Kasmetiniame „Financial Times“ grupės tiesioginių užsienio investicijų leidinio „fDi Intelligence“ pasaulio laisvųjų zonų reitinge Klaipėdos LEZ gavo specialų apdovanojimą už teritorijoje veikiančių kompanijų ir LEZ valdymo bendrovės sprendimus tvarumo srityje. Tai pirmas toks apdovanojimas Lietuvoje.
Eimandas Kiudulas
© Organizacijos nuotr.

Klaipėdos LEZ šių metų „Free Zones of the Year“ reitinge gavo specialų apdovanojimą (angl. Bespoke award) už įgyvendintus tvarų verslą lemiančius sprendimus bei jų skatinimą.

Reitingo sudarytojai atkreipė dėmesį į Klaipėdos LEZ veikiančių PET ir plastikų sektoriaus įmonių „NEO GROUP“, „Retal Baltic Films“ ar „Orion Global PET“ investicijas į tyrimus bei naujus sprendimus cheminio perdirbimo, didesnio antrinių žaliavų panaudojimo ir žiedinės ekonomikos vystymo srityse, taip pat „Be-Ge Baltic“, „Espersen Lietuva“ ir kitų investuotojų tvarumo politikas. Prie „fDi Intelligence“ įvertinimo taip pat prisidėjo vienkartinių indų gamintojos „Pack Klaipėda“ kuriami nauji tvarūs produktai, lietuviško elektrinio autobuso „Dancer“ mažinama įtaka aplinkai ir korpusams naudojamos perdirbtos medžiagos bei kitos Klaipėdos LEZ įmonių iniciatyvos.

Reitingo rengėjai taip pat įvertino Klaipėdos savivaldybės, Klaipėdos universiteto, „Klaipėda ID“, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko bei kitų privačių ir viešojo sektoriaus partnerių kartu įgyvendinamą „mėlynosios ekonomikos“ strategiją, didelę dalį kurios sudaro švariųjų bei tvariųjų technologijų vystymas ir skatinimas.

Aktualu investuotojams ir mokslui

Klaipėdos LEZ vadovas Eimantas Kiudulas komentuoja, kad tvarumas tampa vis svarbesniu klausimu ne tik gyventojams ir vartotojams, bet ir patiems investuotojams. Pasak jo, LEZ jau veikiančios kompanijos pastaraisiais metais pastebimai didino investicijas į mokslinius tyrimus tvarumo srityje, energetinį efektyvumą, edukaciją ar mažesnę įtaką aplinkai paliekančius procesus, o potencialūs investuotojai domisi teritorijos tvarumu.

„Nors didelę dalį šio apdovanojimo Klaipėdos LEZ padėjo pelnyti tvari investuotojų veikla, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė pastaraisiais metais taip pat didino teritorijos tvarumą plėsdama viešojo transporto ar dviračių infrastruktūrą, vystydama IT, teritorijos želdinimo ir kitus sprendimus bei edukacines iniciatyvas. Artimiausiais metais darbus tęsime ir planuojame projektus oro taršos ir eismo srautų stebėsenos, išmaniųjų vandens skaitiklių, teritorijos apšvietimo modernizavimo, daiktų interneto ir kitose srityse, prisidėsiančiose prie tvaresnės, darnesnės, aplinkai ir gyventojams draugiškesnės mūsų veiklos“, – sako E. Kiudulas.

Gediminas Koryzna, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktorius tvirtina, kad tvari veikla yra pačioms įmonėms itin aktuali tendencija, todėl Klaipėdos LEZ pelnytas apdovanojimas tvarumo srityje prisidės prie investicinio uostamiesčio patrauklumo.

„Be įmonėse ir teritorijoje įgyvendinamų tvariųjų sprendimų, Klaipėdos LEZ vaidina svarbų vaidmenį kuriant tvarias ekosistemas kartu su vietos universitetais, tiekėjais bei partneriais. To pagrindu kuriasi regioniniai kompetencijų centrai, kurie stiprina Klaipėdos regiono poziciją ir kurie ženkliai prisideda prie naujų investuotojų pritraukimo“, – teigia G. Koryzna.

O Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas teigia, kad ieškant sprendimų tvaresnei veiklai ir ateities ekonomikai, aukštojo mokslo ir verslo ryšys yra vienas svarbiausių dėmenų, o mokslo žmones motyvuoja tai, kad jų idėjos randa atgarsį versle bei teikia naudą bendruomenei.

„Klaipėdos LEZ yra vienas iš stipriausių Klaipėdos universiteto partnerių, aktyviai ieškančių atsakymų į šio laikmečio iššūkius moksle. Geriausias produktyvaus ir aplinką tausojančio bendradarbiavimo rezultatas – elektrinis „Dancer“ autobusas: jo idėja gimė Universitete, o autobusas jau išriedėjo iš LEZ teritorijos. Galime tik pasveikinti partnerius – Klaipėdos LEZ valdymo bendrovę – pelnius garbingą apdovanojimą ir palinkėti ateity taip pat nuosekliai laikytis pažangos kurso“, – sako A. Razbadauskas.

Reitingo sudarytojai Klaipėdos LEZ šiemet taip pat apdovanojo už pasiekimus vietinio transporto srityje, tam įtakos turėjo nauji ir po visą uostamiestį išplėtoti į LEZ teritoriją vykstančių Klaipėdos miesto autobusų maršrutai, taip pat nuolat tobulinama dviračių ir pėsčiųjų infrastruktūra.

„fDi Intelligence“ sudaromas „Free Zones of the Year“ reitingas yra vienas reikšmingiausių pasaulyje laisvųjų zonų įvertinimas. Anksčiau Klaipėdos LEZ šiame reitinge buvo įvertinta už sprendimus greitai veiklos pradžiai, investuotojų plėtrą, reikšmę vietinei bei nacionalinei ekonomikai ir kt.

Daugiau apie Klaipėdos LEZ ir čia veikiančių įmonių tvarumo projektus galite rasti interneto svetainėje.

Knygų prekyba „Senukuose“: ką dažniausiai renkasi skaitytojai?

Artėjant žiemai ir vėstant orams, vis daugiau laiko praleidžiame namuose. Knygos skaitymas...

„Sidabrinės linijos“ įkūrėjai: kokio santykio su gyvenimu ieškome senatvėje

Santykio žmonėmis svarbos nenuginčysi. Tvarus ir šiltas bendravimas skatina tobulėti, suteikia...

„Western Union Lietuva“: mums rūpi Lietuvos gerovė