Vienas aktualiausių sporto visuomenės iššūkių šiandien – socialinės ir ekonominės sporto veteranų problemos: jų profesinės karjeros plėtra bei socialinės gerovės užtikrinimas. Didžioji dalis į sportinę karjerą, asmeninių rezultatų siekimą bei šalies garsinimą savo dėmesį sukoncentravusių sportininkų, neturi galimybių įgyti šiandieninei darbo rinkai patrauklaus išsilavinimo, neturi pastovių pajamų, patiria psichologinį, su stipriais gyvenimo pokyčiais atkeliaujantį stresą. Dėl šios priežasties, kaip sprendimas įsilieti į verslo ir darbo rinką norintiems atletams, pristatomi nemokami, skirtingų sričių profesionalų vedami „Verslumo mokymai sporto veteranams“.

„Mes, didžiajame sporte asmeninių ir šalį garsinančių pergalių siekiantys profesionalai, esame maksimaliai pasišventę sportui ir dažnu atveju nepagalvojame, ką reikės daryti, kai sportinė karjera baigsis. Tikiu, kad šie mokymai padeda spręsti ir palengvina būtent tą pereinamąjį periodą – iš sporto į darbo rinką. Kitaip tariant, aš šiuos mokymus matau kaip pagalbos ranką buvusiems atletams, įsitvirtinant ir randant savo vietą šiame skubančiame bei labai greitai kintančiame pasaulyje“, – sako dalyvauti mokymuose planuojantis buvęs Lietuvos nacionalinės plaukimo rinktinės narys, Lietuvos rekordininkas, triskart Olimpinių žaidynių dalyvis ir Europos čempionato bronzos laimėtojas, plaukikas Saulius Binevičius.

Žinios ir įgūdžiai naujam startui

Naujųjų „Verslumo mokymų sporto veteranams“ organizatoriai pažymi, jog nors visuomeninėse diskusijose apie tai kalbama gana retai, sporto veteranai yra viena iš problematiškiausių visuomenės socialinių grupių.

„Ypač integracijos į darbo rinką problema ryški tarp sovietiniu ir ankstyvuoju nepriklausomybės etapu sportinę karjerą plėtojusių veteranų. Tuo metu galiojęs profesionalaus sportininko apibrėžimas iš esmės neatitiko šiandieninės profesionalumo sąvokos. Sportininkai neturėjo nei darbo sutarčių, nei tokių sporto kontraktų, kaip juos suprantame dabar. Atitinkamai, tai lėmė neapibrėžtas socialines garantijas ir neapibrėžtą socialinį statusą. Ne mažiau svarbu ir tai, jog į šią tiek socialiai, tiek finansiškai, tiek psichologiškai sudėtingą situaciją patenka gana jauni, vidutiniškai 35-40 metų žmonės“, – teigia mokymų organizatoriai.

Olimpietis, plaukikas Saulius Binevičius

Mokymų organizatorių teigimu, šalyje nėra ir vieningai veikiančios darnios veteranų konsultavimo bei jų profesinės karjeros orientavimo sistemos, nors vien šiuo metu šalyje skaičiuojama per 1200 įvairių sporto šakų bendruomenes atstovaujančių veteranų.

„Nepaisant trenerio specialybės, pagrindinės dvi kryptys, kuriose sporto veteranai galėtų pritaikyti savo patirtį ir žinias yra verslas bei sporto vadyba. Sporto vadybos žinių gilinimas leistų išnaudoti savo asmeninį potencialą, sukauptą didelę patirtį bei generuoti papildomas pajamas. Tuo tarpu verslumas yra neatsiejama sporto vadybos dalis, tad šių įgūdžių formavimas yra neabejotinai naudingas tolimesnei sporto karjeros plėtrai“, – teigia mokymų organizatoriai.

Tikslas – idėjas paversti pragyvenimo šaltiniu

Nuo lapkričio mėnesio skirtinguose šalies miestuose startuojantys nemokami, Lietuvos respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos finansuojami „Verslumo mokymai sporto veteranams“ dalyviams pasiūlys platų profilį praktinių žinių, padėsiančių kuriant ir vystant savo verslą, verslumo projektus, iniciatyvas bei idėjas paverčiant pelningu pragyvenimo šaltiniu. Mokymai bus sudaryti iš penkių skirtingų modulių, iš kurių kiekvieną pristatys žinomi savo sričių specialistai, vėliau perimsiantys ir mentorių vaidmenis.

Mokymai išskirtiniai tuo, jog jų metu dalyviai įgis ne tik pardavimų bei finansų, bet ir emocinio intelekto tobulinimo, neurolyderystės, mentorystės, asmeninio prekės ženklo vystymo žinių. Pastarosios bus stiprinamos praktinių, inovatyviais metodais vedamų užsiėmimų metu. Jų pagalba dalyviai dės pirmuosius ir esminius savo verslo idėjos įgyvendinimo žingsnius.

„Profesionalūs sportininkai, baigę atletų karjerą, dažnai susiduria su panašiomis problemomis – kaip rasti ar pradėti naują veiklą. Jiems, nors ir įgijusiems išsilavinimą, trūksta patirties ar žinių versle. Prisidėdami prie šios bendruomenės kompetencijų ugdymo ir verslumo skatinimo, sporto veteranų mokymai sieks suteikti žinių, įgūdžių ir įkvėpimo naujos veiklos pradžiai. Šie mokymai yra ypatingi tuo, jog, pasitelkdami moderniąsias technologijas, leis dalyviams efektyviai ir užtikrintai siekti mokymosi tikslų. Dalyviai įgis žinių marketingo, pardavimų, apskaitos ir kitų žinių, o taip pat bus supažindinti su mentorystės principais. Tikime, kad šios žinios paskatins pradėti naują veiklą ar tęsti senąją su nauju pagreičiu bei įkvėpimu“, – sako mokslų daktarė, įvaizdžio specialistė ir viena iš mokymų programos autorių bei lektorių Dominyka Venciūtė.

Vieni mokymai – penki žinių portfeliai

Pirmajame mokymų modulyje – „Verslumas ir vertės kūrimas“ – bus pristatomi verslo kūrimo pagrindai, o lektoriai padės atsakyti į tokius klausimus, kaip: „Ar aš galiu būti verslininku?“, „Kaip pradėti kurti verslą?“. Taip pat pirmosios mokymų dalies metu bus pereita ir prie konkrečių verslo kūrimo bei planavimo darbų. Bus aptariama, kaip jį vystyti, kaip planuoti veiklas ir vertinti rizikas, kaip kurti vertes ir išgyventi konkurencinėje aplinkoje.

Antroji mokymų dalis bus skirta pardavimams ir derybų menui. Lektoriai dalinsis žiniomis apie efektyviausias pardavimų technikas, bendravimo su klientais subtilybes, derybų ypatumus. Trečiajame modulyje bus nuodugniai susipažįstama su marketingo socialiniuose tinkluose bei asmeninio įvaizdžio kūrimo pagrindais.

Priešpaskutinėje mokymų dalyje lektoriai pristatys mentorystė sampratą, paskirtį ir naudą, kartu su emocinio intelekto stiprinimo subtilybėmis bei svarba. Galiausiai paskutinis mokymų modulis bus skirtas kiekvienam savo verslą pradedančiam aktualiai temai – valdymui ir mokestinei apskaitai. Šios dalies metu bus aptariama kokią verslo formą pasirinkti, kaip ją užregistruoti, kokius įstatymus bei institucijas svarbu žinoti. Taip pat, kaip ne tik teoriškai, bet ir praktiškai sudaryti savo verslo įmonės biudžetą.

Mokymus ves tokie šalyje žinomi specialistai, kaip asmeninio įvaizdžio formuotoja, mokslų daktarė Dominyka Venciūtė, patyrę finansų, ekonomikos, emocinio intelekto, mentorystės lektoriai. Taip pat, patirtimi, kaip savo gebėjimus panaudoti kuriant sveikatingumo verslo modelį, dalinsis ir buvusi Lietuvos bėgikė, čempionė, o dabar – sėkmingo startuolio kūrėja Vlada Musvydaitė.

Tobulėti kvies septyniuose šalies miestuose

Vienos dienos kursai „Verslumo mokymai sporto veteranams“ bus organizuojami septyniuose skirtinguose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Alytuje. Pirmieji mokymai Vilniuje bei Kaune startuoja jau lapkričio mėnesį. Dalyvauti sporto veteranai kviečiami nemokamai, tačiau būtina išankstinė registracija. Mokymai vyks grupėse iki 20 asmenų, tad vietų skaičių labai ribotas.

Mokymų datas, vietas bei registracijos formą susidomėję sporto veteranai gali rasti ČIA.

Projektas „Sporto vadybos ir verslumo kvalifikacijos kėlimo kursai sporto veteranams“ bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Švietimo mainų paramos fondas.