Gerosios valdysenos praktiką VVĮ sektoriuje diegiantis Valdymo koordinavimo centras skatina viešojo sektorius įmones dalintis savo gerosiomis praktikomis personalo valdymo ir darbuotojų motyvavimo srityse. Vakar buvo surengta diskusija su VVĮ atstovais bei darbuotojų paieškos profesionalais, kaip į viešąjį sektorių pritraukti reikiamos kompetencijos darbuotojus.

„Kompetentingų darbuotojų pritraukimas šiandien yra aktualus klausimas tiek privačiam verslui, tiek ir viešajam sektoriui. Be atlygio ir kitų finansinių motyvavimo priemonių, kuriomis ir VVĮ sektorius tampa vis konkurencingesnis, aukštesnės kvalifikacijos darbuotojui itin svarbi yra organizacijos kultūra, vertybės ir emocinis klimatas. Džiaugiamės, kad VVĮ noriai bendradarbiauja ir tarpusavyje dalinasi savo gerąja praktika“, – teigė Valdymo koordinavimo centro funkcijas atliekančios VšĮ „Stebėsenos ir prognozių agentūra“ direktorius Vidas Danielius.

Motyvuoja galimybė prisidėti prie naudos Lietuvai kūrimo

Nuotolinėje VVĮ atstovų diskusijoje dalyvavęs valstybės valdomos akcinės bendrovės „Klaipėdos nafta“ teisės ir administravimo direktorius Rytis Valūnas pabrėžė, kad talentams pritraukti reikia, jog organizacija turėtų ambicingą strategiją, viziją ir misiją, kuria nuoširdžiai tiki ir įgyvendina, VVĮ – ir parodomą galimybę prisidėti prie didesnių tikslų siekimo ir naudos Lietuvai, visuomenei, kūrimo.
„Daugiau nei 60 veiklos metų skaičiuojančios „Klaipėdos naftos“ atveju, vienus talentus traukia patikimos, pagal aukštus gerosios valdysenos standartus valdomos, kompanijos reputacija. Kitus – globali KN2030 strategija, siekis iki 2030 metų tapti viena didžiausių plaukiojančių SGD terminalų operatorių kompanija pasaulyje.

Tačiau tam, jog talentus išlaikytum ir motyvuotum – svarbi kompanijos kultūra bei vertybės, vadovų lyderystė ir ugdymas, bei vidinės karjeros galimybės. Tai svarbu derinti su konkurencingu rinkoje ir teisingu viduje atlygiu“, – įsitikinęs R. Valūnas.

Darbdavio įvaizdis kuriamas ne rinkodaros kompanijomis

„Geras darbdavio įvaizdis, padedantis pritraukti naujų talentų, visų pirma prasideda namuose. Ne rinkodaros kompanijomis, o požiūriu į esamą komandą kuriamas šiuolaikiškas verslas“, – sako „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės personalo direktorė Irena Jankutė-Balkūnė.

Pasak jos, LTG grupėje tam yra skiriamas didžiausias dėmesys, net, kai aplinkybės būna sudėtingos. „Dar iki koronaviruso pandemijos davėme pažadą peržiūrėti darbuotojų atlyginimus ir pasidalinti metiniu paskatinimu už pasiektus rezultatus. Šių pažadų ir laikėmės“, – tikina I. Jankutė-Balkūnė
Valstybės valdomos energetikos įmonių grupės „Ignitis grupė“ valdybos narė, organizacinio vystymo direktorė Živilė Skibarkienė įsitikinusi, kad nėra vieno stebuklingo visiems tinkančio recepto, kurį žinant pavyktų pritraukti, išlaikyti ir motyvuoti kompetentingus darbuotojus.

„Galima kopijuoti kitų įmonių įrankius ar naudoti naujausius metodus, tačiau organizacinė kultūra yra nenukopijuojama. Tik tinkamas organizacinės kultūros „įdarbinimas“ formuoja darbdavio įvaizdį ir sukuria realų konkurencinį pranašumą“, – pažymėjo Ž. Skibarkienė.

Darbas didžiosiose VVĮ turi vertų dėmesio privalumų

Tarptautinės vadovų paieškos įmonės AIMS International Lietuva vadovaujantis partneris Šarūnas Dyburis pripažįsta, kad pritraukti ir išlaikyti geriausius rinkoje vadovus VVĮ vis dar nėra lengva, tačiau didžiosios ir efektyviausiai valdomos, geriausias korporatyvines praktikas taikančios VVĮ jau sugeba konkuruoti su privataus segmento įmonėmis – tiek vietinio kapitalo, tiek tarptautinėmis.

„Darbas didžiosiose VVĮ turi vertų dėmesio privalumų: įmonių mastas ir kompleksiškumas, dideli ir ambicingi projektai, sprendimų laisvė, dideli iššūkiai ir pasitikėjimas. Galų gale ir socialinis, pagalbos Lietuvai aspektas – visi turėtume būti suinteresuoti tokių įmonių sėkminga veikla, nes juk VVĮ akcininkais esame mes visi, Lietuvos žmonės”, – pabrėžė Š. Dyburis.