„Vairavimas dabar yra neatskiriama visuomenės kultūros dalis. Kaip žmonės bendrauja tarpusavyje, taip ir važiuoja. Čia daug streso ir mažokai atsakomybės, kelyje tiesiog bandoma išsikrauti, o apie tobulėjimą išvis pamirštama. O tobulėti padeda ir sportinio vairavimo pagrindai“, – sako ilgametis Lietuvos kartingo bendruomenės narys ir „Epower Arena“ įkūrėjas Andrius Stepanavičius.

Jis teigia, kad siekis propaguoti saugų eismą buvo viena iš sudedamųjų apsisprendžiant atidaryti sportines kartingo bei motociklo vairavimo mokyklas. Po „Epower Arena“ stogu specialistas įkurdino kartingo mokyklą 7-13 metų vaikams ir supermoto mokyklą paaugliams nuo 12 metų ir suaugusiems.

„Trasose vairuotojai gali ir tobulinti vairavimo įgūdžius, ar tiesiog išsikrauti. Šių sportinių mokyklų išskirtinumas (kaip ir pačios arenos) – naudojami tik elektra varomi kartai ir motociklai. Einame priekyje ir esame pirmieji ir vieninteliai, naudojantys tik elektrinius kartus ir motociklus. Mes esame įsikūrę sostinės Ukmergės g. 298, prekybos centro požeminėje aikštelėje, tad uždaroje erdvėje puikiai tinka mūsų naudojama elektrinė technika. Ji galinga, tačiau tyli ir uždaros patalpos neužteršia degimo produktų likučiais. Ir tai ne pramoginiai, o rimti sportiniai aparatai – sutarėme dėl kartingo sporte žinomo gamintojo „Lenzokart“ sportinių „Mini“ klasės elektrinių kartų vaikams tiekimo, kuriuos ir naudosime mokymams. Tai – tikri sportiniai, homologuoti, 7-13 metų vaikams skirti kartai su elektros pavara“, – sako A. Stepanavičius.

Beje, elektriniai bolidai jau skinasi kelią į lenktynių trasas. Štai FIA dar prieš keletą metų palaimino „Formula E“ čempionatą, didieji gamintojai „Mercedes-Benz“ ir „Porsche“ nuo 2019 metų irgi prisijungs prie „Formula E“. Tą pačią „Formula E“ netrukus papildys čempionato „palydinčiosios“ serijos „Jaguar i-PACE eTROPHY“ taurės lenktynės.

„Elektrinė“ era prasideda ir kartingo sporte – Vokietijoje ir Latvijoje jau startavo pirmieji elektrinių kartų čempionatai. Tad labai tikėtina, kad elektrifikacijos tendencijos ras savo nišą ir Lietuvos kartingo pasaulyje. Lietuvoje, Vilniuje, „Epower Arena“ rašo savo elektrinių kartų ir motociklų istoriją. Ir tai yra viliojanti ateitis – jei vidaus degimo motoruose maksimalus sukimo momentas pasiekiamas tik tam tikrame sūkių diapazone, tai elektros varikliai leidžia džiaugtis maksimaliu sukimo momentu nuo pat pradžios iki didžiausių apsisukimų. Tai milžiniškas koziris. O toliau seka draugiškumas aplinkai, švara ir minimalus triukšmo lygis.

Grįžtant prie sportinių mokyklų, pasak specialisto, sportinio vairavimo pagrindai padeda važiuoti saugiai kelyje kiekvieną dieną. Atsiranda suvokimas, adekvatus situacijos vertinimas. Be to, išsikraunama trasoje, o ne kelyje. O svarbiausia, kad investicija į mokymą yra ir savotiška socialinė misija – sporto pradžiamokslį gavęs jaunuolis kelyje jau niekuomet nesielgs neatsakingai ir beatodairiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją