Lietuvoje sugriežtinus karantino ribojimus ir šventiniu laikotarpiu uždraudus lankyti artimuosius, daugelis gyventojų pasijuto dar labiau atskirti nuo pasaulio. Situacija paskatino ne tik apsvarstyti galimas gyvo bendravimo alternatyvas, bet ir atsigręžti į tuos, kuriuos ribojimai paveikė labiausiai – senjorų globos namų gyventojus. Jų atstovai sako šiemet sulaukiantys kaip niekad daug žmonių, norinčių senjorus pradžiuginti dovanomis ir dėmesiu.
Senjorams ypač reikia pagalbos.
© Shutterstock

Pasak Vilniaus specialiųjų socialinės globos namų „Tremtinių namai“ direktoriaus pavaduotojos Aušros Makarevičiūtės, gyventojams šis karantinas psichologiškai itin sunkus, nes sutampa su gražiausiomis metų šventėmis.

„Mūsų globos namuose gyvena daugiau kaip 80 žmonių. Turintys artimųjų negalės jų pamatyti gyvai, vieniši senjorai neturės galimybės bent kiek prasiblaškyti globos namuose organizuojamame šventiniame renginyje, nes šiemet jis nevyks. Stengiamės įkvėpti senjorams teigiamų emocijų, papuošėme aplinką, kad netrūktų kalėdinės dvasios, tačiau visiškai pakeisti bendravimo niekas negali. Dėl to džiaugiamės visuomenės rodomu dėmesiu, nes jis padeda globos namų gyventojams nesijausti nublokštiems į atskirtį ir pamirštiems“, – sako A. Makarevičiūtė.

Gydo knygos ir bendravimas

Ji sako, kad globos namai sulaukia ir įmonių, ir šeimų dėmesio. Daugelis teigia atsisakę tradicinių dovanų ir vietoje jų nusprendę padovanoti ką nors seneliams – kas saldainių, kas televizorių ar šaldytuvą, o kas knygų ir pokalbių.

„Tremtinių namų“ direktoriaus pavaduotoja sako, kad gyventojai knygas mėgsta, juo labiau, kad karantino metu skaitymas yra bene vienintelė neapribota veikla. Iki karantino globos namuose vyko mankštos, neįgaliųjų boulingas ir tinklinis, verpimas, mezgimas, siuvinėjimas, lipdymas, piešimas, patiekalų konkursai, relaksacijos seansai, šokiai. Veikė ir literatų būrelis, kuriame žmonės dalindavosi įspūdžiais apie perskaitytas knygas arba skaitydavo savo kūrybos poeziją.

Karantininę globos namuose gyvenančių senjorų kasdienybę praskaidrina knygos ir telefoniniai pokalbiai
© DELFI / Kiril Čachovskij

Šiemet knygų globos namuose gyvenantys senjorai sulauks iš pasaulinės farmacijos kompanijos „SANOFI“ darbuotojų Lietuvoje. Įmonės padalinio Baltijos šalyse vadovės Elvinos Milašauskės teigimu, metas išties įtemptas, tad kartu su knygomis norėjosi suteikti senoliams galimybę bent mintimis atitrūkti nuo niūrios kasdienybės.

„Dovanodami knygas trims globos įstaigoms – „Tremtinių namams“, Senjorų socialinės globos namams ir senelių namams „Sevilis“ – pradedame vykdyti socialinę iniciatyvą „Gydo ar saugo ne tik vaistai“. Jos metu mūsų darbuotojai dovanoja naujas knygas senelių namams ir kviečia pasikalbėti apie jas bei gyvenimą. Globos namų gyventojai gali paskambinti mūsų darbuotojams ir pasišnekučiuoti tiek apie perskaitytas knygas, tiek apie savo pomėgius, tiek kitomis jiems aktualiomis temomis.
Įvairios apklausos rodo, kad senjorams, ypač vienišiems, trūksta bendravimo, dėl to gali net suprastėti jų emocinė ir fizinė sveikata. Tad norime prisidėti prie to, kad vyresnio amžiaus žmonės lengviau ištvertų šį sudėtingą laikotarpį, jaustų, kad jie rūpi ir yra reikalingi. Juk bendravimo trūkumas yra „liga“, kurią lengviausia išgydyti dėmesiu, įsiklausymu ir pokalbiais“, – pasakoja E. Milašauskė.

Padeda išbūti iki rytojaus

Pasak psichologės Rositos Pipirienės, skaitymas turi milžinišką teigiamą poveikį įvairaus amžiaus žmonėms, ne veltui ir psichoterapijoje yra taikoma terapija knygomis, kitaip dar vadinama biblioterapija. Jos teigimu, knyga yra stipri tuo, kad skaitytojas gali susitapatinti su jos herojais ir išgyventi visa tai, ko realybėje patirti neįmanoma: persikelti į kitus istorinius laikus, tapti nemirtingu, patirti įspūdžių, kurių gyvenime trūksta.

Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos nuotr.

„Kitas dalykas, kas labai praverčia sudėtingose situacijose, tokiose kaip negalia, nepagydoma liga ar karantinas – knygos suteikia galimybę atsitraukti nuo sunkios kasdienybės. Toks, kad ir trumpalaikis, atsitraukimas padeda žmogui sulaukti rytojaus. Konsultuodama klientus dažnai jų klausiu, kas jiems išgyvenant sudėtingas situacijas padėtų išbūti iki rytojaus. Ir knygos paprastai būna populiariausių atsakymų trejetuke.

Be to, knygos ugdo kūrybiškumą ir lavina vaizduotę, o šios savybės irgi padeda, nes leidžia nesunkiai rasti atsakymą į klausimą, ką iš situacijos galima pasiimti geriausio, kad diena ar laikotarpis būtų kuo laimingesnis“, – tikina psichologė.

Farmacijos kompanijos, dovanojančios senoliams knygas, vadovė E. Milašauskė tikina, kad kitąmet šią knygų dovanojimo akciją planuojama išplėsti, pagal galimybes padedant senjorų globos namams įsirengti bibliotekas ir įtraukiant daugiau įmonės darbuotojų į dalinimąsi ne tik knygomis, bet ir dėmesiu, kuris gydo ne prasčiau nei vaistai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Respublikinę Šiaulių ligoninę atvežta didžiulė labdara

Koncernas SBA gydymo įstaigai dovanojo 15 elektrinių reanimacinių funkcinių lovų su...

„Rimi“ pradeda prekybą nepakuotomis švaros ir higienos prekėmis (3)

Vadovaujantis tvarumo principais bei atsižvelgiant į augantį pirkėjų, siekiančių puoselėti...