Rokas Baciuška

Tai sportininkas, pirmas per visą Lietuvos istoriją dalyvavęs pasaulio čempionato statusą turinčių varžybų sezone, o ne tik pavienėse lenktynėse. Tokį statusą turi tik keturi čempionatai: „Formulė 1“, WRC (ralis), „World RX“ (ralikrosas) ir WEC (ištvermės lenktynės). R. Baciuška aukštumų siekė „World RX“ – ralikroso čempionate.

2018 m. tapęs Europos ralikroso čempionu S1600 klasėje, šiemet R. Baciuška debiutavo pasaulio čempionate ir čia parodė savo klasę – jauniausias šių metų čempionato dalyvis nugalėjo ne viename kvalifikaciniame važiavime ir kaip lygus su lygiais kovojo su patyrusiais sportininkais finaluose. Pavyzdžiui, Prancūzijoje vykusiame etape pagal surinktus taškus R. Baciuška užėmė ketvirtą vietą, Latvijos – penktą. Latvijos ir Prancūzijos etapuose lietuvis pirmavo po pirmos dienos lenktynių.

2019 m. sezone jis dalyvavo 7 iš 10 „World RX“ etapų ir galutinėje čempionato įskaitoje užėmė 11 vietą – tai puikus rezultatas debiutiniame sezone.

Aurimas Bakchis

Aurimas Bakchis

Lietuvoje jis žinomas mažai kam, tačiau šio sportininko pasiekimai daro įspūdį. Į JAV kartu su tėvais vaikystėje emigravęs kaunietis susidomėjo automobilių sportu ir 2011 m. buvo pirmas lietuvis, debiutavęs JAV šoninio slydimo „Formula D“ varžybose. Debiutas pavyko – jis buvo pripažintas geriausiu sezono naujoku.

Ateinančiais metais jis ne kartą nugalėjo pavieniuose etapuose, kartą sezone užėmė antrą vietą, o 2019 m. liko trečias. „Formula D“ yra vadinama neoficialiu pasaulio drifto čempionatu, mat JAV varžosi geriausi sportininkai iš viso pasaulio, jau tapę Anglijos, Japonijos, Norvegijos ir kitų šalių čempionais.

Benediktas Čirba

Tai drifteris, prieš kurį važiuoti nenori joks kitas lietuvis, nes porinė dvikova prieš šį sportininką dažniausiai reiškia pralaimėjimą. Tapęs Lietuvos PRO lygos čempionu, ukmergiškis puikiai pasirodė ir Europos čempionatu vadinamose „Drift Masters“ varžybose – užėmė 8 vietą.

B. Čirba yra įrodymas, kad sportinis talentas perduodamas iš kartos į kartą – jis žymaus Lietuvos ralio lenktynininko Evaldo Čirbos sūnus.

Kajus Šikšnelis

Jaunas, vos keturiolikos metų lietuvis jau pasiekė tokių aukštumų, kokių iki šiol nebuvo pavykę pasiekti nei vienam ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių lenktynininkui: Kajus šiemet užėmė trečią vietą Pasaulio kartingo čempionate „OK Junior“ klasėje.

Be to, K. Šikšnelis laimėjo „CIK-FIA Karting Academy Trophy“ čempionatą. Tai iš trijų etapų susidedantis čempionatas, kuriame lenktyniavo sportininkai net iš 45 pasaulio šalių. Įdomu tai, kad FIA jaunųjų sportininkų akademijos čempionate visiems dalyviams suteikiama identiška technika, todėl viską lemia sportininko meistriškumas. Iki šiol niekada joks lietuvis nėra laimėjęs šių lenktynių.

Mantas Šliogeris

Mantas Šliogeris

Kai Didžiojoje Britanijoje gyvenantis lietuvis pasaulinėse „Gimkhana GRID“ varžybose su nediduke „Mazda MX-5“ stojo prieš tokius patyrusius lenktynininkus kaip Jakubas Przygonski ar Daigo Saito, mažai kas tikėjo jo pergale. Tačiau uteniškis įrodė pranašumą ne tik prieš juos, bet ir daugelį kitų patyrusių sportininkų bei tapo galiniais ratais varomų automobilių įskaitos čempionu.

Benediktas Vanagas

Žmogus, Lietuvoje laikomas Dakaro viruso pradininku, 2019 m. pasiekė aukščiausią rezultatą per visą šalies istoriją – visureigių įskaitoje užėmė 11 vietą. 2013 m. pradėjęs nuo 65 vietos, jis pamažu kilo į viršų, kartą finišo net nepasiekė, kol septintame savo maratone pasiekė puikų rezultatą – 11 vietą, nuo dešimtosios atsilikęs tik sekundėmis. Šio sportininko įtaka sporto populiarinimui didžiulė, nes 2013 m. Dakare jis atstovavo vienintelį tuomet lietuvių ekipažą, o 2020 m. maratone tokių bus net šeši – penki automobilių ir vienas motociklininkas. Dėl to Lietuvos vardas gerai žinomas bekelės lenktynių srityje – Dakaro ralyje, lyginant pagal šalies gyventojų skaičių, Lietuva yra daugiausia sportininkų deleguojančių šalių penketuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)