pagrindinį renginį papildančiose ir lydinčiose įvairiose lenktynėse dalyvauja dar apie 450 žmonių, maždaug 300 žmonių komandą sudaro varžybų organizatorių personalas. Šios kategorijos apie 1800 žmonių būrys kasmet Palangoje praleidžia vidutiniškai po 5 dienas. Jei jų kasdieniniai „arbatpinigiai“ pajūrio regionui pagal to paties Lietuvos statistikos departamento duomenis sudaro po 75 lt., anksčiau nurodytą dviejų su „trupučiu“ milijonų sumą reikėtų papildyti dar 671 250 Lt.

Kasmet lenktynėse Palangoje dalyvauja ir maždaug po 300 užsienio sportininkų bei registruotų svečių, atvykstančių vidutiniškai šešioms dienoms ir išleidžiančių čia maždaug dar 1 384 200 litų.

Jau susidaro ne tiek ir maža, minimali 4 305 450 Lt suma.

Komandos, organizatoriai ir žiūrovai nakvynei ir kitoms paslaugoms kasmet išleidžia dar apie 1 miljoną litų. Taigi, viską susumavus paaiškėja, jog per savaitę su lenktynėmis susiję žmonės pajūryje palieka ne mažiau 5 milijonų litų. Nereikėtų pamiršti, kad nemažai renginio svečių apsistoja Kretingos ar Klaipėdos viešbučiuose, o užsieniečiai dažnai tęsia viešnagę Lietuvoje dar bent kelias dienas.

„Suma tikrai nemenka, svariai papildanti didžiausio mūsų kurorto biudžetą“, - sakė lenktynes organizuojančios „Promo events“ direktoriaus pavaduotojas Darius Grinbergas. – Įsigilinus į šiuos skaičius galime tik pasidžiaugti, kad didžiausias automobilių sporto renginys neša naudą mūsų pajūrio regionui ir visai Lietuvai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)