„Šįmečiam vasaros maratonui Palangoje pradėjome rengtis vos pasibaigus pernykštėms, ženklinusioms tam tikrą mūsų aukštumą, penkioliktosioms vasaros lenktynėms Palangoje, vykstančioms be pertraukų nuo pat 2000-ųjų, - sako lietuviškąjį maratoną rengiančios VšĮ „Promo events“ vadovas Darius Jonušis. – Kviesdami į jau po mėnesio prasidėsiančias šešioliktąsias lenktynes, siūlome išties naują kokybinį renginio šuolį, kurį žiūrovai neabejotinai pajus“.

Šie pokyčiai, pasak D. Jonušio, padiktuoti ne kai kurių žiūrovų, teigusių, jog didįjį vasaros lenktynių maratoną pamažu užgožia dar didesnis šou, nuomonės. Nors žiūrovų pastabų pravartu paisyti, tačiau patenkinti kelių dešimčių tūkstančių žmonių, kiek paprastai jų per tris dienas apsilanko renginyje pageidavimus, suprantama, nėra galimybių.

„Pagrindinis šiemetinio renginio skirtumas nuo anksčiau vykusių, - labai aiški riba tarp renginio vinies – lenktynių ir jas lydinčių margaspalvių atrakcijų, vadinamų šou“, - pabrėžia D. Jonušis. – Vasarą į Palangą, o kartu ir į mūsų rengiamas lenktynes, renkasi labai marga publika, dalį kurios vilioja greičiai, rizika, netikėčiausios situacijos trasoje, o kita dalis neįsivaizduoja poilsio dienos be muzikos, pramogų ir kitokių linksmybių. Todėl mes neišvengiamai privalome pasistengti, kad būtų patenkintos abi pusės“.

Pagrindinio lenktynių organizatoriaus nuomone, pirmoji žiūrovų kategorija tikrai nenusisvils šiemet pastebimai profesionalesnėmis komandomis, kylančiu jų meistriškumo lygiu, galingesne technika, kuri skries trasoje. Norą pirmiems kirsti finišo liniją jau pareiškė 42 komandos. Tiek, kiek jų startavo pernai. Žinodami tautiečių ir dalies užsieniečių įpročius, organizatoriai neabejoja, kad sulauks dar daugiau paraiškų.

„Mūsų tikslas, kad atėjęs pažiūrėti lenktynių ir sunkiai nustygstantis vienoje vietoje dešimt valandų, nepaliktų laikinos varžybų arenos, o čia pat, greta rastų kitų jo širdžiai mielų užsiėmimų“, - sako D. Jonušis. - Mes tikrai turime ką pasiūlyti“.

Pirmą kartą lenktynių istorijoje pagrindinės tiesiosios gale bus įrengta „Dunlop“ slalomo trasa, kurioje vyks šalies automobilių slalomo čempionato etapo varžybos. Jose rungsis geriausi slalomo meistrai, o liepos 17-18 dienomis čia, sumokėję nedidelį startinį mokestį, galės varžytis bet kas, turintis techniškai tvarkingą automobilį ir vairuotojo pažymėjimą. Visų trijų klasių - FWD (automobiliai, varomi priekiniais ratais), RWD (varomi galiniais) ir AWD (varomi visais ratais) nugalėtojų ir prizininkų laukia vertingos dovanos – naujų padangų komplektai ir kt.
Išbandyti jėgas slalome atskiroje klasėje bus sudaryta galimybė ir merginų grupei.

Dar viena iš garsiausių užsienio trasų šiemet į Palangą persikelianti tradicija - PITWALK ir GRIDWALK galimybės.
Pitwalk - tai puiki proga iš labai arti pajusti lenktynių atmosferą. Visi, įsigiję specialius bilietus, galės įeiti į „pitlane“ zoną, kur sportininkai ruošiasi lenktynėms ir iš kur sportiniai automobiliai išvažiuoja į trasą. Kad nesusidarytų grūstys ir kad žiūrovai netrukdytų komandų personalui, planuojama, kad tokią galimybę įgys tik 50 laimingųjų.

Gridwalk bilieto savininkais taps apie 300 žmonių, kurie turės geriausias galimybes pamatyti iš arti visus lenktynių dalyvius prieš startą, išsirikiavusius lenktynių trasoje, o kartu ir pajusti tikrą priešstartinį lenktynininkų, komandų mechanikų ir vadovų jaudulį.

„Į kurortą dažniausiai išsiruošia šeimos su vaikais, - primena D. Jonušis. – Šįmet imamės iniciatyvos ir atsakomybės surengti vaikų stovyklą, kuriai visai lenktynių savaitei arba dienai savo atžalas nesibaimindami galės patikėti tėveliai. Už tam tikrą mokestį greičio mėgėjų atžalos bus ne tik saugios, bet ir praplės akiratį ekskursijomis į Klaipėdos delfinariumą, trasoje žiūrės lenktynes, ne tik mokysis saugaus eismo pagrindų, bet ir gilins įgūdžius varžydamiesi jiems skirtais elektromobiliukais“.

Organizatoriai daugiau dėmesio skirs ir lenktynes papildančių kitų renginių turiniui, taip siekdami reginį dar labiau priartinti prie žiūrovo. Iš pagrindų skirsis televizijos transliacijų formatas, apie kurį detalesnė informacija bus pateikta vėliau.

Renginio organizatorių deklaruojamą labai aiškią takoskyrą tarp pačių lenktynių ir pramogų pynės liudija ir pakitusi įvairių pramogų bei koncertų, kurie prasidės tik nutilus trasoje motorų gausmui ir kurių šiemet nebetransliuos televizija, koncepcija.

Trijų pagrindinių renginio dienų vakarai atiduoti trims populiariausioms grupėms ir atlikėjams. Ketvirtadienio, liepos 16-osios, vakarą didžioji lenktynių miestelio scena priklausys „Biplan“ ir Makso Melmano, kurie rengia specialų grupės kūrybinės veiklos 20-čio jubiliejui skirtą koncertą ir kuriame skambės geriausios visų laikų grupės dainos, gerbėjams.

Penktadienio, liepos 17-osios, sportines batalijas vainikuos didžiulis kultinės roko grupės „BIX“ koncertas, kuriame skambės ne tik seni geri „BIX“ hitai, bet ir naujos, visiškai negirdėtos dainos.

Estrados gerbėjų, kaip dera, tikras desertas laukia šeštadienį, liepos 18-ąją. Po maratoninių lenktynių finišo ir nugalėtojų apdovanojimo didžioji scena bus atiduota pop karalienei Džordanai Butkutei, kuri kviečia į išskirtinį, vienintelį šį sezoną pajūryje rengiamą jos ir grupės gyvo garso koncertą „Geriausi renkasi geriausius“.
Beje, bilietus į „ENEOS 1000 km“ lenktynių renginius jau galima įsigyti adresu www.bilietai.lt

„Čia paminėjome tik nedidelę dalį naujovių, kurioms lemta tapti renginio traukos objektu, - sako D. Jonušis. – Naujoves įgyvendinti nebūtų lengva, jei neturėtume ištikimų ir patikimų, nuoširdžių pagalbininkų ir patarėjų, kuriems norėčiau nuoširdžiai padėkoti. Tai Susisiekimo ministerija, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, „Iceco“ ir kt“.