Lidl Lietuva“ nuo pat savo veiklos šalyje pradžios rodo atsakingą požiūrį į aplinkos tausojimą. Norint įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, pavyzdžiui, iki 2025 m. sumažinti prekybos tinkle pakuotėms sunaudojamo plastiko kiekį 20 proc., „Lidl Lietuva“ imasi konkrečių veiksmų. Dar užpernai buvo priimtas reikšmingas sprendimas sumažinti prekybos tinklo parduotuvėse siūlomo „Saguaro“ vandens butelių gamybai sunaudojamo plastiko kiekį, o šiemet, atsinaujinus gamybos procesui, plastiko šiose talpose bus dar mažiau.
„Lidl“ ir „Druskininkų Rasa“ vandens buteliukų gamybai naudos mažiau plastiko

„Mūsų partnerystė su „Druskininkų Rasa“ ir noras pirkėjams siūlyti gamtai draugiškesnius vandens butelius prasidėjo dar prieš dvejus metus – tuomet mūsų „Saguaro“ buteliukų gamyboje plastiko kiekis buvo sumažintas apie 10 proc. Dėl šio sprendimo sunaudojamo plastiko kiekį sumažinome 21 tona per metus. Šiais metais, dėl tobulėjančių „Druskininkų Rasos“ technologijų, plastiko sutaupysime dar daugiau“, – sako „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė Rasa Didjurgytė.

Jos teigimu, 1,5 l „Saguaro“ vandens buteliukams bus sunaudojama beveik 18 proc. mažiau plastiko, o 0,5 l talpos buteliams – apie 21 proc. mažiau.

„Šis žingsnis – tik vienas iš „Lidl“ „REset Plastic“ strategijos veiksmų, tačiau vien dėl šio sprendimo, kiekvienais metais sunaudojamo plastiko kiekį sumažinsime daugiau kaip 47 tonomis. Taip pat neseniai atsisakėme vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių, vaisiams ir daržovėms skirtus plonuosius plastikinius maišelius sumažinome 20% ir papildomai pasiūlėme jiems alternatyvą – daugkartinius maišelius. Džiaugiamės, kad sulaukiame gausaus palaikymo ne tik iš mūsų partnerių, su kuriais stengiamės kurti aplinkai draugiškesnes alternatyvas, bet ir iš mūsų pirkėjų“, – tvirtina R. Didjurgytė.

Įmonių požiūriai į aplinką sutampa

„Druskininkų Rasos“ direktorės Jolitos Jolantos Sinevičienės teigimu, įmonė itin vertina bendromis vertybėmis ir pasitikėjimu paremtas partnerystes, o siekis mažinti gamyboje sunaudojamą plastiką – vienas iš strateginių įmonės tikslų.

„Nuo pat „Lidl“ starto Lietuvoje dėjome visas pastangas, kad prekybos tinklo klientams galėtume pasiūlyti aukščiausios kokybės, unikalios mineralų kompozicijos mineralinį vandenį „Saguaro“. Labai džiaugiamės, kad mūsų ir „Lidl“ požiūris į aplinkai draugišką produkciją sutampa – tai tik augina norą megzti glaudų ir ilgalaikį tarpusavio bendradarbiavimą“, – sako „Druskininkų Rasos“ vadovė.

Pradėti reikia nuo savęs

J. J. Sinevičienė pratęsia, kad plastikas, priklausomai nuo jo rūšies ir aplinkos, gali irti nuo 5 iki 100 metų. Dėl šios priežasties, visus įmonės PET butelius galima grąžinti perdirbimui į taromatus.

„Galime pasidžiaugti, kad šiuo metu yra surenkama ir perdirbama daugiau nei 92 proc. Lietuvoje pagamintų ir parduotų plastikinių butelių, iš kurių dalis gaminama naudojant mažiau plastiko. Svarbu paminėti, kad kuo mažiau plastiko naudojama butelio gamybai, tuo paprasčiau ir greičiau jis yra perdirbamas“, – tvirtina „Druskininkų Rasos vadovė.

Anot jos, norint pasiekti tam tikrų pokyčių, visuomet svarbiausia yra pradėti nuo savęs: „Siekdami prisidėti prie saugesnės ir švaresnės aplinkos kūrimo, nusprendėme investuoti į naują įrangą, kuri padėjo padidinti įmonės gaminamos produkcijos našumą, o šios modernios technologijos leido reikšmingai sumažinti reikalingą plastiko kiekį vandens buteliukams pagaminti. Šiandien, didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduriame – mūsų vandens butelių formos pritaikymas mažesniam plastiko sunaudojimui. Kol kas mums pavyko tai įgyvendinti, tačiau neatmetame galimybės, kad ateityje keisis butelių formos, o tai galimai leistų papildomai sumažinti naudojamo plastiko kiekį.“

„Druskininkų Rasos“ vadovė sako, kad „Lidl“ parduotuvėse siūlomas „Saguaro“ vanduo ne tik atsakingai talpinamas į vandens butelius – griežtai kontroliuojama yra ir jo kokybė: „Mineralinis vanduo yra išgaunamas miško apsuptoje, saugomoje teritorijoje. Iki tol, kol vanduo patenka į butelius, jis neturi jokio sąlyčio su oru, o vandenyje taip pat nėra jokių papildomų priedų – jis yra visiškai natūralus. Be to, didelį dėmesį skiriame vandens švarumo ir grynumo užtikrinimui, taip garantuodami aukščiausią įmanomą jo kokybę.“

„REset Plastic“ strategijos veiksniai

REduce. Mes dedame pastangas, kad sumažintume plastiko kiekį ten, kur tai įmanoma

REdesign. Mes stengiamės kurti pakuotes taip, kad jos būtų perdirbamos ir draugiškos aplinkai

REcycle. Mes renkame, rūšiuojame ir perdirbame

REmove. Mes palaikome iniciatyvą sumažinti plastiko patekimą į aplinką

REsearch. Mes investuojame į novatoriškus sprendimus ir mokslinius tyrimus bei teikiame jiems informaciją apie perdirbimą ir išteklių išsaugojimą

Padidintas „Maximos“ dėmesys darbuotojų saugumui – papildomai įsigijo kalio jodido tablečių

Sutelkdamas visą dėmesį darbuotojų sveikatai ir saugumui bei atsakingai vertindamas galimas...

Baltijos šalyse „Microsoft“ pradeda nemokamą skaitmeninių įgūdžių lavinimo programą

Bendradarbiaudama su Baltijos šalių universitetais, „Microsoft“ šiame regione pradeda...

„Telia“ pripažinta draugiškiausiu darbdaviu LGBTQI bendruomenei

Didžiausia Švedijos profesinė sąjunga „Unionen“ šiemet „Telia“ pripažino LBGTQI...

„Iki“ įtraukė darbuotojus į neįprastą žaliosios energijos projektą

Klimato pokyčiai ir pastangos daryti kuo mažesnį poveikį aplinkai sulaukia valstybės,...

Atsakomybė susivienyti bendro tikslo vardan

Sakoma, kad kiekvienai kartai turi tekti po kokį nors išbandymą. Šiai kartai teko patirti...

Naujas rekordas: patvirtinti 2339 nauji atvejai, 22 asmenys mirė (512)

Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2339 koronaviruso atvejai . Nuo viruso mirė 22 asmenys.

28 dienas – nė vieno naujo COVID-19 atvejo: išmokome vertingą pamoką (7)

Viktorijos valstijoje, kur kilo didžiausias koronaviruso protrūkis Australijos mastu, per 28...

Ant Nausėdos stalo tikrai sudėtinga ministrų dėlionė: kai kurios kandidatūros – tikras galvos skausmas (623)

Prezidentas Gitanas Nausėda ir jo komanda pradėjo išsamiai nagrinėti kandidatus į ministrus....