Lenktynininkas juokavo, kad šis dydis yra tik šiek tiek mažesnis už automobilio „OSCar“ variklio tūrį, t.y., 6,2 litrus.

Lygiai po mėnesio, sausio 5–18, dienomis Pietų Amerikoje startuos 36–as Dakaro ralio maratonas. Sudėtingiausiose pasaulio lenktynėse varžysis ne tik įvairiausia technika, bet savo jėgas išbandys ir patys lenktynininkai. Lietuvai atstovausiančiam „General Financing – Autopaslauga“ ekipažo pilotui B. Vanagui pasiruošti sudėtingoms varžyboms padeda Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas A. Ramonas.

Dakaro ralis kiekvienam lenktynininkui yra savo galimybių išbandymo mokykla. Čia svarbus vaidmuo tenka ne tik sportinei patirčiai, bet ir geram fiziniam bei psichologiniam lenktynininkų pasiruošimui.

Pasak gydytojo A. Ramono, jeigu maratono varžybose bėgikai per metus įprastai dalyvauja vieną ar du kartus, tai Dakare lenktynininkams tenka įveikti 14 tokių maratonų kiekvieną dieną, per dvi savaites.

„Žmogui, dalyvaujančiam Dakare, pagrindinis iššūkis jo kūnui ir protui yra tai, kad ralis yra daugiadienis. Tokio pobūdžio varžybose lenktynininkams yra labai svarbu pasiskirstyti jėgas taip, kad jų užtektų ir lenktynių pabaigoje, ne tik jų pradžioje. Dakare bendram fiziniam darbingumui didelę įtaką turi karščio stresas, kuris labai stipriai paveikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei viso organizmo veiklą.

Benediktas Vanagas (G. Kropio nuotr.)

Ne veltui šis ralis dar vadinamas ir „Dakaro pragaru“. Esant labai aukštai temperatūrai, žmogus per dieną gali netekti iki 2 litrų skysčių. Todėl yra būtinas skysčių bei elektrolito balanso atstatymas“, - teigį gydytojas, kurio didžiausias pasiekimas yra laimėjimas 100 kilometrų bėgimo varžybose Didžiojoje Britanijoje.

Antrą kartą Dakare dalyvausiantis lenktynininkas Benediktas Vanagas teigė, kad pasiruošimas Dakarui iš tiesų yra ilgas procesas.

„Dakare neužtenka turėti tik greitą ir gerai paruoštą automobilį. Vien tik visos Dakaro ralio maratono trasos įveikimui, nesiekiant labai aukšto rezultato, tiek pilotas, tiek šturmanas turi būti puikios fizinės ir psichologinės savijautos. Tad išsiuntęs techniką, daugiau laiko galiu skirti savo sportiniam pasirengimui. Pagrindinis šiuo metu uždavinys yra didinti ištvermę, atsikratyti poros kilogramų ir taip išsausinti kūną“, - apie savo treniruotes pasakojo B. Vanagas.

Kaip seksis Lietuvos atstovams Dakare, jau netrukus galėsime sekti naujienose iš Pietų Amerikos. Sausio 5-18 dienomis tolimajame žemyne dėl nugalėtojų titulų varžysis 154 ekipažai automobilių įskaitoje, 196 motociklininkų, 48 keturračių pilotai ir 76 sunkvežimių ekipažai. Maratono dalyviams teks įveikti daugiau nei 9000 km maršrutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją