Sąmoningas vartojimas, dėmesys tvarumui bei suvokimas, kad mūsų pasirinkimai ir apsipirkimo įpročiai turi poveikį aplinkai, užima vis didesnę vietą lietuvių sąmonėje. Tai patvirtina ir pamatuojami pirkėjų elgsenos pokyčiai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad per praėjusius metus plastikinių maišelių pardavimas tinklo parduotuvėse sumažėjo maždaug trečdaliu.
Plastikinių maišelių pardavimas „Iki“ tinklo parduotuvėse pernai mažėjo trečdaliu
© Organizacijos archyvas

„Nuolat ieškome būdų, kaip sumažinti naudojamo plastiko kiekius įmonės veikloje – peržiūrime vidinius veiklos procesus, padedame pirkėjams atrasti patogių alternatyvų. Pastebime, kad kelerius pastaruosius metus plastikinių maišelių pardavimai nuosekliai mažėjo, o 2020 m. jų pardavimai sumažėjo labai reikšmingai – maždaug 30 procentų. Kaip alternatyvą siūlome pirkėjams popierinius ir daugkartinio naudojimo maišelius, nes jie yra vertinami kaip tvaresnis pasirinkimas“, – sako V. Budrienė.

Pasak V. Budrienės, mažėjant plastikinių maišelių pardavimams, tinklo parduotuvėse auga popierinių ir tekstilinių daugkartinių pirkinių maišelių pardavimai. Tačiau pirkėjai vis dažniau renkasi galimybę naudoti ir jau turimus savo daugkartinius maišelius, kuriuos visuomet nešiojasi rankinėje ar vežiojasi automobilyje. Dar vienas žingsnis, kurį vis drąsiau žengia pirkėjai, siekdami sumažinti plastiko kiekį – vaisiams bei daržovėms renkasi daugkartinius maišelius, kuriuos taip pat neretai nešiojasi su savimi arba įsigyja parduotuvėse.

Prekybos tinklas „Iki“ primena, kad nusprendus rinktis plastikinį maišelį, svarbu įvertinti jo sudėtį ir gamybos būdą – ar jame naudojamas perdirbtas plastikas, ar pirma kartą panaudojama plastiko žaliava. Tai įvertinti padės ant maišelių pateikiami žymėjimo ženklai. Pavyzdžiui, „Iki“ parduotuvių kasose parduodami plastikiniai pirkinių maišeliai, kurie yra pagaminti iš „Iki“ parduotuvėse surinkto ir išrūšiuoto, o vėliau 100 proc. perdirbto plastiko.

2019 m. vasarą „Iki“ pirmasis iš prekybos tinklų atsisakė vienkartinių plastikinių indų ir šiaudelių. Juos pakeitė vienkartiniai indai iš alternatyvių, aplinkai draugiškų žaliavų. Pirkėjams siūlomi vienkartiniai popieriniai indai ir mediniai įrankiai. Kai kuriose parduotuvėse galima įsigyti ir vienkartinių indų, pagamintų iš cukranendrių.

„Nuolat ieškome galimybių savo veiklą padaryti tvaresne, remiamės ir savo partnerių iš „Rewe“ grupės patirtimi bei imamės. Tikime, kad visi pokyčiai dėmesio aplinkai srityje gali prisidėti prie tvaresnės ir sąmoningesnės visuomenės kūrimo“, – teigia V. Budrienė.

Tarp kitų svarbių tinklo iniciatyvų – perėjimas prie žaliosios elektros energijos naudojimo. Jos kiekis bendrame suvartojamos elektros kiekyje nuolat didinamas. Šiuo metu žalioji energija sudaro net 90 proc. visos prekybos tinklo sunaudojamos energijos. Tai bendrovei leido savo išsikeltus aplinkosauginius tikslus įgyvendinti gerokai anksčiau ir siekti dar ambicingesnių naujų.

Apsiperkant e. parduotuvėje „Rimi.lt“ – gali paremti organizaciją „Gelbėkit vaikus“ (1)

Nuo šių metų pradžios, užbaigus testavimo darbus, e. parduotuvės „Rimi.lt“ pirkėjai kartu...

Siekia būti žaliausi tarp putplasčio gamintojų Lietuvoje bei už jos ribų

Polistireninį putplastį gaminanti Lietuvos bendrovė „BalPol“ siekia tapti žaliausia iš tokia...