Tai beveik prieš dešimtmetį Amsterdame startavusi bendruomeninė iniciatyva, pakvietusi žmones pratęsti savo turimų daiktų gyvenimus. Į vieną vietą subūrus skirtingų sričių meistrų komandą buvo sukurtas didžiulio pasisekimo sulaukęs renginys, kurio metu buvo galima ne tik suremontuoti sulūžusį ar sugedusį buities rakandą, baldą ar žaislą, bet stebint meistro darbą ir pačiam pasimokyti daiktų atnaujinimo subtilybių. Labai greitai šis renginio formatas išpopuliarėjo ne tik Europoje, bet ir už jos ribų – Australijoje, Jungtinėse Amerikos valstijose ir kitur.

Vartojimo mažinimo iniciatyva, jau spėjusi išpopuliarėti visame pasaulyje, dabar sieks sudominti vietos gyventojus. Vilniuje vyksiančio renginio „Meistro virtuvė: sutaisyti, o ne išmesti!“ tikslas – ne tik pakviesti bendruomenės narius drauge papusryčiauti ar išgerti kavos, bet ir pasiūlyti patogų būdą bei gerą progą pataisyti norimus daiktus. Kaip tvirtai suklijuoti išklibusią kėdę, sureguliuoti dviratį ar susiūti iširusią siūlę – tai ir dar daugiau bus galima sužinoti renginio metu. Visi, kuriems rūpi darnus gyvenimas, galės pasimokyti daiktus antram gyvenimui prikelti patys, arba atiduoti juos į patyrusių meistrų rankas. O „Meistro virtuvėje“ jų bus ne vienas – siuvėja, dviračių meistras, juvelyras bei kompiuterių meistras.

Renginys „Meistro virtuvė“ – pasaulinės vartojimo mažinimo tendencijos atkeliauja į Lietuvą

Sparčiai trumpėjant daiktų panaudojimo terminui, daugelis buitinių prietaisų, rūbų, baldų, žaislų ir kitų smulkių daiktų vos patarnavę keliauja į sąvartynus. Pasaulyje, o ir Lietuvoje, daugėja iniciatyvų, skatinančių vartoti atsakingiau ir mažinti aplinkos taršą.

„Džiaugiamės partneryste su „VAATC“ – jie nuosekliai ir sėkmingai vykdo iniciatyvas, skirtas aplinkos tausojimui. Drauge siekiame tų pačių tikslų – įkvėpti visuomenę gyventi darniau ir „žaliau“, – teigia Goda Sosnovskienė, „Miesto laboratorijos“ projektų vadovė.

„VAATC“ Vilniaus regione aktyviai vykdo su atliekų tvarkymu susijusius projektus. Vienas jų – „Atliekų kultūra“ – edukuoja apie teisingą atliekų tvarkymą, skatina rūšiuoti, tinkamai elgtis su atliekomis, taip pat skelbia atliekų rūšiavimo ir jo pažangos Vilniaus regione indeksus.

Kita „VAATC“ įgyvendinama idėja – dalijimosi daiktais stotelės DĖK’UI. Jos padeda tausoti aplinką nereikalingais daiktais atsikratant tinkamai ir patogiai, o taip pat skatina būti bendruomeniškais – padėti sunkiau besiverčiantiems.

Nemokamas renginys „Meistro virtuvė: sutaisyti, o ne išmesti!“ vyks rugpjūčio 22 d., 11-16 val. „Miesto laboratorijoje“ (Antakalnio g. 17-13, Vilnius). „Miesto laboratorija“ – tai tvarus ir aplinkai draugiškas edukacinis bendruomenės centras, savyje talpinantis kavinę, atvirą renginių erdvę, eko inovacijas, hidroponinį daržą, edukacinį sodą, galeriją ir „pasidaryk pats“ lauko žaidimų aikštelę vaikams.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.