Lietuvos automobilių sporto pradžia

Šio ralio dalyviai tradiciškai varžosi dėl garbingiausio trofėjaus – Prezidento taurės, kuria savo sportinių laimėjimų kolekcijoje didžiuojasi kiekvienas lenktynininkas.

„Raliai „Aplink Lietuvą“ kartu ir seniausios automobilių sporto varžybos šalyje. Pirmasis ralis tokiu pavadinimu surengtas 1931 m. liepos 24 dieną. Būtent šią datą Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) laiko oficialia automobilių sporto šalyje pradžia“, – renginio spaudos konferencijoje akcentavo LASF prezidentas Romas Austinskas.

Šiemetinis ralis „Aplink Lietuvą“ – net keturguba šventė jo dalyviams bei rengėjams, kurie varžybų trasose paminės lenktynių organizatoriaus – LAK įkūrimo 90-ąsias metines ir ralių „Aplink Lietuvą“ 85-etį. Dar viena sukaktis – šio ralio 20-metis, kai Lietuvai atkūrus nepriklausomybę jis buvo atgaivintas ir nuo 1996 metų jau vyksta kasmet, be pertraukų.

Nors pirmasis ralis „Aplink Lietuvą“ buvo surengtas dar 1931-aisiais, tačiau šiemetinis bus tik 25-asis (irgi jubiliejus!) renginio istorijoje.

Prieškario metais – keturi raliai

Ralius „Aplink Lietuvą“ nuo pat pirmojo planuota rengti kasmet, tačiau prieškaryje surengti tik keturi – 1931, 1932, 1937 ir 1938 metais.

Dėl paskutiniojo, 1938 m. įvykusio ralio, tebėra daug nežinomųjų. Nežinia kodėl ant taurės, kurią prezidentas Antanas Smetona skyrė ralio laimėtojams ir kurią nukaldino Vokietijos juvelyrai, nėra išgraviruota ketvirtųjų lenktynių nugalėtojo pavardė, nors pirmųjų trijų ralių laimėtojai įamžinti.
Ralio "Aplink Lietuva 2016" spaudos konferencija

Dėl šių aplinkybių ilgai buvo tvirtinama, kad ikikarinėje Lietuvoje vyko tik trys raliai „Aplink Lietuvą“, tačiau ir paskutiniojo, ketvirtojo, surengto 1938 m., nederėtų ignoruoti.

Pokario metais dėl visiems gerai suprantamų priežasčių garsieji raliai Prezidento taurei laimėti buvo ilgam pamiršti.

Atgaivinti po 65 metų

„Prestižiniai raliai „Aplink Lietuvą“ buvo atgaivinti 1996 m., – lygiai po 65 metų, prabėgusių nuo pirmojo. Tai tapo įmanoma atstačius šalies nepriklausomybę ir suaktyvinus savo veiklą atsikūrusiam Lietuvos automobilių klubui, padedant šalies vadovams, Lietuvos ir užsienio diplomatams bei gausiam būriui entuziastingų automobilių sporto gerbėjų“, – priminė prie garsiojo ralio atgaivinimo daug prisidėjęs LAK garbės prezidentas, Seimo narys Stasys Brundza.

1996 m. atgimusių ralių „Aplink Lietuvą“dalyviai, kaip ir prieškario Lietuvoje, vėl varžėsi dėl garbingiausio apdovanojimo – Lietuvos Respublikos Prezidento taurės.

Tais metais pirmą kartą drauge su sportininkais profesionalais bei mėgėjais ralyje išbandė jėgas ir žmonės su negalia. Tai buvo negirdėtas Europoje, o gal ir visame pasaulyje įvykis, informacija apie kurį netrukus pasiekė ir patį FIA prezidentą, kuris visapusiškai palaikė ir žavėjosi šia mūsų idėja.

Lenktyniaus keturias dienas

Pažymėdami garbingas sukaktis ralio „Aplink Lietuvą 2016“ dalyviai šiemet pirmą kartą renginio istorijoje varžysis net keturias dienas, per kurias kovojantiems dėl Prezidentės taurės teks įveikti 1172,9 km distanciją, o Lietuvos automobilininkų sąjungos taurės dalyviams, kurie savo varžybas pradės tik antrąją lenktynių dieną – 1046,2 km.

Prie lenktynių starto linijos iš viso laukiama 83 ekipažų.

„Nors sportinę dalį neabejotinai laikome renginio ašimi, tačiau šiemet daug dėmesio skirsime ir lenktynių pramoginei pusei, kurios vienu svarbiausiųjų akcentų taps įtikinama ir patraukli eismo saugumo propaganda, – antradienį įvykusioje ralio spaudos konferencijoje sakė LAK prezidentas Rolandas Dovidaitis. – Lenktynininkų nusiteikimas varžytis tik specialiai parengtose trasose, jų įgūdžiai net kritiškose situacijose meistriškai valdyti automobilį– geriausias pavyzdys jaunimui, o kartu ir visiems eismo dalyviams“.

Jau pirmąją lenktynių dieną, rugsėjo 1-ąją, į tokias akcijas žiūrovai kviečiami Kaune ir Jonavoje, rugsėjo 2-ąją – Birštone, Druskininkuose, Tauragėje ir Klaipėdoje, o rugsėjo 3-ąją – Telšiuose, Mažeikiuose, Šiauliuose, Panevėžyje ir Kupiškyje.

Ralio organizatoriai daug dėmesio skirs vaikams, kurie bus kviečiami ne tik į specialiai jiems skirtas atrakcijas, bet ir gaus daugybę atšvaitų, knygelių, bukletų, įtaigiai pasakojančių apie saugų eismą ir skatinančių pavyzdingai elgtis keliuose bei gatvėse.

Ralio dienomis vyksiančiose saugaus eismo akcijose žiūrovai turės galimybę pademonstruoti vairavimo įgūdžius naudodamiesi virtualaus vairavimo simuliatoriais bei dalyvaudami įvairiose rungtyse – tokiose kaip slalomo, „atbulas“, „taiklus“ ir kitose.

Patyrę specialistai padės geriau įsisavinti neįgaliųjų vairavimui pritaikytų automobilių naujausią saugaus vairavimo techniką, kurios komplektą, kainuojantį per tūkstantį eurų, laimės neįgaliųjų įskaitos nugalėtojai.

Kauniečiai ir miesto svečiai Rotušės aikštėje dar prieš ralio „Aplink Lietuvą 2016“ pradžią, kuriam startas bus duotas rugsėjo 1-ąją, 15 val., galės stebėti teatralizuotą pirmųjų dviejų ralių „Aplink Lietuvą“ 1931 ir 1932 metais nugalėtojo Prano Hiksos automobilio pristatymu, istorinių automobilių paroda ir ralistų palydomis į daugiau nei 1000 km lenktynių distanciją.

Pirmosios dienos batalijas ralio dalyviai užbaigs sugrįžę į Rotušės aikštę, kur jiems bus įteikti ir pirmieji trofėjai – Kauno miesto ir rajono bei Jonavos rajono merų taurės.

Lenktynių trasoje – ir elektromobiliai

Dar viena svarbi 25-ojo ralio „Aplink Lietuvą 2016“ naujiena – jame, o kartu ir apskritai šalies automobilių ralio istorijoje, pirmą kartą prie starto linijos stos ir elektromobiliai.
Elektromobilių krovos stotelė

„Iki šiol ekologiškiausios transporto priemonės mūsų regione varžėsi tik tradicinėmis tapusiose taupumo lenktynėse „Vilnius – Palanga“ Lietuvoje ar „Nissan 12H Silent Challenge“ Estijoje, – spaudos konferencijoje akcentavo elektromobilių lenktynių koordinatorius Darius Grinbergas. – Tačiau šįkart elektromobilių pilotai jau kovos dėl greitų sekundžių ir klasikinio ralio asfaltiniuose greičio ruožuose“.

Ar elektromobiliai jau gali pavyti ir aplenkti įprastus automobilius, atsakymą rasime rugsėjo 1-4 dienomis ralio „Aplink Lietuvą“ greičio rungtyse Kauno Aleksoto oro uoste, Druskininkų centre, Klaipėdos Melnragės paplūdimio aikštelėje, greta Panevėžio „Cido“ arenos ir Vilniuje šalia „Litexpo“ rūmų.

Lenktynių trasose pamatysime ne tik jau įprastus miestų gatvėse elektromobilius „Nissan“, „Volkswagen“, KIA ar BMW, bet ir galingąjį „Tesla“, savadarbį „Alfa Romeo“. O tarp juos vairuojančiųjų – ir žinomą ralio bei žiedo meistrą Deivydą Jocių.

Finišas – Vilniuje

Ralis „Aplink Lietuvą 2016“ finišuos rugsėjo 4 d. 15.00 val. šalies sostinėje Vilniuje, S. Daukanto aikštėje, šalia Prezidentūros.

Čia lenktynių nugalėtojams ir prizininkams bus įteikti visi varžybų trofėjai, tarp jų ir pagrindinis – šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)