Pirmasis ralis „Aplink Lietuvą“ surengtas 1931 m. Tai seniausios automobilių sporto varžybos šalyje, kurias Lietuvos automobilių sporto federacija laiko oficialia automobilių sporto pradžia Lietuvoje.

Šis ir kiti turtinga istorija garsėjančio ralio epizodai buvo akcentuoti Alytuje vykusioje ralio atidarymo šventėje, kurios dalyviams puoselėti ir gausinti daugiau nei aštuonių šimtmečių tradicijas linkėjo varžybų pradžią paskelbęs Alytaus meras Jurgis Krasnickas, LAK ir Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) prezidentai Rolandas Dovidaitis, Rimvydas Anusauskas ir kiti, linkėję sportininkams saugių kilometrų tėviškės keliais ir sėkmingo finišo.

Ne tik Alytuje, bet ir kituose ralio „Aplink Lietuvą“ svarbesniuose etapiniuose punktuose žiūrovai su didžiuliu susidomėjimu apžiūrėjo seniausią automobilį, 1909 metais pagamintą ir gerokai senesnį nei pats ralis „Rolls Royce Racing Car“, apie kurį noriai pasakojo jį vairavę Gintautas Rimkus su Šarūnu Žičkevičiumi, o itin garbias damas ir ponus juo netgi pavėžinėję.

Kadangi automobilis neturi nei akumuliatoriaus, nei starterio, norinčiųjų jį pastumti, kad senolis užsivestų, rikiuodavosi minios.

Šiemetinio ralio „Aplink Lietuvą“, kuris kartu yra ir „LAS taurės 2013“ V, baigiamojo etapo varžybos, dalyviams per tris dienas asfalto ir žvyro keliais teks įveikti 1070 km maršrutą su 23 papildomų rungčių ruožais.

Pirmuosius kilometrus ralio dalyviai jau penktadienį pradėjo sukti slalomo ir kitose rungtyse Dzūkijos sostinės gatvėse ir aikštėse, Veisiejų apylinkių keliuose ir hipodrome, o pirmojo rato varžytuves tos pačios dienos vakarą baigė Birštone dar vienomis slalomo lenktynėmis merės Nijolės Dirginčienės taurei laimėti. Vietinės valdžios pastangomis šios lenktynės tapo gražia švente, kurioje žiūrovus džiugino ne tik sportininkai, bet ir kurorto gėlininkai bei amatininkai.

Puikiomis rudeninėmis gėlių puokštėmis ir aplodismentais birštoniečiai kartu su kurorto svečiais apdovanojo šio rungties nugalėtojus – Vytį Pauliukonį ir Audronį Gulbiną, su „Subaru Impreza“ merės taurę paveržusius per 27,68 sek.

Antri čia liko nugalėtojams pralaimėje nepilną sekundę tėvo ir sūnaus Vinco ir Gyčio Gerdžiūnų ekipažas („Subaru Impreza STI“), o treti – Mindaugas ir Gediminas Sokai, vairavę irgi „Subaru Impreza“ automobilį.

Vėlai vakare teisėjams susumavus pirmosios varžybų dienos visų rungčių rezultatus, lenktynių lyderiais tapo Daumantas Pocius ir Justas Smilgevičius, su „Subaru Impreza GT“ užtrukę 9 min. 2,4 sek.

Antrąją vietą užima nuo pirmosios dienos lyderių vos 1,7 sek. atsiliekantys Birštono merės N. Dirginčienės taurės laimėtojai V. Pauliukonis su A. Gulbinu, o treti - irgi „Subaru Impreza“ vairuojantys Tomas Ramanauskas su Vytautu Kazeliūnu, nuo lyderių atsiliekantys 3,5 sek.

Visi pirmosios dienos lyderiai – ne tik rimčiausi pretendentai į pagrindinį ralio trofėjų, Prezidentės taurę, bet ir dalyvauja LAS taurės varžybose.

Antrojo rato startas vyks šeštadienį, rugsėjo 7 d., 10 val. Kaune, Rotušės aikštėje, iš kurios varžybų dalyviai per Pavilkijį, Jurbarką, Vilkyškius, Tauragę, Pajūralį, Liolius, Babrungėnus, Telšius, varžydamiesi slalomo, kroso trasose ir tikslaus pravažiavimo rungtyse, pasieks Šiaulius, kur prie „Tilžės“ prekybos centro esančioje aikštelėje 19 val. bus surengtos slalomo varžybos ir jas vainikuosiantis koncertas.

Trečiasis ralio ratas ankstų sekmadienio rytą prasidės lenktynėmis Rokiškyje, o iš čia per Antanašę, Stelmužę, Zarasus, Salaką, Kazitiškį ir Ignaliną ralio dalyviai skubės Vilniaus link, kur 17.00 val. finišuos S. Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)