Žiūrėdami į kaimyninių šalių čempionus jiems nuoširdžiai pavydėjo Lietuvos greičiausi žiedininkai. Mat jau antrus metus Lietuvos motociklų sporto federacija nesugeba surengti savo čempionato, tad geriausi šalies sportininkai gali varžytis tik dėl Baltijos šalių nugalėtojų ar prizininkų titulo, tačiau ne dėl Lietuvos čempiono vardo.

Todėl tik pernai susikūrusi alternatyvi Nacionalinė motociklų sporto federacija (NMSF) šiemet surengė pirmąjį čempionatą, kuriame C (pradedančiųjų) klasėje varžėsi žengiantys į didįjį sportą ir kuriems ši dovana atnešė ilgai lauktą džiaugsmą.

Visų varžybų puošmena

Dėl šių priežasčių Kačerginėje į sezono pabaigtuves susirinkę žiūrovai neišvydo visų greičiausių šalies žiedo meistrų, o ir šeimininkų delegacija buvo ne gausiausia.

Baigiamųjų etapų lenktynes pradėjo 52 sportininkai iš visų trijų Baltijos šalių. Latvijai atstovavo 19 sportininkų, Lietuvai – 17, o Estijai – 16.

Sportininkai varžėsi septyniose klasėse ir beveik visose virė atkakli kova. Tikra sezono uždarymo šventės puošmena tapo finalinis “Superbike” (galingiausios motociklų) klasės sportininkų važiavimas.

Šios klasės dalyviai varžėsi ilgiausioje – 16 ratų arba 53,6 kilometro distancijoje. Gana netikėtai iškart po finišo lyderio estafetę paveržė lietuvis Julijus Čibirka, išvakarėse vykusiose kvalifikacinėse varžybose užėmęs tik penktąją vietą ir startavęs iš šios pozicijos.

“Šįkart nepavyko sureguliuoti mano “Kawasaki” motociklo taip, kaip norėčiau. Tad mechanikams teko paplušėti visą naktį, tačiau nežinau, ar pavyks pasiekti geidžiamą rezultatą”, - iš ryto užsukęs į varžybų spaudos centrą guodėsi sportininkas.

Bet būkštauta be reikalo. Ratas po rato nuo persekiotojų J. Čibirka vis tolo ir pirmas kirto finišo liniją įgijęs pagarbų atstumą nuo varžovų.

Julijui teko garbė ne tik užkopti ant aukščiausiojo nugalėtojų pakylos laiptelio, bet jam įteiktas ir specialus prizas už lenkynėse nuvažiuotą greičiausiąjį ratą. J. Čibirka dešimtąjį lenktynių distancijos ratą įveikė greičiausiai iš visų sezono uždarymo lenktynėse dalyvavusių žiedo meistrų - per 1 min. 13,668 sek. važiuodamas jį vidutiniu 161,260 kilometro per valandą greičiu.

Jei J. Čibirka šį finalinį važiavimą laimėjo įtikinamai, tai dėl kitų prizinių vietų virė kaip reta atkakli kova. Pagrindiniai pretendentai į 2-5 vietas keitėsi kiekvieną ratą. Lenktynių įtampą bei grožį bene iškalbingiausiai liudija tas faktas, kad paskutinįjį finalinio važiavimo ratą kitas Lietuvos sportininkas Evaldas Mikutis, vairuojantis “Suzuki” motociklą, pradėjo būdamas penktoje pozicijoje, o aidint griausmingoms žiūrovų ovacijoms finišo liniją kirto antras.

E. Mikutis tik keliais metrais pralenkė trečiuoju finišavusį estą Kalevą Teesalu ir ketvirtąją-penktąją vietas užėmusius latvius Andrejų Kuznecovą bei Andrejų Grinbergą.

Madas diktavo kaimynai

“Supersport 600” klasės finalinį važiavimą laimėjo svečiai iš Latvijos. Su “Suzuki” markės motociklu finišo liniją pirmas kirto Juris Kerstenas, o antras finišavo išvakarėse vykusias kvalifikacines varžybas laimėjęs Renaras Mažganas su “Honda”

Trečioji prizinė vieta atiteko lietuviui Valdui Kinčiui (“Honda”), o penktoji – Aivarui Miliūnui su “Suzuki”.

Mažiausioje, tik 125 ccm variklių darbo tūrį turinčių motociklų klasėje nugalėjo estas Idrekas Lehstaaras, vairavęs “Honda”.

Beje, šią savaitę savo penkioliktąjį gimtadienį švęsiantis sportininkas išsivežė ir jauniausiam varžybų dalyviui skirtą prizą, o analogiškas prizas, skirtas vyriausiam lenktynininkui, įteiktas irgi Estijos sportininkui, 56-erių Tarmo Tempeliui.

250/400 ccm variklių darbo tūrį turinčių motociklų klasės lenktynes laimėjo latvis Talsas Melkis.

B1200 klasėje pergalę šventė latvis Dainis Linkis su “Kawasaki”, pranokęs ilgai pirmavusį, tačiau antroje vietoje likusį estą Maksimą Vaino (“Suzuki”) ir kitą Latvijos sportininką Gatį Caunę.

Po B600 klasės sportininkų finalinio važiavimo ant nugalėtojų pakylos aukščiausiojo laiptelio užkopė V. Kinčius, pranokęs latvius, antrąjį prizininką R. Mažganą ir trečiuoju likusį Edgarą Jaškulį.

Pirmoji jaunimo aukštuma

NMSF surengto C klasės čempionato paskutiniojo etapo varžybas su “Honda” laimėjo Nauris Pilkionis, aplenkęs kvalifikacines varžybas laimėjusį ir iš pirmosios pozicijos startavusį Vitalijų Liniovą, vairuojantį “Suzuki” markės motociklą.

Trečias finišo liniją kirto buvęs šio važiavimo lyderis Vytenis Vabalas su “Yamaha”, aplenkęs treniruočių ir lenktynių partnerius Tomą Sokolovą, Tomą Gluoksnį, Remigijų Sadauską ir dar šešis šio vieno masiškiausių finalinių važiavimų dalyvius.

Buvo į ką paganyti akis

Gausiai į sezono uždarymo varžybas susirinkę žiūrovai itin atidžiai stebėjo ir motociklininkų su priekabomis (“Sidecars” klasė) pasirodymą.

Kadaise ir Lietuvoje buvusi populiari ši klasė palaipsniui išnyko, o ją dabar Baltijos šalyse kultivuoja vieni estai. Todėl jie ir užėmė visą nugalėtojų garbės pakylą.

Labai įdomų finalinį važiavimą, kuriame irgi net kelis kartus keitėsi lyderiai ir pagrindiniai pretendentai į prizininkus, laimėjo T. Tempelio ir Priito Kasso duetas, pranokęs antraisiais finišavusius Erki Parmo ir Renee Kutisaarą bei trečioje pozicijoje finišo liniją kirtusius Tiitą Aruvee ir Avo Fomičiovą.

Sezono uždangą nuleido paskutinieji Baltijos šalių “Stunt Riding” čempionato klasėje rungtyniavę motociklų akrobatinio važiavimo (“Stunt Riding” klasė) meistrai, jau ne kartą savo neįtikėtinais triukais žavėję į Kačerginę susirinkusius žiūrovus.

Deja, jie šįsyk neišvydo traumas besigydančių alytiškio Virginijaus Žukausko ir tauragiškio Tomo Kuliešiaus.

Autoritentinga komisija geriausiai įvertino latvio Gačio Rinkio pasirodymą. Antroji vieta atiteko motoakrobatui iš Rusijos Dmitrijui Klevakinui, o trečioji prižinta latviui Kalviui Burkevicui.

VŠĮ “Nemuno žiedas” įsteigtą taurę išsivežė Latvijos motociklų žiedinių lenktynių meistrų komanda. Antroji vieta atiteko varžybų šeimininkams, trečiąją komandinės įskaitos vietą užėmė estai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją