Tiesa, viena Dakaro ralyje dalyvausianti komanda išskrido kiek anksčiau. Vaidotas Žala ir „Agrorodeo“ ekipažas į Pietų Ameriką iškeliavo paskutinę 2018-ųjų dieną ir Naujuosius metus atšventė Limoje. Balys Bardauskas, motociklininkas, šiemet lenktyniausiantis vienišių klasėje, taip pat pasirinko ankstesnį skrydį.

Į Dakarą vykstantys lietuviai skubėjo atiduoti registruotą bagažą, fotografavosi, dalijo parašus ir smalsuoliams aiškino, kas vyksta ir kodėl vienoje vietoje yra tiek daug vienoda simbolika pasipuošusių žmonių.

Geriausiai pasiruošęs – šturmanas

Bene paskutinis į Vilniaus oro uostą atskubėjo Antanas Juknevičius, „Craft bearings“ komandos pilotas. Atrodytų, įprasta būtų matyti greta ir šturmaną Darių Vaičiulį, tačiau šis komandos laukia Limoje. Neįprastas scenarijus susiklostė todėl, kad prieš Dakaro ralį šturmanas įgyvendino savo svajonę ir įkopė į Vinsono viršukalnę Antarktidoje. Deja, grįžti į Lietuvą laiku nespėjo, mat stovyklą sniegynuose užklupo pūga ir sutrikdė lėktuvų eismą. Tad komanda priėmė sprendimą, jog D. Vaičiulis turėtų keliauti tiesiai į Limą, kur Dakaras ir startuos.

„Dariui dabar yra pasiruošęs geriausiai, pripratęs prie karščio, spės atsigauti, – juokavo D. Juknevičius prisipažinęs, kad pačiam dienos prieš iškeliavimą į ralį nebuvo lengvos dėl lietuviškų tradicijų ir itin gausiai nukrautų vaišių stalų. – Buvo neramu, tačiau 99 proc. buvome tikri, kad viskas bus gerai ir viską spėsime. Net jeigu dabar Darius būtų dar ne Limoje, vis tiek turėtume poros dienų atsargą.“

Tiesa, A. Juknevičius pripažino, kad vien sėkme nesikliovė. Jei D. Vaičiulis nebūtų spėjęs grįžti, jo vietą užimtų Šarūnas Paliokas, buvo ir dar vienas variantas, kas galėtų tapti „Craft bearings“ ekipažo šturmanu.

Limoje komanda bus 2 valandą nakties Lietuvos laiku. Sausio 3 d. turėtų atsiimti techniką, o sausio 4-ąją, popiet, laukia techninė ir administracinė komisija. Ar spės išsibandyti automobilį smėlynuose, kol kas A. Juknevičius dar nežino, visgi, pasak jo, šansų yra. Tačiau nepaisant to, pilotas tikina esąs raliui pasiruošęs.

„Kaip ir kasmet. Aišku, visada norisi geriau, padaryti kažką daugiau, bet ko neprivalgei – jau neprilaižysi“, – šypsojosi prieš skrydį pašnekovas.

Tikslas – sveikas automobilis

Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis, „General Financing team Pitlane“ ekipažas, šiemet į Perų iškeliauja lydimi dar dešimties komandos narių. Du iš jų technikai, vienas žmogus rūpinsis infrastruktūra Dakare, o šeši – žinių sklaida apie komandą. Tiesa, 12 žmonių ekipažas, anot piloto, yra bene mažiausias per komandos istoriją.

Garsiai apie tikslus šių metų ralyje nekalbantis B. Vanagas prisipažino, kad vargu ar įmanoma 100 proc. pasiruošti Dakaro raliui, tačiau išskrisdami visi jaučiasi ramiai. O sausio 4-ąją komanda turės galimybę drauge su gamykline „Toyotos“ komanda pasitreniruoti.

„Labai sunku pasakyti, ar esame visiškai pasiruošę. Atrodo, visada sakai, kaip galvoji, ką jauti, bet Dakaras visada parodo tas vietas, kur buvai pasiruošęs silpniau“, – juokėsi B. Vanagas.

Visgi pernelyg apie užsibrėžtus tikslus neatviraujantis pilotas akcentavo, kad komanda šiemet norėtų daryti kuo mažiau klaidų, o finiše – sveiką automobilį.

„Kaip gausis, pamatysime sausio 17 d.“, – šypsojosi pašnekovas.

Benediktas Vanagas

Jaučia jaudulį

Arūnas Gelažninkas, komandos „East and Nord by Lituanica“ ekipažo pilotas, Dakaro ralyje lenktyniausiantis KTM motociklu, sunkiausiu pasaulyje vadinamame išbandyme startuos pirmą kartą. Ir nors ambicijų šiam raliui vyras neslėpė, prisipažino, kad išskrendant jaučia, jog prasidėjo jaudulys.

„Mažas jauduliukas pradėjo imti, bet viskas gerai. Lagaminai sukrauti, viskas suplanuota, šiąnakt jau būsime Limoje, o sausio 4 d. esame sutarę dėl bandymų uždaroje motokroso trasoje“, – pasakojo motociklininkas, išdavęs, kad prieš startą Dakare jo KTM pakeitė galinis amortizatorius, todėl reikia motociklą išbandyti.

Arūnas Gelažninkas

Dakaro ralis prasideda sausio 6-ąją, Limoje, kai visi jo dalyviai pasirodys ant šventinio podiumo ir prisistatys žiūrovams. Sausio 7-ąją laukia pirmasis Dakaro greičio ruožas, sausio 13-ją – laisvadienis, o sausio 17-ąją – finišas. Šių metų Dakaras – pirmasis, vyksiantis tik vienoje valstybėje, Peru. Tai, kas vyks Dakaro ralio trasose, jo užkulisiuose ir bivakuose, kaip atrodys gyvenimas Dakare iš arti, DELFI žurnalistas Paulius Garkauskas pasakos tiesioginėse transliacijose iš Peru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)