Rugpjūčio 10-11 dieną Kauno M. K. Čiurlionio gatvę ir Karaliaus Mindaugo prospektą apguls beveik 50 specialiai šonaslydžiui pritaikytų automobilių.

Šeštadienį jie varžysis kvalifikaciniuose važiavimuose, o sekmadienį lauks finalai, kuriuose pirmą kartą varžysis 32, o ne kaip įprasta 16 geriausių sportininkų.

Geriausią kvalifikacijos laiką parodęs sportininkas lenktyniaus su paskutiniu varžovu, antras su priešpaskutiniu ir taip toliau. Po pirmo etapo liks šešiolika sportininkų, po antro tik aštuoni, o po trečio etapo paaiškės didžiojo ir mažojo finalo dalyviai, kurių lauks 15 tūkst. litų prizinis fondas.

Kaip teigė Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) Drifto komiteto pirmininkas Antanas Kyguolis, toks formatas žiūrovams ne tik leis pamatyti daugiau sportininkų, bet ir sukurs didesnę intrigą.

„Jau sunku prognozuoti favoritus iš šešiolikos dalyvių , nes visko varžybose gali nutikti, o dalyvaujant trisdešimt dviems, nugalėti gali bet kas. Intriga turėtų būti didesnė ir dėl naujai išlieto asfalto. Padangos taip greitai nedils, todėl automobiliai bus geriau valdomi“, – sakė A. Kyguolis.

Išskirtinis dėmesys saugumui

Nors užgimusios Didžiojoje Britanijoje šios varžybos jau trečius metus vyksta tik Šiaurės ir Rytų Europoje. Šiemet „Drift Allstars“ čempionatas, be Lietuvos, dar aplankė keturias valstybes – Švediją, Lenkiją, Latviją ir Vengriją.

Pasak organizatorių, tai dėl didesnio populiarumo ir stipresnių dalyvių. A. Kyguolis atskleidė, kad pagal dalyvių skaičių ir žiūrovų susidomėjimą skaitmeniniais kanalais, etapas Kaune turėtų būti įdomiausias iš visų iki tol vykusių.

Šonaslydį įdomiausia žiūrėti gyvai, tad organizatorių didžiausias tikslas suderinti maksimalų saugumą ir žiūrovų galimybę mėgautis vaizdu iš arti.

„Padarėme beveik stebuklą. Reikėjo nuversti kalnus, kad mums leistų varžybas organizuoti miesto centre. Atsarginis variantas - Kačerginės Nemuno trasa - nebuvo toks viliojantis. Visgi „driftas“ toks sportas, kad norint pajusti geriausią efektą, turi matyti viską kaip ant delno“, – kalbėjo A. Kyguolis.

Šiemet Lietuvoje vykusiuose šonaslydžio renginiuose neišvengta incidentų. Prieš šias varžybas bus skiriamas išskirtinis dėmesys žiūrovų saugumui. Visas trasos perimetras apjuostas metaline tvora, taip pat rengėjai pasirūpino 250 betoninių blokų, kurie bus pastatyti pavojingiausiose trasos vietose.

Šiemet šonaslydžio varžybose sužeisti trys mėgėjai fotografai, spaudos konferencijos metu kilo klausimas ar bus tikrinamas fotografų blaivumas. A. Kyguolis užtikrino, kad tokią galimybę pasitiks, bet didžiausią dėmesį skirs prevencijai.

„Bet kam akreditacijų neduosime. Neužtenka susikurti „Facebook“ puslapį ir surinkti 200 „like“ paspaudimų. Taip pat vykdysime saugumo briefingus žiniasklaidai. Jų neišklausę negalės dalyvauti renginyje“, – teigė A. Kyguolis.

„Tokiose renginiuose dažniausiai nukenčia žurnalistai. Jie už objektyvų galbūt jaučiasi saugesni, bet taip tikrai nėra“, – pridūrė vienas varžybų organizatorius Darius Balys.

Vis dėlto, neišdrįsę atvykti į renginį, jį galės stebėti ir internetu, kurios transliaciją komentuos profesionalūs komentatoriai iš Didžiosios Britanijos.

Nemažai žiūrovų gali neatvykti ir dėl paprasčiausios priežasties – bus persisotinę automobilių sportu. Diena anksčiau Zarasuose prasidės vienas didžiausių ralio renginių Lietuvoje – „300 Ežerų ralis“. Paklaustas kodėl būtent tokia data pasirinkta šonaslydžio varžyboms, A. Kyguolis teigė, kad neturėjo kitos išeities.

„Ši data nenaudinga nei mums, nei jiems. Mes datą pasirinkome, kad nesidubliuotų su kitais dideliais „drifto“ renginiais Europoje. Visgi radome šiokį tokį kompromisą – finalus darome sekmadienį“, – kalbėjo A. Kyguolis.

Lietuviai neskuba registruotis

Kol kas užsiregistravę tik 37 dalyviai, žinant šio sporto specifiką – dažnas avarijas, gedimus, atrodo, kad sunkiai bus surinktas geriausių 32 automobilių skaičius finalui. Vis dėlto A. Kyguolis patikino, kad varžybų dieną bus bent 45 dalyviai.

„Lietuviai nelinkę registruotis. Jie varžybų dieną atvažiuoja tiesiai į varžybas“, – teigė A. Kyguolis.

Pikantiška detalė – tarp užsienio sportininkų turėjo būti ir viena moteris, filmų suaugusiems žvaigždė Danny Murphy. Spaudos konferencijos metu sužinojus, kad D. Murphy neatvyks, nuvilnijo nusivylimo banga, tačiau organizatoriai patikino, kad bus ir kitų įdomių dalyvių iš užsienio – pavyzdžiui daugkartinis pasaulio BMX dviračių čempionas Markas Webbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)