BREEAM International New Construction“ sertifikatas su įvertinimu „Outstanding“ rodo, kad pastato gyvavimo ciklo etapai planuoti bei projektas įgyvendintas tvariai – nuo projektinių pasiūlymų pradžios buvo prioretizuojamos tvaresnės idėjos, planuojamas tvarus projekto įgyvendinimo procesas, projektuojami ir įgyvendinami inovatyvūs, aplinką tausojantys, pastate dirbančių žmonių sveikatą saugantys projektiniai sprendiniai, o statybų etape rangovų darbas atitiktų BREEAM keliamus reikalavimus. Taip užtikrinama, kad visas pastato gyvavimo ciklas turės mažą poveikį aplinkai ir atitiks aukščiausius tvarumo kriterijus. Visuose pastato statybų etapuose dalyvavo kvalifikuoti bei atestuoti ekspertai, kurie stebėjo ir vertino, kad būtų įgyvendinti BREEAM keliami reikalavimai. Pastatas įvairiais aspektais analizuotas trejus metus“, – sako Kęstutis Kvietkauskas, vertinimų bendrovės „SEES Group“ vadovas.

Pasak K. Kvietkausko, vertinamos kategorijos yra projektavimo valdymas, čia dirbančių žmonių sveikata ir gerovė, energijos vartojimas, šaltiniai, energijos tausojimo sprendiniai, transportas (įskaitant pastato lokaciją), vandens tausojimas, medžiagų parinkimas, atliekos, jų tvarkymas eksploatacijos bei rangos metu, tarša galimai atsirandanti įgyvendinus projektą, inovacijos ir kitos kategorijos.

SEB banko būstinė

„Dar prieš pradėdami planuoti naują būstinę iškėlėme tikslą, kad pastatas būtų ypač ekologiškas ir inovatyvus, įsilietų į miesto architektūrą, jame būtų patogu dirbti. Nuo šio tikslo nenukrypome viso statybų ir įrengimo laikotarpiu. Pavyzdžiui, naujoje būstinėje įrengtas biodinamiškai efektyvus apšvietimas, kuris prisitaiko prie žmogaus biologinių ritmų ir atkartoja natūralios šviesos ciklą. Darbuotojams patogu rinktis aplinką tausojantį transportą, nes specialiai jiems įrengėme elektromobilių, elektrinių dviračių ir paspirtukų įkrovimo vietas. Net gerdami kavą prisidedame prie kavos tiekėjo iniciatyvos – surinkti tirščiai tampa elektros energija. Taigi visas pastatas – nuo jo projekto iki eksploatacijos smulkmenų – yra sukurtas taip, kad darytume kuo mažesnį poveikį aplinkai“, – sako Aivaras Čičelis, SEB banko prezidento pavaduotojas, Pagalbos verslui tarnybos ir finansų direktorius.

SEB banko būstinė

Be jau minėtų inžinerinių sprendimų, naujoje būstinėje ant stogo yra sumontuota saulės jėgainė, kurios sugeneruojama energija iš dalies aprūpina pastato inžinerines sistemas. Pastate taip pat sumontuota oras-vanduo šildymo ir šaldymo sistema, todėl naudojama gerokai mažiau energijos. Vėdinimo sistemos valdomos atsižvelgiant į patalpose esančių žmonių skaičių, darbo erdvėse įrengtos šalčio sijos, todėl patalpose vėsu, nejaučiama, kad pučiamas šaltas vėjas. Pastato fasadai turi automatines žaliuzes, kurios neleidžia perteklinei šilumai patekti į patalpas, tad darbuotojų neakina saulės spinduliai. Darbuotojų sveikatinimo reikmėms yra įrengta sporto salė, erdvi terasa ant stogo, padelio kortas. Pastate taip pat veikia moderniausias Lietuvoje banko klientų konsultavimo centras, kuriame sudarant daugelį sutarčių visiškai nenaudojamas popierius.

2020 metų vasarą į 12 900 kvadratinių metrų ploto SEB banko būstinę Vilniuje, Konstitucijos prospekte, įsikėlė darbuotojai, dirbę penkiose įvairiose sostinės vietose.